Reklama

Reklama

Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo

(TV film)

Obsahy(1)

Lakomý hokynář pan Pinajs (M. Donutil) touží umět čarovat, aby mohl svou sousedku čarodějnici (I. Janžurová) zesměšňovat tak, jako to ona s oblibou dělá jemu. Když Pinajs přemýšlí, kde sehnat kocouří sádlo, které mu má umožnit stát se čarodějem, objeví se před jeho krámem hladový a nešťastný kocourek Zrcátko (O. Vetchý). Vychytralý Pinajs slíbí kocourkovi, že ho bude zadarmo krmit, když podepíše smlouvu, že mu za to dobrovolně věnuje své sádlo. Když je Zrcátko jako kulička a jeho konec se neodvratně blíží, přijde mu na pomoc Bílá kočička (V. Žilková), která slouží u čarodějnice. Lest, kterou ty dvě vymyslí, bude stát za to! Veselou pohádku, v níž se chamtivý hokynář pan Pinajs přepočítal, kocourek Zrcátko zachránil a čarodějnice prokázala, jak velice miluje kočičky a kocoury, napsala scenáristka Eva Košlerová na motivy povídky Gottfrieda Kellera „Kocourek Zrcátko“. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pan Pinajs (Donutil) si vykrmuje kocoura (Vetchý), aby si pochutnal na jeho sádlu, které mu umožní stát se čarodějem... Velké sólo pro Miroslava Donutila v celku pěkná kulisová televizní pohádka. Kulisy jsou krásné, ačkoliv se jedná o obyčejný papundekl. Ovšem děj a jím proložený scénář je super. Herci si to užívali. Jedna z těch lepších televizních pohádek na nedělní odpoledne. [903. hodnocení, 26. komentář, 60%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V jedno pokojné sobotné popoludnie som v telke náhodou natrafil na rozprávkovú televíznu inscenáciu "Ako si pán Pinajs kupoval od kocúra sadlo", ktorú v roku 1996 natočila režisérka Svatava Simonová. Bola to rozprávka o mestečku, v ktorom žil lakomý, chamtivý obchodník Pinajs, ktorého hral Miroslav Donutil. Jeho suseda čarodejnica, ktorú stvárnila Iva Janžurová. A ostatní obyvatelia boli mačky. Do dvoch ústredných mačacích postáv sa prevtelil Ondřej Větchý (kocúr Zrcátko) a Veronika Žilková (Bíla kočička). Normálne na seba navliekli kostými a hrali mačky. Fakt dosť bláznivé a najmä bizarné. Táto podivuhodná mačacia story ma však zaujala. Zrejme preto, že som fascinovaný zvieracím druhom felis catus, som na to vydržal pozerať až do konca. Nie len, že som to dopozeral, ale ešte mi to aj utkvelo v pamäti. Takže tomuto titulu musím dať silné tri hviezdičky. *** ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Čekání do úplňku, čekání do půlnoci. Krásné, poměrně střízlivé zpracování námětu drsné pohádkové školy o lstivých maximalizacích osobního prospěchu v otrle tržním prostředí."Tak se aspoň usměj, ať si nemyslím, že proti tomu, co se teď stane, něco máš." Herecký koncert dvou herců s fousatou Mici Žilkovou v chápavé režii. Snad jen zrychlené záběry bych si odpustil. "Sypal jsem ptáčkům..." Ladislav Simon není úplně ♫ dětský skladatel, natož v syntezátorovém oboru. Na televizní produkci 4* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádková komedie staví na výkonu Miroslava Donutila. A ten jako chamtivý hokynář Pinajs nemá chybu. Milovníci a ochránci koček budou trpět, když kocourek bude využíván pro čistě ziskové účely, ale jak to tak bývá, v pohádkách vše dobře dopadne. V televizních kulisách se odehrála veselá pohádka, která svůj účel pobavit diváka splnila. O nic zázračného se přesto nejedná a pohádka dlouho v paměti nezůstane. Snad jen ten Donutil, co všechny zastínil, je adeptem na delší odezvu a jeho záporná postava ukazuje, z čeho všeho lze profitovat. Naštěstí to byla jen pohádka. Dobře udělaná televizní pohádka. 60% ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Paní Hildegardo, obávám se, že vám splihnou lokny." Mestečko obývané skoro výhradne antropomorfnými mačkami, toť mokrý sen nejedného fanúšika anime a mangy, zaťaženého na mačacie slečny nekomusume. Jedinými entitami postrádajúcimi fúzy, chlpaté uši a huňaté chvosty v tejto rozprávke sú dobrotivá čarodejnica Hildegarda Janžurová a maloobchodník Pinajs Donutil, obaja podnikajúci v podobnom segmente s konkurenčnými prevádzkami na jednej ulici priamo proti sebe. Pinajs v snahe nadobudnúť magické schopnosti a bohatstvo využije nepriaznivé životné pomery kocúra Vetchého, ktorý s ním podpíše nevýhodnú zmluvu o odpredaji vlastného telesného tuku. Na pomoc právne negramotnému chudákovi prídu s veselou habaďúrou biela sexy mačka Žilková aj so svojou čarodejnou paňou odnaproti. Roztomilé, vtipné, nie príliš dlhé. Tri malé rybie ocásky. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama