Reklama

Reklama

Dobrá čtvrť

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2005–2008), 19 h 44 min (Minutáž: 53–56 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Lucie Konášová

Hrají:

Anna Kulovaná, Martha Issová, Jana Preissová, Vilma Cibulková, Jiřina Jirásková, Jiří Schmitzer, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Veronika Gajerová, Zdeněk Žák (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Poslední srpnové ráno je plné slunce. Pro osmnáctiletou Zuzanu ale nemůže být smutnější. Spolu s rodiči a malými brášky se právě dnes stěhuje z honosné vily, kde prožila celé své dětství. Opouští nejlepší kamarády Káťu a Honzu, ještě naposledy si prohlíží zahradní altánek, aby si uchovala v paměti svůj holčičí ráj a pak už odjíždí z dobré vilové čtvrti rovnou na sídliště, do stísněného panelového bytu. Těsně před odjezdem se ve dveřích svého bývalého domova míjí s novým majitelem vily a jeho synem Michalem, které Zuzana pochopitelně vnímá jako nepřátele. Netuší, že s tímhle protivným klukem se znovu setkají už druhý den. Ve stejném gymnáziu, ve stejné maturitní třídě mají společně strávit celý školní rok. Že to bude docela peklo, je jasné od okamžiku, kdy Michal předstoupí před své spolužáky. Na prvním mejdanu k oslavě Katčiných narozenin dostává pokušitel svou první příležitost. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Karel Smyczek je bez debat naším nejlepším seriálovým režisérem. Podobně jako u Místa nahoře nabízí tato série zajímavou výchozí zápletku (tedy "chudí" versus bohatí). Není to nic, co by vás ohromilo, moc nečekaných zvratů také nečekejte, možná spíše lehce nepravděpodobných (Zuzana a její milenec.) Zkrátka: po delší době seriál z pera autorky-ženy, který mě až tak moc neiritoval. O to se postaraly jen občasné zpomalené záběry, které tam nebyly funkční. Největším objevem je jednoznačně Anna Kulovaná a to nejen díky jejím erotickým scénám ;-) Autorka Lucie Konášová již připravuje druhou řadu a mohla by psát i další díly Nemocnice. No řekněte: není to docela potěšující zjištění? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí téměř všech dílů si troufám tento seriál hodnotit jako opravdový nadstandard a klasického plnokrevníka české seriálové školy. Ano, je to staromilské, ano, je to prosté těch "velkých" dramatických propriet, ano, je to opřené o komorní atmosféru a dobré herecké výkony. To je vše, co od českého seriálu očekávám: dobře napsané dialogy, určité řemeslné rutinérství a zajímavé charaktery, kol nichž se vše točí. Dobrá čtvrť je duchaplnou syntézou banálních študáckých zápletek a rodinných minipříběhů, chemie postav funguje, děj se vyvíjí, sice nijak překotně a překvapivě, ale přesto logicky a zajímavě. Plusové body za přirozený (což není tradicí) výkon Tomáše Hanáka a podobně slušně trefené postavy študentů. Závěr vše přirozeně rozmotá a otevře si prostor pro další možné vyprávění... to vše bez trapnosti a idiotského sentimentu, pouze nenápadnými (a přesto dojemnými) gesty. Jsem spokojen a očekávám další sérii. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První série byla příjemným, byť ve výsledku pouze průměrným, oživením tuzemské seriálové produkce. Druhá je přesně tím čím zbylé seriály současnosti. Scénáristicky nechtěně směšný paskvil bez špetky kontaktu s realitou. A to co se děje v závěru druhé řady, tak to je Smyczkův pomník. Kam dal tvůrce jeho formátu soudnost, to mi zůstane asi navždy záhadou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jeden z těch lepších seriálů, postupně stejné mýdlové bahno. Ze slušnosti za slušný začátek zachovejme dvě hvězdy. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vracíme se ke klasické mantře, že dříve bylo všechno lepší. Vážně mě překvapilo, že seriál takového typu může být zábavný a nikoliv úplně pitomý (trapné scény spíše přichází z kontextu doby a ne scénáře jako takového) a že je Dobrá čtvrť na český seriál ČT z roku 2005 takhle odvážný, co se týče explicitních scén, sprosté mluvy a jiných skutečností, které si v dnešním vysílání nedovedu představit. Nebýt týdenního dávkování, smlsnul bych to jako malinu. A je to pochopitelně zásluha hlavně velmi zkušeného režiséra Karla Smyczka (potvrdil jsem si Sněženky a machry). První řada byla až na jednu postavu víceméně feel good záležitostí, kdežto ta druhá citelně tlačí na pilu a místy je to skutečně jen depka. Ačkoliv je druhá sezóna výrazně slabší celkově, i tak se jedná o jeden z vůbec nejlepších seriálů novodobé historie ČT...90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrá čtvrť patří bez debat k tomu nejlepšímu, co televizní obrazovka v posledních letech nabízí. Nestihnul jsem první reprízu v roce 2005, ale na opakování jsem si už počkal. A od jiných křečovitých pokusů plných klišé je skutečně ze života (i když nelze čekat něco převratného nebo překvapivého; řadu scén si navíc šlo bez váhání odpustit). Na scenáristce Lucii Konášové je znát, že si osvojila rukopis svého vzoru Jaroslava Dietla a podařilo se jí před kameru protáhnout skutečné emoce v precizně propracovaných postavách, kdy každá má svůj vývoj a které do jedné v divákovi probudí enormní zájem. Ať už se ocitneme na gymnáziu, v malém lahůdkářství, honosné vile nebo panelákovém bytě. A to, se domnívám, tu dlouho nebylo. Nemalou zásluhu na tom má zkušený televizní „veterán“ Karel Smyczek, který lacině neždímá slzy. Naopak kupředu ho táhne „obyčejnost“ lidských osudů, které neprahnou po nadměrných ambicích. Seriál pak těží zejména z několika vyzrálých hereckých výkonů (nerudná profesorka Jana Preissová, starostlivý otec Tomáš Hanák, „neúspěšná“ manželka Vilma Cibulková nebo svérázná a rezignující matka Veronika Gajerová) a i mladé herecké naděje nezklamou. Co naopak zarazí je jistá rozporuplnost a nevěrohodnost v některých dialozích postav (zejména studentů), v jejich stylu, v oblékání (jakoby zaspali dobu) a přístupu k okolí. Např. hlavní hrdinka Anna Kulovaná talent bezpochyby má, ale na jakýkoliv problém nastaví vyjukaný výraz jakoby právě vyšla základní školu, a přitom se chystá na medicínu (a při každém jejím otráveném „já nevim“ by zasloužila). Není to o mrazení v zátylku, ale s ohledem na nepřeberné množství TUZEMSKÝCH seriálů našich komerčních televizí to na 4* docela stačí!! ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Zatím jen po pěti dílech, ale musím uznat, že to Smyczek zatím zvládá výborně. "Kvalita" herců v průměru téměř stejná jako v souběžně jdoucích seriálech na komerčních televizích, ale ten kumšt (scénář a režie) je tady několik světelných let před "konkurencí". ...... Po skončení můžu s klidným srdcem hvězdičku přidat s konstatováním, že v "porevoluční" seriálové tvorbě máme jednoznačného krále a tím je Karel Smyczek. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Po hodnocení Bazénu a Ulice se dostávám k podzimnímu seriálovému koni České televize. A ačkoli moje sympatie patří nejvíc Bazénu, i blbec musí uznat, že Dobrá čtvrť má z těch tří nejlepší scénář, který se očividně někam vyvíjí. Jen by se Smyczek nemusel tak bát pohnout kamerou, použít filtr nebo využít služeb opravdu dobrého hudebního skladatele. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nebojím se takto hodnotit již po zhlédnutí prvního dílu, věřím, že vysoko nasazená laťka zůstane na svém místě, Karel Smyczek dokazuje, že umí a my se můžeme jen těšit na další pokračování.... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nedokážu tak úplně sdílet všeobecné nadšení nad tímto seriálem. Staví na dobře napsaných, věrohodných postavách a jejich přesvědčivém ztvárnění ať už osvědčenými herci, či nadějnými nováčky. Ale v každém díle (možná s výjimkou posledního) bylo pár scén, které bych si radši odpustil a spoustu podzápletek jsem odhadnul na několik dílů dopředu (například kam až zavede scénáristka Katku Marty Issové, ale kterou hranici přitom nepřekročí). Výsledkem je u mne solidní průměr... Druhá řada sice ze začátku vypadala nadějně, ale směřovala k únosu tu či vydírání tam... Ach jo! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. V úvodní řadě nějsilnější scény, kdy se Katka prodává, aby měla na trip. Postupně Martha Issová přehrála Annu Kulovanou, takže ve druhé řadě se stala středem pozornosti Katka (Isssová). Scénář Konášové nadmíru dobrý. Zbytečné bylo až moc děje z nemocničního prostředí ve druhé řadě. Tím se stal seriál zaměnitelný s Ordinacemi, Nemocnicemi a pod. Ve druhé řadě nejvěrohodnější chování pubertálních bráchů - dvojčat. Naprosto nepochopitelný zkrat ve scénáři - moment při přijímačkách, kdy nově nalezený otec - lékař (Bartoška) Zuzaně (Kulovaná) jen tak mimochodem ukáže správnou odpověď v testu... Ale díky výborné hudbě (Michal Pavlíček) a ústřední písni "Osedlej labuť" ještě za pět. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Výjimečný seriál, který pro nás opět připravila ČT. V poslední době je to je právě ČT která divákům nabízí ty "lepší" seriály. Docela dost mě překvapilo, že diváci dají přednost pondělním seriálům na Nově. Přeci jen úroveň a kvalita Hraběnek a Dobré čtvrti je trochu jinde než sladké Pojišťovny štěstí nebo Místa v životě. Mimochodem scénář Místa v životě bych vyjádřil slovy Mařenky Škopkové:"...prvně že se vezmete, pak že se nevezmete, vezmete, nevezmete..."- neustále dokola. Dobrá čtvrť mě překvapila hned svým scénářem, který je velmi povedený a přirozeně působící. Nápad natočit něco se středoškolskýma studentama už sám o sobě zní zajímavě. Herecké obsazení těchto rolí je docela obstojné. Potěšila mě učast Jany Preissové, která se po delší pauze opět ocitla v televizi. A jak dokázala, stále nám má co nabídnout. I další herci jsou zárukou dobré podívané: Jiřina Jirásková, Vilma Cibulková, Lilian Malkina, František Němec atd. Příběh se mi zdá realistický a uvěřitelný, žádné přehnané a slaďoučké scény. Hudba se taky poměrně povedla, ale mohla být rozvedena ve více linií. Zní tam spíše jen jedno ústřední téma. Nová 2. řada není zatím o nic míň lepší než ta 1. a podle ukázek se máme na co těšit. Já se teda docela těším. Díky ČT a K. Smyczekovi, že se jim to tak povedlo. Jen doufám, že se v budoucnu na ČT neobjeví seriály typu Ošklivka Katka, Pojišťovna, Ordinace, Ulice, Stanice, Jitrnice a Smaženice...:-) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Prostředí gymnázia je sázka na jistotu. Nechat režírovat seriál Karla Smyczka je sázka na jistotu. Proč jen tři hvězdičky? Za poněkud stereotypem zavánějící scénář, který příliš nenadchne. Co se ale v tomhle seirálu hodně povedlo, byly objevené nové herecké hvězdy - zejména Anna Kulovaná, jejíž seriálová hvězda stále stoupá. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

...Ty jseš ale debil, Mrkev... Vybírala jsem větu, která mi nejvíc utkvěla v paměti a jednoznačně je to tahle výše uvedená. Hodnotím to spíše jako "koukatelné" (pěkní lidi - hlavně teda ten hoch z česko-slovenského manželství i zajímavý záběry Prahy i barokního sekretáře, fotografií, maleb, či jednoho squotu), ale svět hlavních hrdinů mi byl dost vzdálen, asi proto, že doba našich maturit i prvních let na univerzitě byla trochu jiná a my měli i jiný starosti, snad jen Zuzana občas řešila problémy, s nimiž jsem se v životě potkala i já. Ale celkový dojem dobrý a tomu odpovídá i mnou přidělený počet hvězdiček. Jen už, prosím, žádnou další řadu, má to (jako všechno) sestupnou tendenci. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že ze současných seriálových břeček, kterými nás televize v posledních letech vydatně zásobují je tenhle nejlepší, nebo spíše, nejméně špatný!!! Nejsem fanouškem tohohle stylu a i zde by se našla celá řada nedostatků, ale oproti takové Pojištovně štěstí, Redakci či Rodinným poutům je to v našich končinách hotový Shakespeare.. ()

Reklama

Reklama