Reklama

Reklama

Dobrá čtvrť

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2005–2008), 19 h 44 min (Minutáž: 53–56 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Lucie Konášová

Hrají:

Anna Kulovaná, Martha Issová, Jana Preissová, Vilma Cibulková, Jiřina Jirásková, Jiří Schmitzer, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Veronika Gajerová, Zdeněk Žák (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Poslední srpnové ráno je plné slunce. Pro osmnáctiletou Zuzanu ale nemůže být smutnější. Spolu s rodiči a malými brášky se právě dnes stěhuje z honosné vily, kde prožila celé své dětství. Opouští nejlepší kamarády Káťu a Honzu, ještě naposledy si prohlíží zahradní altánek, aby si uchovala v paměti svůj holčičí ráj a pak už odjíždí z dobré vilové čtvrti rovnou na sídliště, do stísněného panelového bytu. Těsně před odjezdem se ve dveřích svého bývalého domova míjí s novým majitelem vily a jeho synem Michalem, které Zuzana pochopitelně vnímá jako nepřátele. Netuší, že s tímhle protivným klukem se znovu setkají už druhý den. Ve stejném gymnáziu, ve stejné maturitní třídě mají společně strávit celý školní rok. Že to bude docela peklo, je jasné od okamžiku, kdy Michal předstoupí před své spolužáky. Na prvním mejdanu k oslavě Katčiných narozenin dostává pokušitel svou první příležitost. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (107)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První série byla příjemným, byť ve výsledku pouze průměrným, oživením tuzemské seriálové produkce. Druhá je přesně tím čím zbylé seriály současnosti. Scénáristicky nechtěně směšný paskvil bez špetky kontaktu s realitou. A to co se děje v závěru druhé řady, tak to je Smyczkův pomník. Kam dal tvůrce jeho formátu soudnost, to mi zůstane asi navždy záhadou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrá čtvrť patří bez debat k tomu nejlepšímu, co televizní obrazovka v posledních letech nabízí. Nestihnul jsem první reprízu v roce 2005, ale na opakování jsem si už počkal. A od jiných křečovitých pokusů plných klišé je skutečně ze života (i když nelze čekat něco převratného nebo překvapivého; řadu scén si navíc šlo bez váhání odpustit). Na scenáristce Lucii Konášové je znát, že si osvojila rukopis svého vzoru Jaroslava Dietla a podařilo se jí před kameru protáhnout skutečné emoce v precizně propracovaných postavách, kdy každá má svůj vývoj a které do jedné v divákovi probudí enormní zájem. Ať už se ocitneme na gymnáziu, v malém lahůdkářství, honosné vile nebo panelákovém bytě. A to, se domnívám, tu dlouho nebylo. Nemalou zásluhu na tom má zkušený televizní „veterán“ Karel Smyczek, který lacině neždímá slzy. Naopak kupředu ho táhne „obyčejnost“ lidských osudů, které neprahnou po nadměrných ambicích. Seriál pak těží zejména z několika vyzrálých hereckých výkonů (nerudná profesorka Jana Preissová, starostlivý otec Tomáš Hanák, „neúspěšná“ manželka Vilma Cibulková nebo svérázná a rezignující matka Veronika Gajerová) a i mladé herecké naděje nezklamou. Co naopak zarazí je jistá rozporuplnost a nevěrohodnost v některých dialozích postav (zejména studentů), v jejich stylu, v oblékání (jakoby zaspali dobu) a přístupu k okolí. Např. hlavní hrdinka Anna Kulovaná talent bezpochyby má, ale na jakýkoliv problém nastaví vyjukaný výraz jakoby právě vyšla základní školu, a přitom se chystá na medicínu (a při každém jejím otráveném „já nevim“ by zasloužila). Není to o mrazení v zátylku, ale s ohledem na nepřeberné množství TUZEMSKÝCH seriálů našich komerčních televizí to na 4* docela stačí!! ()

Reklama

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Seriál se od začátku vyvíjel celkem slibně. Upřímně řečeno, po shlédnutí prvních dílů bych mu dal s čistým svědomím čtyři hvězdičky. Celkový výsledek mi ale připadá jako neskutečně nastavovaná kaše. Nehledě na to, že se celým seriálem táhne jemný patos, který mi není příjemný ani v realitě natož abych jej vyhledával v televizi. Toto dílo mi spíš připadá jako zfilmovaná učebnice rodinné výchovy na téma "Takhle dopadneš, když...". Myslím, že na odlehčenou humornou (nikoliv přitroublou) podívanou si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat :) ()

brectule 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru je to velmi povedený seriál. Je pochopitelné, že se autoři snažili utvořit velmi pestrý a zajímavý scénář - pokuď mohu mluvit za sebe, myslím,že má,lo, které osudy jsou natolik pestré, Proto chápu, že do jednoho osudu "namačkali" jich několik. Osobně mě velmi mile potěšil Tomáš Hanák. Ještě máme před sebou polední díl,ale prozatím je pro mě nejvíce emocemi nabitou scénou chvíle,kdy "sdělaná" Kateřina přijde domu a táta jí ukáže fotografie její nemocné matky. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

...Ty jseš ale debil, Mrkev... Vybírala jsem větu, která mi nejvíc utkvěla v paměti a jednoznačně je to tahle výše uvedená. Hodnotím to spíše jako "koukatelné" (pěkní lidi - hlavně teda ten hoch z česko-slovenského manželství i zajímavý záběry Prahy i barokního sekretáře, fotografií, maleb, či jednoho squotu), ale svět hlavních hrdinů mi byl dost vzdálen, asi proto, že doba našich maturit i prvních let na univerzitě byla trochu jiná a my měli i jiný starosti, snad jen Zuzana občas řešila problémy, s nimiž jsem se v životě potkala i já. Ale celkový dojem dobrý a tomu odpovídá i mnou přidělený počet hvězdiček. Jen už, prosím, žádnou další řadu, má to (jako všechno) sestupnou tendenci. ()

Galerie (293)

Zajímavosti (8)

  • Roli primáře na plastické chirurgii ve druhé sadě pokračování seriálu ČT Dobrá čtvrť ztvárnil Jiří Bartoška proto, že to režisérovi Karlu Smyczkovi slíbil ve tři ráno na mejdanu. Jak prohlásil pan režisér, po tolika drincích, co spolu vypili, Bartošku dlouho přemlouvat nemusel. (hippyman)
  • Při natáčení v břevnovském Keplerově gymnáziu došlo k pikantní situaci. Do tohoto gymnázia totiž před nedávnem chodil syn Jiřího Schmitzera a rozhodně tam neměl lehká studia. A teď Jiří Schmitzer hrál v téže škole jejího ředitele. Nutno dodat, že si se skutečným panem ředitelem Růžičkou velice notovali. (Zdroj: Ceskatelevize.cz) (Jello Biafra)

Reklama

Reklama