Stuart: Život pozpátku (TV film)

• Velká Británie

Stuart: A Life Backwards

Velká Británie / USA, 2007, 88 min

David Attwood

• jhrasko

Ak je predpokladom úspešnej biografie divákova empatia, tak sme s autormi naladení na úplne inej vlnovej dĺžke. Príbehu Stuarta, asociála a sociopata, chýba istá dramaturgická ruka a jeho životný príbeh je tak vykreslený len ako sled brutálnych excesov minulosti, ktoré majú byť odľahčené a "poľahčené" jeho súčasným (a dočasným) sekaním dobroty, čo ale emocionálne nefunguje. Ten chlapec BOL totiž NEskutočne BADLY DRAWN BOY. Je to ako čúrať oproti vetru a myslieť si, naivne, že mokrí budú akurát všetci okolo. Let´s sing.(25.5.2010)

A přesně tohle, příběh Stuarta a jemu podobných, je důvod proč studuju to, co studuju. http://www.youtube.com/watch?v=2bgg_gi7AAI(3.2.2012)

Bohvieako sa mi do toho moc nechcelo, pretože som očakával depku jako sviňa a na ulicu kempovať sa mi tiež nechce ( človek tam môže skončiť i proti svojej vôli lusknutím prstov, ani nevie ako), no i napriek tomu som si to pustil. No a, bomba! Odrazu sa mi chce existovať ! Je to dobre nakrútené a plus s tými kreslenými pasážami, ešte aj vtipné. A kedže je to film do telky, tak tú jednu extra hviezdičku naviac smelo pridávam.(3.2.2012)

jako režie a celkové vyznění bylo takové, mno, lehce rozpačité - teda až na pár vrcholně absurdních vtípků. na druhou stranu to, co předvedl tom hardy, bylo naprosto neskutečně a neuvěřitelně boží - žrala jsem mu každý pohyb. a i když tam cumberbatch (výjimečně) neměl moc co hrát, opět nezklamal. takže řekněme, že film nic moc (spíš teda nic) - ale ústřední dvojice vybroušeně skvostná ;o)(10.2.2011)

Příběhy podle skutečné události na mě vždycky zapůsobí mnohem silněji, než jiné... Hardy mě s každým dalším filmem co s ním objevím přesvědčuje o tom, že je opravdu skvělý herec. Role podivínů a zvláštních existencí mu prostě sedí. Smutný příběh o tom, jak a proč se člověk může dostat až na dno. Bez titulků jsem se u toho celkem zapotila, Stuartova uhuhňaná angličtina musí dát zabrat i kdejakému studovanému filologovi, který nežil aspoň nějaký čas v Anglii. A když už jsme u toho, nemůžu se nepozastavit na komentářem uživatele Olík. Jistě, každý máme svůj nazor na herecké výkony, ale aby k tomuto výkonu ještě zmiňoval příšerný český dabing, no to ne prostě. Dabing nemá s filmem naprosto ale vůbec nic společné, jen mu ubližuje a dabing se má sakra zakázat!! Radši nebudu rozumět všemu, než abych měla dabingem domrvený zážitek z výborného filmu. _____ A dala jsem si tu práci a titulky udělala, tak je máte na titulkách com a doufám, že už se na to s dabingem nikdo nikdy nepodívá.(25.1.2012)

Děj - drtivou většinu filmu mě Stuart znechucoval a nechápala jsem, proč s ním Alexander tráví tolik času, ale zpětně ta empatie dorazila. Herci - pozorovat Hardyho bylo prostě jedno velké potěšení, Cumberbatch mu už jen poklidně sekundoval.(5.3.2012)

Velice se podivuji nad tím, že pouze 72 lidí věnovalo tomuto filmu pozornost. Je neskutečné, jak se Tom Hardy dokáže před kamerou rozjet a co ze sebe dokáže vydolovat. On nehraje, on se tou postavou jednoduše stane. Už nevím, kde jsem si jej prvně všimla (podle hodnocení myslím, že ve filmu Na větrné hůrce), očaroval mě. On by i z naprosté sračky udělal oskarový snímek. Jeho Stuart je milý, potrhlý a člověk ho musí milovat. Ihned, jak ho uvidí. Přítomnost Benedicta jsem též kvitovala s povděkem. Miluji Sherlocka a on miluje mně. Díky těmto dvěma hercům jsem 88 minut levitovala nadšením nad zemí, chtěla ochutnat vězeňské kari kuře a dát oběma pusu. I přes nešťastný konec mi po líčkách kapaly spokojené a šťastné slzy, protože se mi film velmi velmi líbil. Nice comment KoRniky(7.2.2012)

Zaujímavé a dosť prekvapujúce pre mňa je, že tento film má "modré" hodnotenie, pretože mu nič nechýba k nadpriemerným číslam. Jedine to nezávislé britské spracovanie, ktoré aj mňa zo začiatku trochu odradzovalo. Film ma ani na chvíľu nenudil a sám som bol zvedavý na odhaľovanie Stuartovej duše. Ten je asi jedna z najtragickejších postáv vôbec. Koľko toho znesie človek a nakoniec ho položí na lopatky taká banálna vec... Celý film akoby podčiarkol tragikomický záver. Vrelo odporúčam.(16.2.2012)

Tak tu je dosť dilema. Sledované v angličtine bez titulkov, teda si človek vie predstaviť, že všetko som nerozumela. Ešte Alexandrovi budiž, ale Stuartovi pomenej. Ale z toho, čo som podchytila, to bol svižný britský počin plný humoru, pravdivého života so všetkým. Možno ak by boli titulky a pochopila som nejaké frázy, šla by som aj naplno...(7.11.2010)

Práve pre toto nemám rád filmy na základe skutočných udalostí. I keď je dej zábavný, i tak sa zväčša objaví mrazenie na chrbte a potom neviem čo chcel film dokázať. No a pri tomto filme som mal mrazenie zároveň s úsmevom na perách... také niečo dokáže vyvolať jeden smutný životný príbeh... Každopádne Mr. Hardy si zaslúži za svoj výkon standing ovation.(23.9.2011)

kdyby to natočil režisér se zvučným jménem a miliónem dolarů v kapse pod aktovkou velkého studia, je z toho oscarové drama. takhle je to bohužel jen podprůměrná adaptace se skvělým Tomem Hardym, kterému zdařile sekunduje Benedict Cumberbatch.(4.2.2012)

Takový zvláštní pocit smutku a zároveň štěstí jsem u filmu už dlouho neměla...(17.2.2012)

• Olík

Kdo je Stuart Shorter? Vezměme to abecedně A jako alkoholik, B jako bezdomovec, C jako cynik a přes feťáka, kriminálníka nebo násilníka se dostaneme až k Z jako zevl. Náhoda mu přihraje do cesty začínajícího spisovatele Alexandra, který se rozhodne odvyprávět jeho pohnutý životní příběh. Bohužel Stuartův příběh je jenom nekonečný sled asociálních skutků občas okořeněný absurdním černým humorem, navíc špatně zahraný Tomem Hardym, kterému ještě ubližuje příšerný český dabing. Tudíž celkový pocit z toho ostrovního biografického dramatu je značně rozpačitý.(25.5.2011)