Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je přímo stvořená pro vánoční čas. Hned v úvodu nás zavede na samotná nebesa: je časně ráno, v předvečer Štědrého dne, a všichni se chystají na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Maria (K. Issová) se svatou Veronikou (V. Žilková) pečou vánoční cukroví, andělské sbory nacvičují Gloria a Ježíšek zlobí úplně stejně jako ostatní malí kluci. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel (I. Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (J. Bartoška). Ten mu dá důležitý úkol - zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha - trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (J. Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Společně putují zasněženým krajem a pokouší se najít svého hříšníka, kterému by Petronel napravil hlavu. Cesta je zavede na nejbližší hrad. Tam je pánem mladý hrabě (D. Švehlík), který veškerý čas tráví zábavou a pitím. Jeho správce (O. Navrátil) ho za vydatné pomoci ostatních bezostyšně okrádá. Je tu i půvabná a skromná služtička Dorotka (Z. Kajnarová)... Jenže – Petronel je pěkný popleta – nejenže nikoho nenapraví, ale vlastní hloupostí uvrhne nevinné lidi do neštěstí. Naštěstí ale nakonec přijde k rozumu a pochopí, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. A pak musí napravit všechno, co způsobil... (Česká televize)

(více)

Recenze (848)

Cival 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Relativně dospělé dialogy a Trojan hláškující jako o život. Škoda chudinkého zevnějšku. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na čistých 5* to sice není (hlavně kvůli ne zrovna 100% výpravě), ale jako motivaci si nejvyšší hodnocení tenhle film zaslouží, protože jde o jednu z nejlepších pohádek co u nás byly natočeny za posledních tak 15 let. Milý příběh, žádné pitvoření a infantilnost jako například u pana Trošky (nic ve zlém O:-)), příjemný humor, skvělí herci, na české poměry velmi povedená hudba (žádné syntezátory ale poctivý orchestr), pěkné Šumavské exteriéry, ... Myslím, že největší ukázkou toho, jak moc se tahle pohádka povedla je fakt, že jsem byla na filmu v téměř vyprodaném kině na festivalu Finále a takové dlouhé a bouřlivé ovace jsem u žádného jiného díla (ani třeba u také velmi dobře přijatého "Štěstí") neslyšela. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jelikož je Anděl Páně od roku 1996 a svěrákovského Lotranda A Zubejdy první českou pohádkou, na které jsem si opravdu zgustnul (a to platí i v době, kdy tohle píšu, což jsou Vánoce 2010), je mi téměř stydno, ale nemůžu si nezazpívat s dobrými chlapci z Boni Pueri "Vzhlížejme vzhůru, k andělskému kuru..." a neuchechtnout se. Pak už budu moct jen pogratulovat režisérovi k tomu, jak parádně dovedl natočit film pro celou rodinu bez rozdílu vyznání (i bez něj), i přes to, že si Petronel v jedné scéně sedá na polystyrénovou kulisu, která se viditelně kývá, ač jde o hradbu nebeskou, jakož i přes to, že je v jednom z lesních záběrů jasně vidět pletivo kolem lesní školky, no zkrátka i přes to, že to své krásné dílko zdaleka nevypiplal k formální dokonalosti, kterou opěvujeme u současných "výjimečných" českých snímků. Anděl Páně jednoznačně popularizuje křesťanství, a dělá to tak, že jednomu až přijde jako dobrý nápad přehodnotit svůj přístup k tomuto (a tedy i jiným) náboženstvím...jéžiš, mluví ze mě chlast:) No takže asi chápete, že tak mocná propaganda to zase není;) Jednoznačně doporučuji k vidění a nějakému ekonomicky zachytitelnému opatření si kopie tohoto dílka, protože režisérů jako je Jiří Strach máme zoufale málo, a je tedy potřeba dát těm nahoře (odlišným od těch nahoře, o kterých je Anděl Páně) najevo, že podporovat tohoto pána a hledat jemu - co do kvality samozřejmě - podobné je dobrý nápad. No a já si asi taky půjdu hrát s Jidášem, jako Ježíšek podle Lucie Konášové a Jiřího Stracha:) 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už před vánocemi mi známí říkali, že je to nejlepší česká pohádka za dlooouhou dobu. Také, než jsem film viděl, mi bylo sympatické, že Jiří Strach sehnal víc peněz, aby mohl jít film do kin, čímž se dostávám k tomu důležitému - chudičké mi to nepřišlo. Žádná supervýprava, samozřejmě, ale ošizené taky ne. Scénář Lucie Konášové (ta paní mi začíná imponovat čím dál víc!) je plný pěkných narážek na náboženství (ne znevažujících!) a jemného humoru. Spolu s určitým šibalstvím, se kterým na diváka celý snímek pomrkává, dává tohle všechno vzniknout opravdu kvalitní pohádce. Herecké výkony od těch hlavních partů (Trojan, Dvořák, Navrátil), až po "štěky" (Geislerová, Jirásková) jsou opravdu zapamatováníhodné. No, Jiří Strachu, děkuji ti za tvoji podporu (musím touhle veřejnou cestou) a i když se ty příběhy, jak ty sám říkáš, vyprávět teprve učíš, myslím, že to děláš velmi dobře :-) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Přísahám Bohu, že kdyby dramaturgická skupina sedící na Kavčích horách nepřemýšlela ad rectum, lépe odhadla potenciál scénáře Lucie Konášové a přiřkla režiséru Strachovi větší rozpočet, jež by se následně promítnul do výpravy, byla by z toho absolutní pohádková pecka! Režijně přehledné, dějově duchaplné, dialogy a scény vypointované a hlavně, naprosto geniálně obsazené dílo, v němž dvojka Trojan & Dvořák zběsile cedí ultracool hlášky, ale i tak zůstává ve stínu fenomenálního Jiřího Bartošky, jenž je s rozčepýřenými vlasy v roli Pánaboha naprosto úžasný! Škoda toho, že snímek zůstal na půli cesty standardní televizní inscenace. Jestli to bude režisérovi myslet jako doposud, příštím filmem rázně promíchá stojaté vody české filmové břečky… doufám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásná a poctivá pohádka, kterou si mě pan Strach dokázal rozněžnit už několikeré Vánoce. A pochybuju, že ty, ve kterých píšu tento komentář, budou těmi posledními! ()

T2 

všechny recenze uživatele

V celku podarené na dnešnú dobu, keď poväčšinou vznikajú len nevýrazné gýčové rozprávky, tu ma chytil hlavne pekný vizuál s prostredia neba, kde obrázky vypadajú ako farbistá maľovanka. Herecké výkony Ivana Trojana, Zuzany Kajnárovej a Jiří Dvořáka v pohode, škoda že trošku viac nevyčnievajú zo zaužívaného štandartu, jedine čo my tam chýba je to pravé skutočné čaro starých filmov, v dnešnej dobe tie príbehy nedokážu tak podať aby učarovali lepšou atmosférou a preto dávam to nižšie hodnotenie. ║Rozpočet -miliónovTržby Česká republika $502,606 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lucie Konášová .. Na české pohádce jsem v kině nebyl už spoustu let. Možná je to také tím, že tu dlouho nebyla nějaká tak výtečně obsazená (ač v mnoha případech jen ikonicky) a zručným mladým režisérem udělaná, byť nejprve pouze pro televizi. Přesto je výsledek parádní záležitostí, až na mně dýchla stoprocentní atmosféra Vánočního večera. Inteligentní a milá podívaná, které, s ohledem na určenou cílovou skupinu, tj. děti a jejich rodiče u televizní obrazovky, plně splňuje všechny žádané parametry.. Ivan Trojan je Pán Bůh. Nejen on nás zavalí mnoha vtipnými hláškami a parafrázemi a ač má několik vážných hereckých konkurentů (Dvořák, Navrátil, Bartoška ..), je jasným králem a pro mnohé tím hlavním tahákem. Tato pohádka zaručeně pobaví a pohladí. Doporučuji všem dětem, vždyť těmi jsme všichni. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

..... " Já vím, co mi chceš říct, miluj bližního svého. A víš co já ti na to Maruško odpovím? Blbce ze mě nikdo dělat nebude“ tak pravil Pán Bůh. A já s ním (pro tentokrát) naprosto souhlasím :- ). Hezká vánoční pohádka, ale asi jenom vánoční! Mimo tohle období, je v ní příliš náboženství, i když, podané s víc než vkusným a vtipným nadhledem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po opravdu dlouhé době zase česká filmová (byť původně televizní a všemi atributy to dosvědčující) pohádka, o které jsem schopen říci, že se zařadí do zlatého fondu československých pohádek, reprizujících se cyklicky každý rok v čase okolo Vánoc. Milá pohádková atmosféra, sympatický hlavní hrdina - popleta (vynikající Ivan Trojan, bez něhož by pohádka klesla o mnoho řádů), spousta vtipů a dobrých nápadů, dobrý scénář, roztomile zpodobněné nebe... Škoda jen té očividné televiznosti - hrad pustý a prázdný, dvořané se dají při masových scénách skoro spočítat na prstech jedné ruky a triky ,,televizně" modré. Škoda... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vánoce v Nebi... Zní to morbidně? Ale jděte, tady jde o pokus oživit pohádku z našich lesů a hájů. Celé to stojí jen a pouze na hercích a škorpení se mezi nimi. A to je právě ten problém; je to solidní sitcom, ale špatná pohádka. Možná to jen chtělo přidat více humorných narážek pro dospělé, funkčnější pohádkovou linii a potrestání zla v závěru. Ona vůbec ta tradiční linie o velké lásce je "taková nějaká divná", ne zcela fungující a hlavně vyznívající do ztracena. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,A PROČ JSOU TADY VŠICHNI TAKOVÍ ZLÍ?“ … ,,ZLÍ? ZNÁTE LIDI“…“ /// O tom, jak to dopadá, když se TI NAHOŘE snažej porozumět lidem. to prej všichni chcem peníze, ti starší mladý maso a pracháči žít o žebrácký holi… Nenucenej ftip. Slovní hrátky (hříčky? Ne, to bych neřekl…), anděl je trouba, čert chytrej a Bartoška je Bůh. Co role to perla. Z novodobejch českejch (vlastně veškerejch) pohádek to nejlepší. Ale i já TO dokázal vocenit (vohodnit) až po čase. Což je vostuda (moje!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Božku Němcovou – teda spíš ty její pohádky. 2.) Miluju pohádky (a mladý maso). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Projekt, kterému jsem fandil. A v čele neskutečný Ivan Trojan, sypající hlášky po desítkách. Nejzdatněji mu sekunduje Bůh s vykouřeným basem Jiřího Bartošky a Dvořákův pozitivní čert. Škoda, že když na plátně nikdo z nich není, tempo jako by zadrhlo na místě. Přesto potěší celkově milé vyznění filmu, spousta cameo roliček a Jiří Strach za kamerou, chrlící v gradujícím finále nápady a jeden nebeský glos za druhým. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela solidni pohadka, ale nic extra se nekona. Film ma v podstate dve linie, bud je to klasicky pohadkovy o zlejch lidech, co chtej jen penize, hodny sluzce, namyslenym princi a jejich napraveni a to neprinasi nic novyho a je to vcelku nuda. Pak tu je ale linie s padlym andelem Petronelem a to je spravna sranda. A tyhle dve linie se protinaj, ale proste jakmile neni na scene uzasnej hlaskujici Ivan Trojan, tak to za moc nestoji. Co se tyce zpracovani, tak nebe pusobi docela zajimave a zeme nevypada nak extremne levne, takze to je v pohode. Lehce nadprumerna pohadka, ale to vse zasluhou slusnejch hercu v cele s Trojanem. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Anděl Páně je ohromně povedený v nebeských scénách (nejvíc mě rozesmálo kádrování Hlaváčové, Jiráskové a Zindulky), v těch pozemských už tolik ne. Negativní trio správce-klíčnice-rychtář je až nápadně podobné trojici správce-Dorota Máchalová-kaprál z pohádky S čerty nejsou žerty, ale s jedním bolestným rozdílem - tím je jejich zmarněný komediální potenciál. Takže střídání scén s pány Trojanem a Dvořákem a všech ostatních by se dalo zakreslit jako EKG - nahoru dolů nahoru dolů. 70% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech konečně dobrá česká pohádka! Dobro a zlo, nikdo nešišlá a vkusného humoru taky dost. Více takových! ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama