Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je přímo stvořená pro vánoční čas. Hned v úvodu nás zavede na samotná nebesa: je časně ráno, v předvečer Štědrého dne, a všichni se chystají na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Maria (K. Issová) se svatou Veronikou (V. Žilková) pečou vánoční cukroví, andělské sbory nacvičují Gloria a Ježíšek zlobí úplně stejně jako ostatní malí kluci. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel (I. Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (J. Bartoška). Ten mu dá důležitý úkol - zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha - trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (J. Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Společně putují zasněženým krajem a pokouší se najít svého hříšníka, kterému by Petronel napravil hlavu. Cesta je zavede na nejbližší hrad. Tam je pánem mladý hrabě (D. Švehlík), který veškerý čas tráví zábavou a pitím. Jeho správce (O. Navrátil) ho za vydatné pomoci ostatních bezostyšně okrádá. Je tu i půvabná a skromná služtička Dorotka (Z. Kajnarová)... Jenže – Petronel je pěkný popleta – nejenže nikoho nenapraví, ale vlastní hloupostí uvrhne nevinné lidi do neštěstí. Naštěstí ale nakonec přijde k rozumu a pochopí, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. A pak musí napravit všechno, co způsobil... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (848)

BMW12 odpad!

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je velice chválena, jako jedna z nejlepších za poslední desetiletí a tak jsem se rozhodl jí zkouknout. Dostal jsem však úplně pitomý příběh, vůbec se mi to nelíbilo. Bartoška byl ve své roli příšernej. Jediné pozitivum na této pohádce byla Zuzana Kajnarová, které to tam slušelo. Mimochodem mi dost připomíná jednu mojí kamarádku. :-) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach dokázal, že tradice má zlaté dno. I přesto, že je moderní a sarkastická. Skvělé exteriéry, skvělá atmosféra, skvělé herecké obsazení. Kašperk, nebe, peklo, ráj. Trojan, Bartoška, Navrátil, Stivínová, Somr, Štěpánková, Jirásková i princ s princeznou (!). A navíc výtečný Dvořák v roli věčně popichujícího pekelníka. Jeden by řekl, jak jednoduchý recept na úspěšnou pohádku. Ale ono je v tom víc, než se na první pohled zdá. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lucie Konášová .. Na české pohádce jsem v kině nebyl už spoustu let. Možná je to také tím, že tu dlouho nebyla nějaká tak výtečně obsazená (ač v mnoha případech jen ikonicky) a zručným mladým režisérem udělaná, byť nejprve pouze pro televizi. Přesto je výsledek parádní záležitostí, až na mně dýchla stoprocentní atmosféra Vánočního večera. Inteligentní a milá podívaná, které, s ohledem na určenou cílovou skupinu, tj. děti a jejich rodiče u televizní obrazovky, plně splňuje všechny žádané parametry.. Ivan Trojan je Pán Bůh. Nejen on nás zavalí mnoha vtipnými hláškami a parafrázemi a ač má několik vážných hereckých konkurentů (Dvořák, Navrátil, Bartoška ..), je jasným králem a pro mnohé tím hlavním tahákem. Tato pohádka zaručeně pobaví a pohladí. Doporučuji všem dětem, vždyť těmi jsme všichni. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Za poslední léta jedna z nejhezčích českých pohádek. Scénář Lucie Konášové je psaný lehkou rukou a dobře staví na dialozích. Z režie Jiřího Stracha, je třeba míti do budoucna již patřičný respekt. Nezklamal ani Ivan Trojan (což ani nepřekvapí), a jemu výborně nahrávající Jiří Dvořák. Z výpravy Vám sice nepoklesne spodní čelist, ale přesto neurazí. Příjemné překvapení v žánru české pohádky, které stojí za pozornost. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná pohádka, která se však v důsledku chabé konkurence řadí mezi to nejlepší, co Češi v 21. století na poli pohádek vyplodili. Není to rozhodně klasická pohádka, ale rozhodně je zábavná. Docela se divím, že to zde hodnotilo už kolem 13 000 lidí a já o ní do dnešního dne neměl ani páru. 60% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (27)

  • "Původně jsem měl v téhle pohádce hrát někoho úplně jiného," vzpomínal Ivan Trojan, "Petronel měl být, pokud se nepletu, pan Labuda. Jenže v České televizi přišlo období peněz-nepeněz, natáčení se muselo o rok odložit a obsazení se nakonec vyvinulo jinak A já jsem šťastný, že to tak dopadlo, hlavně kvůli svým dětem." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama