Baksuchil ddae ddeonara
Thriller / Krimi / Mysteriózní
Jižní Korea, 2005, 118 min
Jin JangPlakáty
Adrian
Brutálna vražda mladej ženy sa stáva televíznou senzáciou potom, čo práve vďaka zvýšeniu sledovanosti vysiela televízna stanica v celej krajine vyšetrovanie v priamom prenose. Kredit sledovanosti zvyšuje aj samotný prísľub zo strany vyšetrovateľov - dolapiť vraha do 48 hodín. Nonstop gradujúci thriller s údernou atmosférou, ktorý okrem výborných hereckých výkonov a zaujímavo zapleteného príbehu zaujme hlavne svojou prepracovanou formálnou stránkou, kde vďaka razantnému soundtracku a moderným kamerovým systémom (napr. "spider-cam") pracuje perfektne s filmovým priestorom a mizanscénou. Túto skutočnosť oceníte hlavne potom, keď si uvedomíte, že vyše 80% deja sa odohráva iba na vyšetrovacej stanici, resp. v uzavretých priestoroch. Výsledkom je vynikajúci moderný thriller, kĺbiaci v sebe svojím spracovaním otázky high-tech ako i čoraz väčšej dominancie všadeprítomnej televízie a rozmachu rôznych reality show.(14.9.2005)
Lhurgoyf
The Big Scene by som nenazval thrillerom. Je to skôr jedna veľká konverzačka v kriminálnom plášti. Už od úvodných minút medzi sebou postavy vedú vcelku bizarné dialógy, z ktorých sú niektoré brilantne napísané (rozhovory hlavného vyšetrovateľa s hlavným podozrivým) a niektoré zas ako vytrhnuté z kontextu (vypočúvanie japonských svedkov, poslíčka atď.) Tieto konverzačky ale zaberajú tak 90% filmu, čo je pri celkovej stopáži 2 hodín mierne unavujúce. Aspoň nejaký náznak akcie by sa na oživenie hodil (spomeňme na klasiku Public Enemy). Až na zvláštny paranormálny záver (posledných 15 minút), ktorý sa krásne vygraduje, film postráda väčšie napätie. Inak samozrejme žiadne podstatné výhrady - réžia, kamera, scenár, hudba - všetko premyslené do najmenších detailov. Herecké zloženie, z ktorých jednoznačne vytŕča charismatický Ha-kyun Shin (Save the Green Planet) - absolútne bez chyby. Len tak ďalej...(29.10.2005)
Rudovous
Ano solidni detektivka a i inovativni v jistem smyslu. Presto pro me jedna z mnoha.(3.7.2008)
Folpa
Jedno z největších zklamání v top 200 Koreje. Pořád přemýšlím o tom, co tímto filmem chtěl režisér říct? Teď koukám, že May dala plný počet, takže pro mě netřeba další komentář.(19.12.2010)
Saprofag
Můj oblíbenec Ha-gyun Shin je podezřelý číslo jedna. Je opět vynikající. Od jeho postavy jsem si ale sliboval více, ale to je scénářem a ne jím. Film má dobrou atmosféru a i přes absenci akce, kterou by si tady ledaskdo přál, jsem se vůbec nenudil a líbilo se mi to hodně! Můj top to jistě neohrozí, ale fanouškům korejského filmu to doporučit mohu s klidem. 4x silná dávka phenobarbiturátů :D!(25.9.2011)