Půjčovna mozků

Komedie

USA, 1992, 76 min

Dennis Dugan

Ira Newborn

Rozpočet $-miliónovTržby USA $918,239Tržby Celosvetovo $-(15.12.2008)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $918,239(6.6.2008)

"Mám nápad - uděláme balet pro nedoslýchavé! Dáme baletkám dřevěné boty." Natočit komedii bratrů Marxových bez bratrů Marxových je roztomilý nápad. Půjčovna mozků si nevypůjčila jen tři hlavní, ale i spoustu vedlejších charakterů a dějové schéma, včetně jalové zamilované dvojice nebo hudebních čísel. I když se film hemží narážkami na Noc v Opeře, nejde o remake ani parodii - vztah mezi oběma filmy je zhruba stejný jako mezi Leopardí ženou a Co dál, doktore? a jednotlivé gagy jsou zcela nové. Slovní vtipy, svěřené Johnu Turturrovi (pomyslný Groucho) jsou lepší a horší, ale je jich tolik, že i když se zasmějete jen každému druhému, dostane bránice, co její jest. O poznání slabšími články jsou "Harpo" a "Chico", tedy Bob Nelson a Mel Smith. Nelson je příliš korpulentní a těžkopádný, aby mohl plnohodnotně nahradit velké dítě, zakleté do Harpa Marxe, a Smith svým buldočím obličejem a přisprostlými vtipy připomíná víc Johna Belushiho než mazaného drzouna Chica. Film nicméně uhání ve zběsilém tempu a gagy z něj padají horem spodem. Velmi vydařená je choreografie těch vizuálních, založených na přesné návaznosti akcí a reakcí jednotlivých postav, a závěrečné Labutí jezero v ničem nezaostává za podobnou sekvencí téhož tvůrčího týmu - oscarovým ceremoniálem z třetí Bláznivé střely. 70%(22.2.2011)

I am ballet, my shoes are in the Louvre in Paris.... So what? Last year I left a raincoat in Cleveland. Šialené komédie, kde gagy idú za radom mám vždy rád a som ešte radšej, keď ju majú na svedomí Zuckerovci. Brain Donors , nie je o darovaní mozgov (škoda), ale o chytrákovi Flakfizerovi a jeho dvoch kumpánov. Pripadalo mi to miestami, akoby tvorcovia urobili poctu pánom Iľfovi-Petrovovi a ich románom Zlaté teľa a 12 stoličiek, lebo Flakfizer veľmi pripomína Ostapa Bendera (aj keď celkovo išlo zrejme o paródiu na samotných bratov Marxsov). Aj keď prvá polka je skôr na hovorený humor, finálny balet nenechá nikoho chladným a nápady nemajú konca kraja.(6.1.2010)

Nepředstavitelná smršť gagů vrcholící absolutně šíleným představením Labutího jezera.(7.5.2008)

Skvělá komedie ve stylu klasických grotesek.(22.4.2009)

Bláznivá taškařice chrlící jeden gag za druhým ve stylu filmů bratří Zuckerových.(11.12.2006)

Příjemná a zábavná taškařice postavená na vcelku inteligentním humoru.(20.9.2010)

"Lets go outside and settle this like men!" "But we are outside!" "Then lets go inside and settle this like women!"(23.9.2009)

Ztřeštěná komedie v pravém slova smylu. Už úvodní titulky stojí za to. Každopádně gagů nepřeberně. Jako příklad asi nejlepší je labutí jezero a jeho sabotáž. To jsem už vůbec nedával :) Turturro perfektní. Perfektní baletní komedie pro zasmání.(7.7.2010)

• Brain-D

Prvotní film od slavného režiséra amerických komedii. Bylo to celé jako taková groteska. Podle mě, ale až moc šílené.(5.3.2011)

POZOR! Nenechte se odradit stupidním názvem!!! Zuckerovi sice film zaštítili jakožto producenti, ale není to jejich styl, ve kterém tato úžasná komedie jede na plné obrátky: Je to styl bratří Marxů. Nejvíc si vypůjčili z filmu Noc v opeře. Je ale jedno, jestli Marxe znáte, nebo ne. Řezat smíchy se budete tak či tak, (ne)máte-li soudnost.(5.3.2009)

Klasicky ztřeštěná komedie. Škoda, že jsem ji neviděl před patnácti osmnácti lety. To bych se asi bavil o sto % víc..(1.11.2010)

Název mne naprosto nadchl, ale jaksi název nekoresponduje se scénářem => očekávání solidní komedie zůstalo, ale nevěděl jsme o čem to bude. Ze začátku jsem se pouze nalaďoval na tento film a nějak extra jsem se nebavil, ale postupně mne film vtahoval víc a víc a tím pádem jsme se i smál víc a víc. A vybrat jednu scénku, která mne oslovila nejvíce? Tak to je těžké těch scének bylo opravdu hodně.. 4z5(4.9.2011)

Opravdu skvělá komedie, plná gagů a taškařic. Ta trojka je skvělá, ale nejlepší je Bob Nelson a jeho nápady. Skvělá oddychovka. Labutí jezero na konci je netradiční :-)(2.6.2009)

Možná to nejvtipnější, co jsem kdy viděla. Je docela dost možné, že se počůráte smíchy :) Někdo tento humor přímo nesnáší, ale já si na něm přímo smlsla.___"Aren’t you cardiologists?". "Well, we plan to enter the rectum and head north."___Je to šílená smršť hlášek, která graduje absolutně famózním Labutím jezerem (lov kachny, nebo krájení sýru harfou)___ "Panebože, ten člověk má zbraň!___(13.2.2011)

Peklo! Takhle dobře jsem se dlouho nebavil.(14.3.2009)

Užasna, blazniva komedia s ukecanym Turturrom, skvelymi vtipmi a scenkami.(26.3.2009)

Naprosto kruté, rychlé, gagy trochu na styl Leslyho Nielsena, ale rychlejší. Při některých scénách jsem nemohl zastavit smích. Např. při krájení chleba přes harfu.(11.8.2009)

Skvělá komedie, která mě rozesmála k slzám.... Nejlepší scéna - závěrečné baletní Labutí jezero = úlet nejvyššího kalibru...(11.11.2008)

<< předchozí 1 2