Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (403)

Legas 

všechny recenze uživatele

Snaha dát tomuto WuShu filmu nějaký emocionální rozměr docela vyšla, ale jeho epická rozmáchlost je jen na oko (aby se neřeklo), takže se v podstatě jedná o další zdařilý "kung-fu fighting" film, kde jde téměř výhradně o bojové scény. Ty jsou choreograficky zdařilé, občas se objeví i něco režijně zajímavého a neotřelého, ale mně osobně vadily různé rádobyefektní zrychlovačky a "trhance". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vzájemné dokazování si čí kung-fu je lepší už dlouho nebylo tak zábavné. Jet Li exceluje uvnitř arény coby čínský národní hrdina v kýčovité pohádce s reálným základem, ale z důvodu zachování nesmrtelnosti legendy realitou jen lehce poznamenané. Choreografie soubojů je nadpozemská, doslova a do písmene. Zrežírování těchto scén není nikterak inovátorské, Ronny Yu však dokázal dotáhnout běžně používané techniky téměř k dokonalosti. Díky zběsilým soubojům, kdy nechybí ani praskot lámaných končetin (které se následně jako zlomené nechovají, ale čert to vem), nepůsobí Fearless jako zástupce žánru tolik oblíbeného někdy v 80. letech zastarale ani dnes. Jako bojová akce to navíc není film myšlenkové zcela vykostěný. Poté, co hlavní hrdina jedná zbrkle a bez rozvážení, zaslepen pomstou, prochází v druhé třetině jakousi přírodní očistou těla a duše, pokáním. Uvědomuje si důležitost jednotlivých životních hodnot a poznává pravou lásku – kdyby to nebylo tak kýčovité, začal bych věřit, že hlavní podstatou filmu je duchovní cesta, nikoliv lámání kostí. Plytkost politické roviny, která vyvstane teprve v závěru, bude nejspíš mnohé iritovat. Číňané museli odjakživa vzdorovat utlačovatelským imperialistům ze západu a pohrdavým Japoncům z východu, ale odjakživa jim ukazovali, že se i v těch nejtěžších okamžicích dokáží postavit na vlastní nohy. Podezření z komunistické propagandy trošku upozadňuje tento dialog: – „Nebojuj. Život je důležitý“ –„Víte, o životě nerozhoduje jen jedna osoba“. Ale ať si některé náznaky přeberete jakkoliv, nemá smysl kazit si požitek z prvotřídní akční „mlátičky“, v poslední době jich až tolik nevzniká. Všichni se tváří, že něčím podobným v dospělém věku opovrhují a přitom nikdo, kdo vyrůstal na Šaolinech apod. nedokáže zcela potlačit své animální pudy: maso, krev – boj! 75% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, InJo, Ender66 ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Hong Kong nezahálí a opět mi vlévá sílu do žil. Jak to ti kluci z východu dělají, že mě po všech těch západních břečkách vždycky nakopnou správným směrem do takového nadšení, že bych rozhazoval snad i "devadesátková" hodnocení. Je to jednoduché, oni prostě umí. Jet se pořád řeže stejně dobře jako před lety, Ronny Yu režíruje s takovým glancem a rytmem, že mi z toho vstávají chloupky na krku a příběh mistra wu-šu se mnou mlátí takovou silou (nejen technickou, ale i myšlenkovou), že se z toho budu dlouho vzpamatovávat. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tradične vystavaný príbeh o národnom hrdinovi (pre Jeta nič nového, i keď Fearless sa v tomto smere zo všetkých berie zdaľeka najvážnejšie) s výbornými martial arts scénami. Síce žiadna revolúcia, ale bez hanby precízne a mimoriadne slušne odvedené remeslo. A veľmi som zvedavý na nezostrihanú, cca 150min. verziu, v ktorej okrem scén s Michelle Yeoh (v linke vykreslenia postupného prerodu charakteru ústrednej postavy filmu tieto scény citeľne chýbajú) je aj jeden dravý súboj medzi Jetom a thajským boxerom...UPDATE: Za director´s cut verziu idem este o bod vyssie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem úchvatné. Výborně zfilmovaný příběh o Huo Yuan Jiovi, který poté co našel pravé hodnoty života, se rozhodl bojovat za svoji čest a za svůj národ a stal se národním hrdinou. Jet Li zdaleka nepatří do starého železa, naopak poslední dobou točí jeden lepší film než druhý. Škoda jen, že Michelle Yeoh není k vidění častěji. Ačkní scény jsou jedny z nejlepší jaké jsem nejen poslední dobou viděl (naprosto dokonale secvičená choreografie). Vím, že Fearless není úplně dokonalý snímek, ale svým zpracováním a dokonalou atmosférou mě totálně ohromil a už pět minut po zkouknutí můžu říci, že jsem to rozhodně neviděl naposledy. P.S. Brzy si musím sehnat Director's cut, snímek se prý rozrůstá do té správné šířky........ ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Mnohokrát se spekulovalo o tom, zda Huo s O´Brienem opravdu zápasil. K zápasu skutečně došlo a Huo O´Briena porazil. Pravost této informace byla však okupujícími mocnostmi popírána z obavy ztrátu vlivu na čínský lid. (Dinsberg)
  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)
  • Nathan Jones je tak vysoký (meria 211 cm), že v hoteli kde bol ubytovaný, museli spojiť dokopy tri postele, aby sa mohol pokojne vyspať. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama