Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britská dokumentární rekonstrukce přiblíží více jak dvacetileté sovětsko-americké soupeření o dobytí vesmíru. Ve čtyřech epizodách chronologicky odhaluje jednotlivé kroky znepřátelených velmocí, které vedly k úspěchům v raketovém průmyslu, přičemž se hlavní důraz klade na dva geniální konstruktéry, kteří stáli v pozadí úspěchů - na jedné straně geniální Sergej Koroljov, propuštěný z gulagu, na druhé Werner von Braun, průkopník a vizionář pronásledovaný nacistickou minulostí.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Souboj o raketu
2. Souboj o družici
3. Souboj o přežití
4. Souboj o Měsíc (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

honzin_r 

všechny recenze uživatele

Ač nemusím hrané dokumentární filmy, tento je natočen vskutku poutavě. Postavám se dá věřit i když jsou lehce prkenné, přednesená fakta jsou dostačující, tam kde nejsou peníze na slušné vizuální efekty si tvůrci pomohli dobovými záběry, což dokumentu přidalo na věcnosti. Hlavním plusem je dobrý spád příběhu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument BBC. Je na tom zejména vidět technologický souboj tehdejších mocností - USA a SSSR, nicméně USA technologie byly postavené na von Braunových znalostech a testování raket V1 a V2, tedy raket odplaty. Na straně SSSR je krásně vidět jejich specifické chápání světa - prostě urvat vše silou a se stálou hrozbou gulagu, kam svého špičkového technika zavřeli a na co nakonec umřel. Jako dokument je to však strhující. ()

Reklama

le poulet 

všechny recenze uživatele

Děják mě po začátku novověku obecně moc nezajímá, ale po tomhle dokumentu jsem se o něj začala zase starat. Upřímně - přijde mi to kapánek proamerický, ale protože von Braun je můj oblíbenej Němec, tak jim to prominu. Kdyby Amíci toho chlapa neměli a Koroljov neumřel, tak by to Sověti vyhráli na celé čáře, což tady není zas tak vidět. Ale líbil se mi von Braunův výrok, když se dozvěděl o Koroljovově smrti (ať už byl autentický nebo ne, to je fuk): ,,Jak se teď bez něj obejdu..." Jó, tak to já teda nevím, doktore... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už po prvním dílu myslím, že zcela zodpovědně můžu dát maximum. Naprosto perfektní, takhle si podobnou věc představuju Doplnění po posledním dílu: Jen škoda, že je konec trochu useknutý, čekal bych zmínku o Lunochodu nebo o společnym letu a spojení Sojuzu a Apolla. Ale jinak to hezky vystihla máma: kdyby tak radši spolupracovali, místo aby zbrojili proti sobě... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vzácně konzistentní dokument, kde se navzájem doplňuje zajímavé téma s kvalitním zpracováním a moderními filmařskými postupy. Na škodu není ani jindy tak problematická metoda hrané rekonstrukce historických událostí, protože herci se zhostili svých rolí nad očekávání dobře. Tvůrci nezahltili diváky přemírou informací a zároveň dokázali zobrazit vše zásadní, co v kosmonautice určovalo dějiny. Do posledního okamžiku udržovali v líčení soupeření obou týmů potřebné napětí, takže vznikl atraktivní dokument, který současně pobaví i poučí. Co chtít víc...Celkový dojem 90 %. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Sergej Pavlovič Koroljov byl ve skutečnosti tlustší postavy než jeho představitel Steve Nickolson. (matej1995)
  • Pri štarte Sputniku 1 na Koroľjovovu žiadosť zneli slávnostné fanfáry na počesť začiatku kozmického veku. (corona)

Reklama

Reklama