Pelle Dobyvatel

Pelle Dobyvateľ

Dánsko / Švédsko, 1987, 157 min

Bille August

• Houdini

Oscar 1 : Cizojazyčný film + 1 nominace: Herec HR - Max von Sydow. . . . . . .Zlatá Palma(9.4.2004)

Kdo viděl jiné filmy od Billeho Augusta (Bídníci, Stopy ve sněhu, Dům duchů), ví, že je to velmi dobrý režisér. Tento film je určen především náročnému publiku a zcela poprávu získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 1987. Max Von Sydow je dostatečně ostřílený herec, aby zvládl tak složitou roli, jakou je jeho postava otce v tomto filmu. Ovšem jeho mladý herecký kolega Pelle Hvenegaard v roli Pelleho mě naprosto zaskočil svým profesionálně odvedeným výkonem. Tak dobrý herecký výkon v podání dítěte jsem snad ještě neviděl.(15.12.2002)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,053,931Tržby Celosvetovo $2,650,000(22.1.2010)

Bravurně zvládnutý snímek Billeho Augusta PELLE DOBYVATEL seznamuje diváka s bídným a ponižujícím životem na jedné dánské farmě, na sklonku 19. století. Ačkoliv ústředními postavami jsou švédští emigranti Lasse (Max von Sydow) a Pelle (Pelle Hvenegaard), tak snímek neopomíjí zachytit životy i řady dalších obyvatel farmy. Pro mě osobně byly velmi silným zážitkem životní osudy Anny, Nielse a malého chlapce jménem Rud. Na snímku si vysoce cením skvělých hereckých výkonů všech herců; především pak malého Pelleho (jeho herecký výkon je udivující). Příběh je navíc výborně „dokreslen“ hudbou Stefana Nilssona. V neposlední řadě je také nutné zmínit výborné zachycení drsné, ale přesto krásné dánské přírody. Shrnuto a podtrženo: snímku nemám co vytknout. Právě naopak: zaslouží si jen a jen chválu. Jde o silný emocionální zážitek.(12.9.2003)

Bezútěšná Panadořina skříňka, kde se naděje skrývá na nejhlubším dně a ještě je jí málo a příběh, jehož zásluhou prohlásíme úsloví "staré zlaté časy" za největší lež, jaká kdy byla vyslovena. Z životních osudů stárnoucího vdovce a jeho malého synka by i feťáka rajského plynu zachvátila deprese, ale deprese nehrozí ve světě, kde ještě vznikají filmy plné severské zachmuřenosti i křehké lyričnosti, rozesmutňuje mě spíš fakt, že jsem ještě neměla možnost přečíst si předlohu. Oscara, objetí a tunu bonbónů pro všechny děti jako Pelle filmový i skutečný a čokoládový dort pro všechny režiséry jako Billy August, kteří dokáží zpracovat takové téma tak, že vznikne silný a působivý film místo prvoplánového dojáku.(2.10.2007)

Lahůdka pro milovníky Nexöho knih a hereckého umění Maxe von Sydow.(15.7.2007)

• RHK

Jeden ze 125 nejlepších neanglicky mluvených filmů - 125 Greatest Foreign Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(4.9.2011)

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků... Nicméně asi to není film pro každého. Přesto bych ho rád spoustě lidem doporučil. Max von Sydow je tu fantastický, avšak minimálně výborné je v tomto severském (jinde by snad něco takového ani být natočeno nemohlo) dramatu úplně vše. Škoda, že zde není alespoň TOP 20... Tím končím a dále s dovolením odkazuju na příspěvek uživatelky Faidry.(15.11.2011)

Emocionálně i vizuálně působivé dílo o víře v člověka a o cestě ze samoty k lidské pospolitosti vypráví příběh vdovce Lasseho (Max von Sydow) a jeho syna Pelleho, který koncem minulého století odchází hledat štěstí z rodného Švédska do bohatšího Dánska. Filmový přepis slavného románu Martina Andersena Nexö oceňený Zlatou palmou na MFF v Cannes získal také Oscara, Zlatý globus a Felixe. Pelle Dobyvatel (Pelle Erobreren) je dvou a půl hodinová freska ze života zemědělského proletariátu na konci minulého století, jak jej zachytil ve svém románu z roku 1924 Martin Andersen Nexö (1869 – 1954). vyprávění o starém Lassovi, který odejde se svým devítiletým synkem ze Švédska za vidinou důstojnějšího živobytí a místo toho nalézá ve službách dánského statkáře jen bídu a ponížení, nechybí epický rozlet ani trochu romantizující lyrismus. Akcentuje zejména vztah mezi otcem, všemožně se snažícím zachránit alespoň zdání vlastní lidské důstojnosti, a nadaným synkem, dospívajícím díky jeho nezměrné lásce i díky přátelství s jediným revoltujícím člověkem na statku, čeledínem Erikem, k postupnému sebeuvědomění a touze po svobodě. Proti Stromu na dřeváky, který Pelle Dobyvatel zákonitě tematický připomene, je však film vystavěn v duchu zákonů sociálně-kritického melodramatu, s jeho důrazem na emocionální působivost i s jeho schématy. nesporným kladem filmu jsou výkony Maxe von Sydowa v roli otce a malého Pelleho Hvenegaarda v roli svého jmenovce.(28.4.2009)

Ukrutně natahované. Pan Bille August zřejmě v životě neslyšel o něčem jako filmová zkratka:-) Navíc celé vyústění příběhu je tak strašně nelogické (Pelleho finální rozhodnutí v době, kdy by se jemu i otci mělo začít dařit lépe), že mě vyloženě nasralo. Jinak ale velmi slušně zahrané od všech zúčastněných.(14.2.2012)

• danecek24

46. Zlatý Glóbus za rok 1988 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný film - Dánsko(16.12.2008)

Úžasný a znepokojujúci film o utrpení, živote, smrti, snoch a šanci mladých dosiahnuť viac ako rodičia aj o tomto hovorí tento krásny príbeh. Držanie ruky otca a syna Pelleho na záver dokonale zobrazuje pospolitosť, odlúčenie rovnako ako aj nádej na lepšiu budúcnosť. Pútavá so značnou dávkou dramatičnosti filmová lahôdka s čarovnou atmosférou, dobrým hudobným podkladom a veľmi dobre zvládnutými náročnými rolami vytvára nevynechateľnú klasiku s posolstvom pre nadšencov tohto žánra.(28.6.2011)

• d-fens

ocenenia : Oscar 1989 - Najlepší zahraničný film(31.1.2012)

Téměř lyrické sociálně-kritické drama, které si určitě zaslouží ty své dvě a půl hodiny, ale při tak dlouhé stopáži se bohužel nevyhne zakolísání už tak ne přílíš vysokého tempa. Abych řekl pravdu, tak filmu nemám moc co vytknout. Výborná režie a hudba si poradí skvěle s výše zmíněnou stopáží a herecké výkony všech zůčastněných herců se nad míru povedly. Ale je jasné, že nad všemi ční Max von Sydow. Ale zdárně mu sekunduje i Pelle Hvenegaard, jehož skvělé podání a vykreslení postavy není u dětských herců až tak běžné. Jen si najít náladu na tento film, ideálně v nějaký sichravý podzimní večer.(23.3.2011)

Velice kvalitní, film do kterého se člověk těžce dostává a na stranu druhou ho nutí přemýšlet o filmu samotném a o době o které je. Skvělé herecké výkony podpořené drsným prostředím a dobou dávají skvělý prostor pro skvělé drama. Já byl spokojen, ale něco ve mě mi říká, že 4z5 jsou tak akorát na 5* bych se musel bavit více )či by mne musel film ještě více vtáhnout).(22.8.2011)

Wait for me Erik(15.2.2010)

Tento film som videl v Tv 24.2.1999 a odvtedy sa ho márne snažím zohnať. Unikát. Veľmi ma vtedy zasiahol, náhodou som naň vtedy natrafil pri prepínaní programov a nemohol som sa až do rána od tohto skvostu odtrhnúť. Budem zháňať ďalej.(3.9.2011)

Velice krásný film(26.3.2009)