Reklama

Reklama

Co oči nevidí, to… tě nezabije. Věhlasný psycholog (Rock Hudson) má supertajný úkol z nejvyšších míst, jeho snahy však soustavně maří svůdná sestra jeho klienta, Vicky (Claudia Cardinalová)... Hlavním hrdinou americké špionážní komedie podle stejnojmenného románu Lucille Fletcherové je úspěšný psychiatr Snow, kterého jednoho dne požádá o pomoc tajemný zmocněnec vlády. Snow má na dobře ukryté vojenské základně vyšetřit jistého bývalého pacienta, geniálního fyzika, který nyní pracuje pro vládu na supertajném projektu. Zároveň se do Snowova života vetře pacientova sestra, svůdná kabaretní tanečnice Vicky. Ta je přesvědčena, že její bratr byl unesen a vážený lékař má v jeho únosu prsty... Ve filmu Naslepo se umně pojí noirová špionážní linka s naivním milostným příběhem a crazykomedií, zanechávající diváka leckdy tápajícího, na jaký film se to vlastně dívá. Tento trend (i když v rafinovanější podobě) odstartoval Alfred Hitchcock snímkem Na sever severozápadní linkou (1959), jehož úspěch filmová studia nalákal na pokračování v podobném duchu. Hitchcock se odmítl opakovat, Hollywood si však žánrovou nejednoznačnost zamiloval a přišlo mnoho úspěšných variací na téma špionážní komedie: za všechny jmenujme Šarádu s Audrey Hepburnovou a Carym Grantem či Arabesku se Sophií Lorenovou a Gregorym Peckem. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal lepší hodnocení, než 3 hvězdy, protože je to příjemná oddechovka, mezi Rockem Hudsonem a Claudií Cardinale to jiskří, vážně jim ten vztah věřím (ačkoliv Claudia poněkud, občas více) přehrává, je zde pár dobrých špílců (hlavně ze strany sekretářky) a vůbec to má takový pohodový feeling. Jenže na druhou stranu je to moc dlouhé na tak jednoduchý příběh, ve kterém navíc dojde jen k jednomu jedinému zvratu (což je fakt málo) a kde ta hra agentů je tak super tajná, že nakonec ani vlastní nevědí, kde svého šéfa hledat (takže chybí jakákoliv záloha nebo možnost případné pomoci, a musí to řešit právě doktor). Jinak ta část v močálech je myslím hodně slabá a nedůvěryhodná (a také zbytečně natahovaná). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná oddechovka, která se ze špionážního žánru mění v dobrodružnou komedii. A tato kombinace funguje na jedničku! Ústřední dvojka Rock Hudson a Claudia Cardinale jsou oba sympaťáci jak se patří a chemie mezi nimi pěkně jiskří. Film vysílala ČT2 a proto jsem měl obavy, zda bude dabing z roku 1999 aspoň trochu snesitelný. A musím říct, že byl bezvadný! ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Rok 2022 a doposud žádný komentář? To se moc často na čsfd nevidi. Slečna Lorenová v otravném novém dabingu kdy na začátku sice byla na presdržku, jinak ji to tu ale zatraceně sluší. Bohužel nakonec zůstala asi tim jediným důvodem proč se na tento polozapomenitý film mnoha různých žánrů (crazy comedy, spy-thriller) podívat. Natáčelo se v Silver Springs na Floridě a Central Park v New Yorku. Podobně filmy ; Šaráda nebo Arabeska. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem i zmíněnou Arabesku a zdaleka mi nepřišla tak zábavná jako Naslepo. Arabeska se totiž mezi thrillerem a komedií pohybovala dost volně. Zatímco Naslepo je jasná komedie. Minimálně Rock Hudson hrál svou roli skvěle, takže dokonale působil jako naprostý naivka, který vůbec nic nechápe. A Claudia Cardinale mu zdatně sekundovala a v tomto snímku se mi moc líbila. Filmaři si vzali na paškál různé tajné projekty, unášení vědeckých kapacit a také několik amerických organizací. Přestože se popravdě dali najít hluchá místa, já jsem se opravdu bavil. Třešničkou na dortu by bylo už jen to, kdyby psycholog opravdu zavolal prezidentovi. Komedie byla svižná, děj odsýpal a nudil jen minimálně. Tento typ filmu by dnes asi vypadal jinak a taky by se od něj čekalo mnohem víc, ale šedesátá léta ve filmové historii USA mají zvláštní nádech uklidňující krásy a pohody. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Not my cup of tea. 1)  "Esence mužství", tehdy 40letý utajený homosexuál Rock Hudson (psychiatr) mě eroticky či herecky neoslovoval ani ve svých mladých létech a později už vůbec ne._____  2)  27letá šmrncovní Claudia Cardinalová jde taky mimo moji mísu, takže mi zbývá scénář, režie, kamera a tak. A to v mém případě nejlépe vystihuje známé anglické úsloví: Not my cup of tea. Lituji. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Ronald Reagan se ucházel o roli padoucha, ale režisér Philip Dunne mu řekl, že si ho jako zločince neumí představit. „Nevadí, uvažuju, že se dám na politiku,“ odvětil Reagan. Dunne pak vždy z legrace tvrdil, že kdyby ho angažoval, nestal by se Reagan prezidentem. (kenny.h)

Reklama

Reklama