Reklama

Reklama

Byl zocelený žárem bitev, ale podlehl až jiskrám v očích krásné dívky... Po porážce Napoleona v bitvě u Waterloo se někteří bonapartisté uchýlili do vyhnanství za oceán do Spojených států. Byli srdečně přivítáni a dostali do správy několik osad ve státě Alabama. Několik let poté, v roce 1819, pochoduje Alabamou kentucký regiment domobrany, z něhož se snaží zběhnout John Breen (J. Wayne). Útěk se mu podaří ve městě Mobile a zabaví kočár, v němž sedí také francouzská dívka Fleurette Cherrie De Marchand (V. Hrubá Ralston), dcera jednoho z bývalých Napoleonových generálů Paula de Marchanda (H. Haas). Do Fleurette se na první pohled vášnivě zamiluje, ale než mezi nimi stačí dojít k románku, dostihne je Johnův regiment díky jeho dobrému příteli Williemu Paineovi (O. Hardy) a musejí se rozloučit. Po deseti dnech pochodu však John s vojáky dorazí do jedné ze zmíněných francouzských osad Demopolis, kde se opět shledá s Fleurette. Kapitán jemu i Williemu nakonec dá tři dny, aby se mohl ucházet o dívku, o níž usiluje také vlivný Blake Randolf (J. Howard). Během těchto dnů se John začne vydávat za armádního vyměřovače a náhle odkryje spiknutí, které má za cíl zničit celou francouzskou komunitu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak jak vidím komentář od liquido26 nebyl jsem jediným prostým venkovským chasníkem, který naběhl na vidle vypravěčova komentáře. Toto je velice dobový a velice průměrný western. John Wayne tu má tu svou obvyklou roli drsného chlapíka, který v souboji o místní krásku musí překonat společenské překážky, francouský šarm, časté úklady potměšilých nepřátel a ještě se popasovat s hlavní ženskou záporačkou, která má více sex-appealu a kuráže, než ta jen pro dekoraci přidaná kladná kráska. Ale Johnny to zvládne, protože se s namlouváním vůbec nepáře, nepřátele pobije a záporačka se ze soutěže vyřadí sama. Film je snad vyjímečný jen po kostymní stránce, neb Johnny tu nosí kostým Kožené punčochy, a francouští osadníci chodí neustále v parádních uniformách, jako by přišli z vítězné vojenské přehlídky na Martových polích. Oliver Hardy zde jen předvádí, co předvedl dříve již 100x a lépe. Pro našince je zajímavá účast Hugo Haase, který v generálské uniformě vypadá důstojně, ale více předvést šanci nedostal. Jo, a kentucká domobrana zpívá secvičeně jak Pěvecké sdružení učitelů moravských. Tak kvůli Hugovi 3*. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tak vůbec nevím o čem to bylo. Klasický americký western s jednoduchou romantickou zápletkou a rozvláčným příběhem o špatně vyměřeném území pro nové osadníky z Evropy. Připomnělo mi to Vinnetoua, jen zeměměřiče Old Shatterhanda nahradil John Waine a místo indiánů tam bojovali vojáci. Díky slušnému hereckému obsazení se na to dalo koukat. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěrečné patnáctiminutovky (dobře zrežírovaná akce), jdu nemilosrdně na dva, protože obsadit do rolí francouzských exulantů Čechy (H.Haas a bývalá pražská krasobruslařka Věra Hrubá- favoritka a od roku 1952 manželka prezidenta společnosti Republic), udělat těžiště z nesmyslné milostné zápletky, implantovat do filmu "humor" (O. Hardy), ale ve finále začít vršit mrtvoly a nechat zpívat kentucké milicionáře do zblbnutí jednu píseň- to odradí i skalního westernového fanouška. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nechala jsme se nalákat na celkem vysoké hodnocení, zabavných je posledních 20 minut. Jinak je to zdlouhavé, ukecané a doplněné vnitřními hlasy hrdinů. Nuda. Herecké výkony jsou sice slušné, ale s mizerným scénářem, kdy je veškerá zápletka na rychlo zveřejněna i vyřešena tomu nepomůžou. Jakoby si ke konci režisér vzpomněl, že netočí romanci, ale western. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný a tak trochu netradičný western, v ktorom viac ako kovbojov vidieť vojakov v kožušinových čiapkach a francúzskych generálov. Nejde však o bitky medzi Britmi a Francúzmi o kolónie ale romantickú pletku medzi Johnom Breenom a Fleurette stelesnených Johnom Wayneom a Věrou Ralston-Hrubou, ktorí sa spolu stretli už vo filme Dakota. Ako komické prekvapenie im sekunduje Oliver Hardy. Dôjde samozrejme aj na kolty, pretože za všetkým je podvod s pozemkami. Produkcia je dobrá aj herecky niet čo vytknúť, ale žiaľ filmu sa nepodarilo ma zaujať natoľko, aby som rozšifroval všetky vzťahy a porozumel im, takže mi mnohokrát dej pripadal ako guláš. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Oliver Hardy byl velice dobrý přítel Johna Wayna, ale i tak z počátku nechtěl v tomto filmu hrát. Bál se, že si lidé budou myslet, že se se Stanem Laurelem rozešli jako duo. Když ovšem Laurel trval na tom, aby tuto roli vzal, Hardy nakonec souhlasil. (Mol)

Reklama

Reklama