Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zkušený plukovník Mike Kirby odlétá do Vietnamu se dvěma jednotkami takzvaných Zelených baretů. Jeho prvním úkolem je dobudovat uprostřed džungle rozestavěný vojenský tábor, který je pod pravidelnou palbou členů Vietkongu. Druhý úkol je ještě nebezpečnější: unést vysokého vietnamského velitele přímo z jeho přísně střežené vily. Misí se účastní i novinář George Beckworth. Jakožto zavilý odpůrce vietnamské války se rozhodl, že své postoje prověří přímo na místě, v ohni. Stane se opakovaně svědkem toho, jak plukovník Kirby a jeho muži osvědčují v boji svou statečnost, zatímco komunističtí bojůvkáři šíří kolem sebe hrůzu a smrt...
Takové je poselství amerického válečného filmu, natočeného v roce 1968, v době kdy se Spojené státy zapletly do jednoho z nejproblematičtějších vojenských konfliktů své historie. Cílem filmařů bylo přesvědčit americkou veřejnost, že tato válka je spravedlivá a že jejich vojáci umírají na druhé straně zeměkoule za správnou věc. Film se tak stal klasickou ukázkou válečné propagandy. Hlavní roli ztvárnil legendární westernový herec John Wayne, který se na filmu podílel i jako režisér, spolu s Rayem Kelloggem.
Autoři se dopustili kuriózní chyby, která vešla do dějin filmových přehmatů: v závěrečném záběru odcházejí hrdinové na pozadí slunce, které zapadá nad mořem. Vietnam je však omýván oceánem pouze z východní strany, takže slunce v Zelených baretech zapadá na východě... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Tento velkolepý filmový sranec je dobrý jenom z toho důvodu, že Oliver Stone se po jeho shlédnutí natolik nasral, že natočil svoji legendární Četu.

790511

790511 (hodnocení, recenze)

K té závěrečné chybě: když se dívám na mapu Vietnamu, tak tam nějaké západní pobřeží vidím. Sice krátké, ale je tam. Asi o 500km dál na západ je thaiská pevnina, tak nevím, jestli by to stačilo aby byla až za horizontem.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

No kdybyste se zajímali trochu víc, věděli byste, že ve skutečnosti obklíčenou jednotku nezachránili hrdinní G. I. Joes, ale UN jednotky z Malajsie, ve filmu tvořící pouze řidiče APCs. Taky že v zemi tento pro Amíky nepodstatný detail zvbudil dost velký odpor. Ještě nějaké hloupé otázky?

woody

woody (hodnocení, recenze)

zlabus:flanker je odborník, když říká, že to jsou malajci ,tak tam určitě nějací byli v žoldu somálců ;-)))

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Black Hawk Down je IMHO taky pěkná ptákovina, akorát dobře natočená, třeba ty kecy jak ten voják na začátku (nevím už kdo) říká veliteli já jim chci nakopat zadek, nebo Malajci degradovaní do úlohy řidičů transportérů se slovy kam to bude šéfe...

mandes

mandes (hodnocení, recenze)

black howk dawn je jeden z najbrutalnejsich protivojnovich filmov

 (hodnocení, recenze)

vytoužená role, kterou si již v té době těžce nemocný hrdina westernů John Wayne, přál zahrát a udělal pro ni hodně. Film natočený v době, kdy válka ve Vietnamu již byla prohraná a bylo třeba masám ukázat, proč je třeba bojovat. Válečný film, který je více než válečný hlavně propagandou. Respect and rest in peace great John Wayne

kocourfous

kocourfous (hodnocení, recenze)

Pokud tohle je nejzapálenější propagandistický film, ... tak co je pak Rambo, nebo BlackHawk Down?

kocourfous

kocourfous (hodnocení, recenze)

nerad bych se Vás dotknul, ale Vy toho asi moc nevíte o původu tohoto filmu a jeho osudech v samotných státech...? Ten mírumilovný novinář má realný základ (jmenoval se Robin Moore) a film byl natočen podle jeho knihy. Mimochodem, cenzura v USA ho dost okleštila a na několik let z něj udělala trezorový film. Zajímavé že..?

Reklama

Reklama