Reklama

Reklama

Hondo

Trailer

VOD (1)

John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů... Americký western Hondo (1953) vznikl podle povídky Louise L'Amoura "Cochisův dar", uveřejněné poprvé v časopise Collier's. Titulní postava v podání slavného Johna Waynea pracuje pro armádu jako kurýr a při jedné ze svých cest se seznámí s obyvateli osamělého ranče uprostřed indiánského území, mladou ženou Angií a jejím synem Johnnym. Když Apačové povstanou, Angie ho vydává za svého manžela, takže se na něho vztahuje ochranná ruka apačského náčelníka Vittoria, který z malého Johnnyho učinil svého pokrevního bratra... Snímek, jehož děj trochu připomíná známý western Shane z téže doby, režíroval Australan John Farrow pro produkční firmu Johna Waynea. Populární herec obdařil svého hrdinu všemi atributy soběstačného muže prérie, který si nenechá nic líbit, ale vždy stojí na straně potřebných. Jeho partnerkou v roli Angie byla ve filmu začínající broadwayská herečka Geraldine Pageová (překvapivě nominovaná za svou roli na Oscara). Ve vedlejších úlohách se objevují Wayneovi kumpáni Ward Bond (Buffalo Baker) a Paul Fix (major Sherry). Snímek, jenž je na svou dobu pozoruhodný relativně férovým zobrazením indiánů, byl natočen v exteriérech Mexika a Utahu v tehdy populárním 3-D. Snaha nečekaně šokovat diváka je patrná zejména v několika kuriózních záběrech v sekvenci Wayneova souboje s Apačem Silvou i v některých dalších akčních scénách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Klasický western přesně tak, jak má vypadat. Drsný hrdina Wayne, zlí rudoši s pomalovanými ksichty, hrdinná kavalérie, krásná příroda, hrdinská hudba a přestřelky. Prvních dvacet minut je sice poněkud zdlouhavých a nudných, ale pak se na scéně objeví Apači. Ti tu kupodivu nejsou jako krvelačné bestie, které nemají jiný zájem, než vraždit nevinné bělochy a jíst jejich děti, ale pro svoje krvavé řádění mají docela podstatný důvod, který tu vysloví dokonce sám Wayne - bílí porušili smlouvu s indiány a ti se vzbouřili. Náčelník Vittorio pak vypadá jako docela rozumný chlápek, když vymyslí, proč nezabíjet vdovu a jejího synka. Nicméně divák v roce 53 asi pořád cítil rasovou nenávist k rudochům, takže jejich povstání je potlačeno (sláva). Navíc to, že Indiáni jsou tu vylíčeni v poněkud příznivějším světle, neznamená, že nebudou mučit statečného hrdinu a nezabíjejí psy. Oproti Fordovým filmům mi tohle bylo o dost sympatičtější tím, že se tu neobjevují rádoby komické figurky ožralých doktorů. Pravda, je tu mladý namyšlený voják - zelenáč, ale tentokrát naštěstí nebodne Warda Bonda do míst, kam slunce nesvítí. Přestřelek je dost, honička s rudochy na koních, souboj na nože, hudba byla pěkná, a sem tam se objevil dokonce i vtípek a jeden docela dobrej ("Já taky neumím plavat!"). Sice je to často dost naivní, hlavně co se týče romantický stránky, ta byla až legrační, ale bavil jsem se slušně. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dávno pred Johnom Wickom zabili psa inému JW. Jedna z najlepších waynoviek s výborným príbehom - úvod je pomalší, ale potom to naberie ostré tempo plné zvratov a akcie. Na svoju dobu je to výborne natočené, pomerne zaprášené, s realisticky zobrazenými Indiánmi. Veľmi dobré bojové scény a kaskadérske a jazdecké výkony. Western ako lusk. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Je ťažké nájsť western s J. Waynom, ktorý nie je dobrý. Zatiaľ som mal šťastie len na samé vydarené kúsky a tento je jeden z jeho najlepších. „Polovičný“ indián Hondo je zásadový a tvrdý chlap, ktorý všade chodí so svojím verným psom. Škoda, že scénu, kde o psa príde tvorcovia trochu nevygradovali. Ako „polovičný“ Apač nemá pri strete s týmito bojovníkmi žiadnu výhodu a spoliehať sa musí iba sám na seba. Veľká bitva medzi Apačmi a belochmi visí vo vzduchu, ale zostaňte pokojní...je tam John Wayne a ten vždy vie , čo treba robiť. Navyše Apači nemajú Winnetoua ....aja-jáj...to neskončí dobre. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tak krátky western s plnohodnotým dejom je úplnou výnimkou v tomto žánri. Osamelá odvážna žena na ranči v divočine prijme pocestného a to určí ich ďalší život. Prednášajú sa veľké múdre hlášky, ale hneď na to sa dej posunie tak, že sme odrazu v celkom inej situácii a rovnako aj hrdinovia. Možno je trochu slabšie a prehnane akčné zakončenie, ale ako celok nemôžem zhodnotiť menej ako štyrmi hviezdami, pretože ma v každom momente bavilo film sledovať. Zaujímavé a zároveň smiešne sú apačské pytačky, pričom sa obdivuje ich spôsob života, a súčasne sú definitívne odsúdení na odstrel. –––– Sam je nezávislej, nikoho nepotřebuje, a já chci, aby takovej zůstal. – Ale každý někoho potřebuje! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, který nesmírně pozvedl John Wayne, který opět potvrzuje, že role kovbojů a drsných mužů ze Západu, mu sedí jak ušité. Pokud bychom měli vybrat z lidského druhu nějaký prototyp muže, pak by Wayne jistě neměl chybět na prvních příčkách výběrového řízení. V tomto westernu je jeho postava poměrně spjata s přírodou a životem indiánů, avšak i přesto se musí v boji postavit proti nim. Líbilo se mi, že Apačové zde nejsou vylíčeni jako krvelačné bestie, ale také jako lidé čestní a schopni dodržovat své slovo, respektovat bílé a projevit velkorysost. Chvíli jsem přemýšlel, zda nedát plné hodnocení s přihlédnutím na perfektní hudbu, výborné prostředí a perfektního Waynea. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Geraldine Page v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Film je několikrát zmíněn v seriálu Ženatý se závazky jako nejoblíbenější film Ala Bundy. (ČSFD)
  • John Wayne v jednom rozhovore spomenul, že ak by si mal vybrať postavu, ktorá najlepšie vystihuje jeho osobné hodnoty, vybral by si práve Honda. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama