Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáct zlatých medailónů s císařským příkazem zastavit odpor vůči nájezdu Tatarů putuje ke generálu Yao Feiovi. Příkaz je ale vyslán vlastizrádným předsedou vlády. Horlivý vlastenec, šermíř Miao Lung (Yueh Hua) se snaží posly zastavit a získat zlato zpět. Divák ocení zejména velmi precizně provedené bojové scény, jejichž kouzlo spočívá především v přesném načasování a pečlivé choreografii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

keoma26 

všechny recenze uživatele

velké překvapení, sice trochu dřevní, ale zato poctivá wuxia poetika, těžkopádné bojové scény, rány ovšem o to víc "bolí", ať už bičem nebo krempou, hlavně létací choreografie je správně vyšinutá (viz "pustíme tě, když dokážeš šlápnout na zem"), emancipovaný přístup k ženským postavám nekončí jen u silné hlavní hrdinky, ale promítá se i do soubojů,které nešetří vůbec nikoho... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasické akčné wuxia s pár známymi tvárami, ako napr. vo vedľajšej roli Feng Ku (ten tu nie je ani uvedený, ako pozerám). Dialógy sú klasicky trápne a akčné súboje smiešne. Dokonca aj s tými wuxia efektami to už prepískli, riadny bizarre pri tých niekoľko desiatkách metrov dlhých letoch. Páčila sa mi ale celková atmosféra a niekoľko podarených scén v exteriéri, ktoré si na týchto filmoch najviac cením. Už už som chcel dať o hviezdu nahor, ale finálový súboj ma vrátil spät do reality. Pri niektorých dialógoch a hláškach si divák má chuť trhať vlasy :-) ("Otče, otče, dcero, otče, sestro, otče, bratře, bratře, dcero, otče, otče, otče, ...). ()

Reklama

miklaras 

všechny recenze uživatele

The Twelve Gold Medallions je hodně klasické wuxia pian, kterému dominuje Yueh Hua, coby statečný generál, který se musí postavit i svému mistrovi, ab získal dvanáct zlatých medailonů a zabránil zlu v jeho rozpínavosti. Bohužel patří The Twelve Gold Medallions režiséra Ching Gonga k topornějším snímkům své doby se slabou choreografií, která musí být často prostříhávaná, aby nedopadla ještě hůř, což filmu strašně ubírá. A to chorografem nebyl jen Chui Yee Ang, ale i tehdy mladičký Sammo Hung sbírající zkušenosti. Kromě Yueha Hua jsou tu k vidění ještě Ching Ping, Wong Chung Shun nebo Ku Feng. Na disku od Shaw Bros je ještě výborný dokument o wuxia, ve kterém se divák může o žánru dozvědět poměrně slušné informace. 5.5/10 ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Skvělý old-school wuxia film, jemuž k dokonalosti chybí jen velmi maličko. Poměrně klasický příběh o obraně vlasti před nepřítelem, o patriotických hrdinech a morálních dilematech, která musejí řešit, stejně jako o podlých zaprodancích, kteří je před ona dilemata staví, nijak zásadně nevybočuje z řady podobně laděných wuxia snímků konce 60. a počátku 70. let - ale šlape jako dobře promazané hodiny. Akce a souboje jistě neuspokojí kung-fu fandu namlsaného souboji z 36. komnaty. Na střih a na (poměrně primitivní) speciální efekty se spoléhá hodně - ale nemůžu říct, že by mi to nějak zásadně vadilo. Svým způsobem to přispívá k žánrově čisté atmosféře snímku. Film disponuje skvělým hereckým obsazením, v němž figuruje nejedno velké jméno ze staré SB gardy, přičemž asi nejvíc září Ching Miao v hlavní záporné roli - i když Yueh Hua se samozřejmě nikterak nenechává zahanbit. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • I když se děj odehrává v císařské Číně před několika staletímy, lahvička kapaliny, kterou Miao Lung (Yueh Hua) používá k čištění kamene, má moderní červenou plastovou zátku. (Epistemolog)

Reklama

Reklama