Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Boggs (Robert Culp) je alkoholická troska s chromou nohou, která tráví většinu času ve strip barech, Al Hickey (Bill Cosby) se sice snaží zachovávat dekorum, ale jeho život je rovněž v troskách. Jejich společnou detektivní kancelář zachrání před bankrotem klient, který chce, aby našli zmizelou ženu. Pátrání umožní oběma ztroskotancům nalézt zbytky jejich dřívější profesionality a důstojnosti, ukáže se ale, že ve skutečnosti jde o nalezení peněz z dávné loupeže a že hledané ženě je na stopě také skupina profesionálních zabijáků. (Bluerider)

(více)

Recenze (2)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

70's drahokam ve svém žánru, který je zralý na znovuobjevení! Je to velmi odvážný, tvrdý a nekompromisní příběh (jakýsi neonoir) ze života dvou soukromých oček (Hickey a Boggs), které si najímá jistý advokát, aby mu vypátrali jeho záhadně zmizelou přítelkyni. Je to velmi odborně a stylově natočené, ale na druhou stranu dosti spletité, atmosféra je hodně pesimistická až zoufalá, celý příběh se odehrává velmi rychle (rychlé střihy a linky), ve filmu je docela hodně postav, občas je to docela matoucí a nepřehledné, ale fakt je, že se téměř nikdy nenudíte, a pak úkol zněl jasně a toho se dvojice detektivů (mezi kterými vzájemně funguje taková prazvláštní chemie) od začátku až do konce pevně držela. Film klade velký důraz především na psychologii dvou hlavních postav, jejich životy, do kterých nahlíží mnohem pesimističtěji a agresivněji než v jiných případech. Toto ztvárnění se mi skutečně velmi páčilo, a už hodně dlouho jsem nic podobného neviděl a je vidět že ti dva chlapíci si své role opravdu naplno vychutnali a užili. Je to opravdu skvěle režírované, zahrané (do té nejposlednější postavy), akce je tu bombastická (nezapomenutelná je přestřelka na baseballovým stadiónu v LA, pak hned ta další na parkovišti v noci, sekvence ve striptýzovém klubu a baru mezi H&B, a opravdu luxusních cca 20 posledních velmi zrušujících minut - včetně památného výbušného finále na pláži), je tu spousta střelby (klasika! http://www.imfdb.org/index.php/Hickey_%26_Boggs) ale ne zas tolik krve jako např. v Clint Eastwoodových filmech ze stejného období. Lahůdkový film, realističtější a autentičtější (takový Mann 70 let) než celá řada podobně orientovaných žánrovek. Neskonalý zážitek a nečekané překvapení, klasika - neprávem opomíjená a podceňovaná (no považte až do roku 2002, kdy to vyšlo poprvé na DVD, předtím byly známé jen kopie z televiznách stanic MGM nebo TCM). Doporučeno!!! P.S.; Mulťácké hodnocení zde vůbec neberte vážně. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Plakát hlásá "Nejsou to frajeři, ale drsní ztroskotanci" a na komediální notu tenhle sedmdesátkový buddy movie skutečně nehraje. Za mě tuctová kriminálka, kterou jsem měl problém dokoukat, byť mám atmosféru filmových sedmdesátek dost rád. V takovém Freebie and Bean (1974) měli aspoň ulítlé akční scény. ()

Reklama

Reklama