Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tučňák Cody Maverick je o hodně menší než jeho bratr Glen a jeho největší zálibou je surfování. V Mražňakově, kde Cody žije, se Codymu posmívají, ale jednoho dne se v jejich osadě slavný surfař Zeke „Big Z“ Topanga a řekne Codymu, že vítězem je ten, kdo se nenechá odradit od svých snů. Od té doby Cody surfuje ještě více a doufá, že se jednou zúčastní velkých surfařských závodů. Hledač talentů Mike Abromowitz jednoho dne, o pár let později, opravdu připluje na velrybě do Maražňákova, protože se o Codym dozvěděl, ale Cody nemůže nic předvést, jelikož zrovna nejsou vlny. Cody se nevzdává, plave za velrybou, dokud se na ní nedostane a podaří se mu i nalodit s pomocí kuřete z Polabí. Velryba dopraví Codyho s ostatními surfaři, které Mike posbíral po světě, na ostrov Penguin, kde se koná velký surfařský závod, Memoriál Velkého Z. Pro Codyho je Big Z legendou, ke které vzhlíží i po jeho smrti. Velký Z zmizel u útesů, když závodil s Tankem „Drtičem“ Evansem, který je dnes devítinásobným šampionem. Cody se záhy s Evansem setkává, ale Evans je namyšlený, hází kameny na Zekův pomník a Cody začne Zekovu památku chránit, což vyústí v souboj na vlnách, při němž se Cody málem utopí... (TV Prima)

(více)

Recenze (438)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit animák jako "reality show" s filmovým štábem na place je výbornej .... Animace výborná (to dnes už ale nikoho nepřekvapí), dabing (původní) skvělý .... Bohužel všechnu snahu stvořit vyjímečný film zabíjí naprosto předvídatelný, obehraný příběh, který jsme v různých obměnách viděli už tisíckrát. Dětem se samozřejmě bude líbit, ale nám starším ročníkům to celé asi stačit nebude.... I když se na to příjemně koukalo, celkový dojem zůstal někde na 70% ... Možná jsem včera neměl vidět Ratatouille :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

V dnešní záplavě 3D animáků je třeba se nějak odlišit - třeba tak, že natočíte animovaný dokument o historii tučňáčího surfování. Postavy jsou cool, hlášky ještě víc, originální dabing stojí za slyšení a všudypřítomné narážky a skryté vtípky taky. Moc milé překvapení. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé, dlouhé době animák, který mě nadchl svou formou. Svěží sprška vodní tříště, kterou Sony Pictures ostatním ukázali, že nemusíte být roztomilý tučňáček s Veselými Nožkami, abyste mohli vyprávět Nemo(c) vtipný Příběh skutečného Žraloka, a kterou jsem ke své smůle viděl čtyři roky po jejím vzniku. Ale jelikož jsem doteď zamilovaný do prvního Deus Exe, Falloutu, Icewind Dale i stařičkého X-Comu, nic mi nebrání uznale pokyvovat nad dost povedenou animací i v roce 2011;) Sportovní drama točené z ruky, byť opět prezentuje příběh zelenáče a outsidera proti nechutnému macho šampiónovi, a opět nás učí, co že je v životě skutečně důležité, a že se nemáme nikdy vzdávat, nějakým zázrakem působí i mezi počítačově animovanými tučňáky přirozeně a - jak jsem už v úvodu říkal - svěže. A to je tu spousta záběrů na mluvící hlavy. Můžete hádat, jestli mluví smysluplněji a hrají lépe než živé mluvící hlavy v podvečerní novácké (teď už rovnou na dvou kanálech) megashow Volejte Onurovi:) Minimálně k tomu hraje lepší hudba než elektronické citery nebo co to proalláha je. Spokojenost po všech stránkách, i když pořád nevím, kdo je to ten Cowabunga, co o něm pořád všichni mluví:) 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Oh, there’ll be blood Takový film tady ještě nebyl! Zkuste si představit Legendy z Dogtownu říznuté Happy Feet, Auty, celé pojaté jako dokument a přesto natřískané vtipy i vtípky v každičké vteřině. Jeden by čekal, že tvůrci si pouze vyberou nejoblíbenější tvory poslední doby, kteří již lákali do kin davy svým křepčením (Happy Feet) i svou podlostí (Madagaskar), přidají k nim prkna a hodí je do divokých vln, očekávaje ohromné tržby. Vydali se však komplikovanější cestou a trpkou pravdou zůstává, že ačkoliv natočili jeden z nejlepších animovaných filmů posledních let, z komerčního hlediska jde o naprosté fiasko. ___ Divoké vlny jsou ojedinělé již svou formou: ne tak docela mystifikační dokument. Po skončení se asi nebudete ohánět informacemi o historii surfování, neboť není lehké rozpoznat pravdu od pouhých legrácek, ale mnohé scény mohou směle konkurovat kdejakému věrohodnému záznamu domnělé pravdy. Třeba když veterán vzpomíná na staré zlaté časy, sledujeme archivní záběry, hraje k tomu nostalgická hudba a je to velice dojemné. V ten moment žádná parodie, žádné předstírání, působí to tak reálně… ano, animovaní, surfující tučňáci vzbuzují reálné emoce. Vtipně je také využíváno toho, že postavy i v běžných záběrech (tzn. když nejsou přímo zpovídání), vnímají přítomnost kamery – v takových okamžicích jsem si vzpomněl na Kancl. Kameraman je pak občas proti své vůli zatažen do děje (útok zfanatizovaných tučňáků s kosočtverci na břichách). ___ Zatím jsem neviděl podobně pojatý hraný, natožpak animovaný snímek a řekl bych, že jakákoliv snaha napodobit jej skončí katastrofou. Pokud dění na plátně zrovna nevzbuzovalo smích nebo dojetí, stále šlo o úžasnou podívanou. Jinými slovy: někdy jsme jenom unášeni vlnami, což je maximální pohodička a krásně si toho zrelaxujete. Animátoři dokázali vytvořit kompromis mezi realističností a stylizovaností, takže třeba vlny a odlesky na peří tučňáků jsou naprosto věrohodné, ale když vidíte tučňáka-samičku pádící ve stylu Pobřežní hlídky vstříc topícímu se mláděti, je to zároveň vtipné. ___ Asi bude hodně patetické, když napíšu, že všichni, kteří tvořili Divoké vlny, do projektu vložili celé své srdce, ale nemohu si pomoci, přesně tak na mne působily. Dobře je to patrné z hlasů dabérů, jež – což byl rovněž unikát – namlouvali své postavy v jedné místnosti a tudíž měli neomezené možnosti improvizace. Nezapomenutelné je popichování mezi Shiou LaBeoufem a Jeffem Bridgesem. Velkou radost mi udělala také Zooey Deschanel, která svůj hlas propůjčila podobné postavě, jaké běžně ztvárňuje. ___ Kdybych byl mladší a fyzicky zdatnější, tleskám v závěru i nohama. 95% Zajímavé komentáře: Psema, Mahalik, Phillo ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Aj napriek otrockému prisluhovaniu schéme športových filmov veľmi príjemá záležitosť. Vidieť animák, ktorý dobre funguje hlavne v scénach, kde sa postavičky nesnažia byť za každú scénu vtipné, mi pripadá ako veľká vzácnosť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který si utahuje ze zavedených postupů (i klišé) sportovních dokumentů, nakonec tvůrci přetavili v to, co se dá nazvat ‚těžká pohoda‘. Že se zde tradičně uvědomují vlastní možnosti a schopnosti nevadí, hlasové charisma zúčastněných tomu dává neskutečnou šťávu, která je korunována skvělou animací. Zatraceně fajnová hodina a půl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $85miliónovTržby USA $58,867,694Tržby Celosvetovo $149,044,513Tržby za predaj DVD v USA $51,096,913 //počet predaných kusov 3,143,695║ Rozprávka kde je mix dobrých nápadov, čo sa týka napríklad dokumentárneho snímania obrazu, zrnitosti pri starších dokrútkach... ale tak trošku chyba nastala v tom že sa vsadilo opäť na tučniakov a to k krátkom časovom slede po úspešnom Oscarovom dokumente Putovanie tučniakov a rovnako tak Oscarovom počítačovo animovanom Happy Feet, suma sumárum, nebola to až taká najlepšia voľba. Nuž samotný základ by nebol až tak zlý(aj keď otravnosť z tučniakmi sa nezaprela), keby v tejto rozprávke neabsentovala aj skutočná vtipnosť scén. Podaktoré postavičky ako že majú byť moc vtipné(bobor, kohúť, malí tučniačkovia) ale je vidieť že ide skôr len o nejaké tvorcovské trápenie, než o niečo blahodárne zábavné alebo príbehovo silné ako je zvykom u mocného nezdolateľného Pixaru. Takže v príbehovej a humornej veci to ostáva len niekde na pol ceste a tak aspoň, že ta slušná úroveň animácie poteší oko. /videl v kine: 60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Moje vrozená nenávist vůči tučňákům opět dočasně umlčena (naposledy se tak stalo u Madagaskaru). Surfovat ti kluci umí a v Sony navíc všem ukázali, že i po letech renderovaných sázek na jistotu lze najít postranní uličky a trochu zatopit pod kotlem. Shiovi už nestačí člověčí holky a loví tučňačky. Ten kluk je k nezastavení. :) (70%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Divoké vlny jsou výjimečný animovaný kousek. není to kvůli obrovské kvalitě ani hereckým osobnostem, který propůjčili svůj hlas, ale kvůli technice. Tento snímek přináší do animovaných filmů revoluční (opravdu revoluční) využití kamery, které je naprosto úchvatné. Celý snímek je laděn jako dokument, což ve filmu pro mladší moc nefunguje, ale tento postup si vyžádal naprosto odlišné pohyby kamery než jsme ze statických pohledů zvyklí. Přichází tedy kamera dynamická, pohybující se všemi směry, třesoucí se a všechno možné i nemožné, co si divák představí. Což dodává snímku jiný rozměr. Vedle jednoduchého příběhu s několika klasickými klišé, průměrnou animací, která vystrkuje růžky jen výjimečně a to u precizního zpracování mořských vln, jde o slušnou podívanou, která není pro ty úplně nejmenší,ale své publikum si rozhodně najde. A ta kamera za to opravdu stojí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Don Rhymer, Ash Brannon, Chris Buck, Christopher Jenkins, Christian Darren .. Jednoduchá pohodovka. Až příliš. Rovina děje je milionkrát ohraný příběh o cestě za snem s morálním prozřením a nějaká větší invence by se rozhodně hodila. Další slabinou je bolestný nedostatek humoru! Už když jsem viděl v kině trailer nečekal jsem od tohoto projektu prakticky nic - byl totiž vrcholně dětinský a průhledný. A samotný film už vlastně nic, co by zvrátilo tohle mé očekávání, nepřinese. Ani tolik chválené použití pseudo-dokumentárního vyprávění nenese ovoce, protože postrádá logiku a je to spíš takový samoúčelný nástroj pro pár nuzných srandiček, kdy něco/někdo leze do záběru nebo tam naopak být nechce atp. Známku výbornou si zaslouží jedině animace moře, některé písně a perfektní (originální) dabing - Shia i Jeff jsou prostě bezvadní. 55%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jediný letošní animák, co se mi vyloženě líbil. Hlavní hrdina neumí zpívat ani stepovat (což je hlavní pozitivní zpráva!) a prohání vlny ostošest. Do toho přiběhne pár hláškujících postaviček v čele se zhulenýcm kuřetem z Pardubic a El Duderino vysype z rukávu tunu mouder o přátelství a cestě za sny. Co víc si může člověk přát. Značka: Přežíjí diváci každého věku. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Až vyrastiem, chcem byt ako Big Z. Big Z je všetko... svižne natočená a zábavne sebauvedomelá rozprávka, i keď pravdepodobne hlavne pre odrastenejších. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pěkný počítačový animák, ale ne ten nejlepší... Nápad s v animovaném filmu experimentální formou reality show je neotřelý a vyšel, prostředí surfařské komunity je také dostatečně nosné, ale trochu tomu chybí lepší příběh, tahle dějová linka je na můj vkus až příliš průhledná... Každopádně jsou Divoké vlny důkazem toho, jak moc povedený dabing lze v tuzemských podmínkách udělat...místy si, myslím, předčil využívaje zvukomalebnosti češtiny původní znění (což byl vlastně ale také dabing :-)) ,,Tank je hnusný kýbl plný kakánků..." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Help the Chicken..." S pohodářstvím australského surfaře rozráží Divoké vlny již poněkud zatuchlou louži stále stejných počítačově animovaných snímků. Problém však je, že pouze formou a nikoli pak již i obsahem. Střih rádoby dokumentu tomu sedne perfektně, ovšem veškerý potenciál této formy je ukázán v nápadité úvodní scéně historie tučňáčího surfingu a v promluvách na kameru ihned poté... A následuje jen a pouze recyklace toho samého na sto a jeden způsob. Námětem jde o rodinnou "klasiku" o sebevědomí, pádu na hubu (respektive zobák) a nalezení těch pravých hodnot. Divoké vlny mají naprosto, ale skutečně naprosto, totožný děj i zvraty (dá-li se to tak vůbec nazvat) jako loňská Auta od Pixaru. Auru sympatického počinu již Divokým vlnám nikdo nevezme, ale je věčná škoda, že to má tak děsivě tuctový obsah. Pak by to teprve stálo zato. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

V poslední době už na ty animáky nějak nejsem a tohle jsem si pustil vlastně jen kvůli všem těm kladným ohlasům. A ono to fakt není špatné. Žádná bomba, ale příjemně pohodově vám to s těmi tučňáky uteče a o to přece jde. 70% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Pěkná grafika, ale jinak nuda! Oproti jiným pohádkám (např. Spláchnutej, Ratatouille, Doba ledová 2.....) jsem se na tuto blbost nemohl ani dodívat! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Startujte velrybu...Codymu sežrali tátu, bratr by ho uložil navždy k ledu a pro tučňáčí komunitu v antarktickém západákově je jen pubertální mešuge s prknem, kterému šplouchá na maják. Ale i ten největší loser se může stát vítězem... Tenhle netradiční animák v animáku surfuje na povrchu i v hlubinách napěchován odkazy, ironií a vtípky. Nechybí outsiderští přátelé jako Kuře Melancholik, ušlechtilá krasavice, velký dětský idol BigZ, nařvaný záporák Tank trpící oidipovským komplexem a tři malí humanisté Kulík, Dulík a Bulík. šířící lásku na krátkých i dlouhých vlnách. Poprockové vypalovačky dodávají drive, dokumentární styl beroucí si na paškál televizní "realitu" zase potřebný nadhled. Při svém posledním reálném surfování jsem si sice parádně natloukla čumák, ale po Divokách vlnách nějak ve své víře, že tučnáci jsou přemnožená škodná chamraď, kolísám. :) 70% ()

Související novinky

Comeback sympaťáka Yogiho

Comeback sympaťáka Yogiho

05.10.2008

Yogiho má každý rád. Neříkejte, že ne. Pohodový medvěd s kloboučkem a kravatou žije v Jellystonském parku a jeho jedinou starostí je ukrást nějaký ten piknikový košík s jídlem a nenechat se u toho… (více)

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama