Reklama

Reklama

Univerzální uklízečka

  • Velká Británie Keeping Mum (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dobromyslný Walter Goodfellow (Rowan Atkinson) je vikářem v malém anglickém městě Little Wallop, kde žije se svojí ženou Glorií (Kristin Scott Thomas) a dvěma dětmi. Gloria se snaží zachovávat důstojnost manželky duchovního, ale časem zjistí, že děti a beznadějný manžel jí nestačí k pocitu životního štěstí. Touží po záchraně, jež přichází v podobě Grace (Maggie Smith) - okouzlující diskrétní hospodyně, která má svůj osobitý recept na vedení domácnosti a velmi neobvyklé způsoby řešení problémů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (558)

kinej 

všechny recenze uživatele

To se mi libí na Britech, že i kýč, respektive průměrný námět, umí kvalitně zpracovat. Romantická komedie, tak dostane vyšší úroveň. Stejný námět by byl v Hollywoodu přetvořen v tuctovou, podprůměrnou, teenagerovoskou a hlavně bezcennou komedii. Ale na ostorvech si potrpí na urřčitý standard. Univerzální uklízečka je toho příkladem. Je kvalitně natočena, ohudebněna a zahrána. Rowan Atkinson zde ukazuje jinou rovinu svého komediálního talentu, není zde za přihlouplého slizouna, ale za přihlouplého sympaťáka. Patrik Swayze je jako úchyl ideální. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle nic moc nebylo, sice je film natocenej dobre a prijemne, jenze tu je desne malo vtipu. Samozrejme sem necekal naky uchylarny, kdyz se jedna o britskou komedii, ale presto tu bylo vtipu minimum. Aspon, ze je film ladenej trosku do cernohumorna a ma zaroven slusnej pribeh. Jinak Atkinson sice nesaskuje, ale ze by podaval nakej skvelej dramatickej vykon se rict neda, navic nema moc prostoru. Pozornost na sebe strhava Maggie Smith, ktera je v roli naprosto kouzelna a pak uchylacek Patricka Swayzeho. Ackoliv se jedna o prijemnej film, tak to vic nez na 3* nebude. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

"'You can't just kill people because you disapprove of them!' 'That's what my doctors kept saying. It was the one thing we could never agree on.'" Snad, řekl bych, půvabná britská komedie, kde excelují především Rowan Atkinson a Kristin Scott Thomas (řazeno abecedně:). Jedná se o konverzační komedii s lehkou krimi zápletkou..zkrátka nic složitého a navíc se pěkně zasmějete. A na závěr bych chtěl pogratulovat české distribuci za další ze stupidních překladů názvů filmů. "'Oh, so you know about the other bodies!' 'What other bodies?' 'Oh. You don't know about the other bodies..' 'WHAT other bodies?' 'Oh, just Mr. Brown's dog..and Mr. Brown.'" ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvělá a osobitá komedie s typickými britskými rysy. Parádní obsazení, scénář i atmosféra malého, poklidného městečka. Maggie Smith mi připomínala něco mezi Mary Poppins a Nanny McPhee, Rowan Atkinson se zase z Mr. Beana převtělil v kněze (scény, kde se učí a poté před diváky pronáší o vtip posilněné projevy, jsou úžasné:) a Patrick Swayze opět svádí ženy svým americkým šarmem:) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Univerzální uklízečka má sice pověst morbidní komedie, ale mně se nejeví ani příliš morbidní, ani příliš komickou. Odehrývý se ve staromilské, idealizované venkovské Anglii. Kamera, výprava či třebas barevné tónování si dávají hodně dobrý pozor, aby z filmu ona Anglie vyšla jako poklidné, krásné místo, které stojí za to bránit před americkými svůdci, promiskuitou a šikanou, a to i s improvizovanou zbraní v ruce. +++++ Děj Uklízečky se točí kolem rodinné krize. Manželka je nespokojená, neboť vikář vinou vnějších okolností a povahy, jež neumí říci ne, zanedbává projevy lásky. Dcera střídá každý den partnery, protože ji chybí směřování i silný vzor a syn trpí šikanou, protože... ani on nemá silný vzor. Manželka také špatně spí, kvůli štěkajícímu psu starého souseda. Ideální situace pro mix citlivé péče a radikálních řezů, jež provede nedávno propuštěná vražedkyně Grace. +++++ Mezi tou nepokrytou citovostí, až přecitlivělostí a skutečně nemilosrdným vražděním může vznikat pnutí, jež nakonec dojem z filmu rozbije. Grace totiž není nevinným dítětem, jež vraždí, protože neví, že je to špatné, jak se může zpočátku jevit. Naopak, většinu filmu dává naprosto jednoznačně najevo, že je vysoce empatická. Vraždí prostě ty, kteří stojí v cestě štěstí těch, jež má ráda. Za sebemenší blbost. Je to opravdická zrůda. +++++ Film se snaží o dobrácký, nadsázku užívající náhled, ale nedůsledně. Když jedna její oběť nezemře, OK. Když zemře zjevný záporák, OK. Otravná stará dáma...no... budiž.... Ale starý osamělý pán hledající svého psa, jediného přítele... to nepůsobí vtipně... je to smutné, dojemné, do filmu se naprosto nehodící, rozbíjející jej do okamžiku, než na to zapomenete. Já nezapomněl do konce filmu. +++++ Na všechny problémy rodiny nakonec nachází hospodyně Grace své řešení, tu radikální, tu umírněné, o to rafinovanější. Rodinné drama se nerozvíjí, protože příčiny krizí vlastně byly prostinké. +++++ Zajímavější je vztah vikářova kázaní ke zbytku filmu, který umožňuje vnímat Grace jako boží požehnání, které zvláštním způsobem, božím způsobem, napravuje a zachraňuje vikářův život. Vikář může se slepou důvěrou přijímat dary, jichž se mu dostalo a nemusí se tázat, jestli jeho štěstí nevyžaduje neštěstí jiných. Kdo chce, může v tomto ohledu číst film i politicky: Existence idylické Anglie stojí na tom, že pár lidí vraždí jiné lidi. Typičtí Angličané si to neuvědomují. Vrahové nemusí mít výčitky svědomí, neboť zachovávají cosi cenného, hezkého a nevinného. Ale osobně si myslím, že takhle podvratná Univerzální uklízečka není... I když... trochu se táži, zda nemám svoji Grace, o které nevím. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Ve 36. minutě Lance (Patrick Swayze) po dotelefonování odjíždí v golfovém vozítku Club Car, přičemž se ozve zvuk normálního motoru. Tato vozítka jsou ovšem na baterie a nevydávají téměř žádný zvuk. (Lucy.Anna.N)
  • V celosvětových kinech komedie utržila celkem 18,5 milionu amerických dolarů (z toho necelé 3 miliony ve své domovské Velké Británii). (NIRO)

Reklama

Reklama