Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britsko-americký film anglického režiséra Charlese Jarrotta Tisíc dnů s Annou zavádí diváky do anglické historie první poloviny šestnáctého století, do doby vlády krále Jindřicha VIII., kterého filmoví diváci znají jako manžela šesti žen – tak ho alespoň vylíčil režisér Alexander Korda ve své slavné historické komedii Šest žen Jindřicha VIII. z roku 1933 – kterého však historie zaznamenává jako představitele počátku absolutismu v Anglii a zakladatele anglikánské církve. Pouhých tisíc dnů prožila po Jindřichově boku jeho druhá žena, mladičká Anna Boleynová. A z tohoto tisíce dnů byl jenom jediný, kdy se jejich láska potkala a kdy byli oba dokonale šťastni. Králova přelétavost se Anniny krásy brzy nasytila, a když mu ani ona nedokázala dát vytouženého syna, začal přemýšlet, jak by se jí mohl zbavit... Jindřicha VIII. ztvárnil slavný britský herec Richard Burton, jeho druhou manželku ve filmu hraje kanadská herečka Genevieve Bujoldová. Návrhářka kostýmů Margaret Furseová byla za svou práci oceněna Oscarem. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Luděk Muzar a Jorga Kotrbová - v roce 69 měl ještě český dabing dobré režiséry, skvělé dabéry a kvalitu filmu zvyšoval. Říká se, že sci-fi ukazuje svět, jaký nikdy nebude a historické filmy ho ukazují, jaký nikdy nebyl. Přesto si myslím, že je dobré točit historické filmy a jsou i takové, které se povedou. Tento k nim bezesporu patří. Pro větší pochopení doby doporučuji i film Člověk pro každé počasí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Před projekcí tohoto filmu jsem si přece jen šla něco přečíst o těchto postavách do wikipedie i když jsem měla možnost číst i knihy, kde se nám spisovatelé snažili oživit tyto postavy. Byla jsem nadmíru spokojená, protože nejen že Jindřich s Annou odpovídali historickým faktům co nejvěrněji, ale hráli bezkonkurenčně výborně. Ta posedlost Jindřicha, který udělal maximum pro svou nalezenou krásku, kde na něj působilo asi i její vystupování, či šarm a jistý půvab, ale i vášeň, že z toho málem zešílel. Richard Burton byl vynikající. A pak Anna, která to měla vše velmi dobře spočítané, ale kdo ví, co my víme, třeba ho nakonec také přece jen trochu milovala. Genevieve se této role ujala také výborně a tu její až krutou tvrdohlavost, hrdost, vypočítavost, ale nakonec smutný konec jsem jí věřila. Co jsem si asi neměla číst, byl fakt o jedné její ruce, protože jsem tomu věnovala víc pozornosti než bylo nutné, ale holt ta ženská zvědavost.....Zkrátka nádhera a nenechte si to ujít, stojí to za to. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SÍDLO MOCI SA NENACHÁDZA MEDZI NOHAMI ŽENY." __ Fyziognomicky mi Burton sprvu ako Henrich VIII. príliš nesedel a ako najlepšieho zástupcu tejto úlohy by som zatiaľ videl Raya Winstona v filme z roku 2003. Pravda je však aj taká, že akonáhle (vlastne hneď na začiatku) uvidíme úžasnú Burtonovu osobnosť, záruka kvalitného diváckeho zážitku je zaručená. Ostatne všetky herecké nominácie na Oscara sú zaslúžené, v prípade Genevieve Bujond (,,aspoň" Zlatý glóbus) však len táto skutočnosť zamrzí, nakoľko podáva absolútne bravúrny výkon. Nedá mi ale nespomenúť tiež Michaela Horderna ako Anninho otca, muža s neustálym nožom pri krku a odporného Johna Colicosa ako Thomasa Cromwella, aj napriek Burtonovmu charakteru hlavnú zápornú postavu filmu. Vo filme absentuje megalomanská výprava či davové scény, zato sa môže popýšiť dobrým scenárom, ktorý by však predsa len zniesol nejaký oživujúci prvok, nakoľko 140 minút dialógov aj napriek ich kvalite je silno poznať. Možno sa do deja mohol vniesť náznak nejakého mystického nádychu, keď už sa v deji tak často spomína Henrichovo prekliatie. Posledná polhodina má ale svoj strhujúci náboj a potešil ma chladný záver bez akéhokoľvek pátosu. Kráľ vyráža v ústrety Jane Seymourovej a malá Alžbeta cez ohromnú záhradu smeruje k svojmu osudu. Taylorku som si vôbec nevšimol. (143. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jestli něco angličani uměli, tak tyhle historické konverzačky. Sice to není žánr, který by mě dokázal strhnout na maximum, ovšem v rámci toho žánru prakticky bezchybné a na tu délku jsem se skoro nenudil. Výborně zřežírováno, perfektně natočeno, naprosto skvostně zahráno (a velký plus za starý dabing). O Richardu Burtonovi jsem nepochyboval a byl samozřejmě perfektní, ale pro mě neznámá Genevieve Bujoldová si zasloužila Oskara, protože ta její andělská tvářička skrývala naprosto úžasný herecký výkon. Navíc Tisíc dnů s Annou má tři části - nadbíhání Anně, snaha zlegitimizovat sňatek a snaha se jí zbavit; přičemž ta druhá část slouží v podstatě jako úžasný sidequel k o tři roky staršímu Člověku pro každé počasí, kdy tytéž události vypráví trošku z jiného pohledu a kdy Thomas Moore je zde sice vedlejší, ale poměrně důležitou postavou. Dostalo mě, když mezi těmi všemi intrikami a chtíčem probleskly i chvíle skutečných citů. Velice silné 4* a historický film roku 1969. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli šlo tvůrcům o to ukázat zajímavou a poměrně věrně zaznamenanou kapitolu z britských dějin, nechat pár herců se teatrálně vyřádit anebo vypíchnout fakt, že ženy byly pro muže jen hadry čili onuce, a tito muži pak v porovnání s králem trpěli příměrem totožným. Kontroloval jsem v průběhu sledování fakta na wikipedii a musel jsem přestat číst, abych si neprozrazoval další vývoj filmu. Jako drama skvělé, protože dvou a půl hodinový dialog bez hluchých míst se nepovede každému (ovšem, na Kavčích horách v roce 1977 ještě nešidili dabingy). Richard Burton vás donutí nenávidět anglického krále (a ještě víc jeho osobu) a jestli je tu někdo, kdo na konci nebyl genderově znechucen, měl by se nechat vyšetřit. Mon dieu, ať se dívá jinam! ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama