Reklama

Reklama

Od vylodění po Berlín

(TV film)
  • Česko Den D - cesta k Berlínu (více)
Velká Británie, 2004, 3x51 min

Hrají:

Sean Bean (vypravěč), Don Mccorkindale
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument ukazuje dramatické události druhé světové války, popisuje cestu, kterou spojenci urazili z pláží Normandie až ke konečné porážce Třetí říše. Je směsí archivních záběrů skutečných bojů, výpovědí pamětníků a úseků, kde můžeme sledovat scény, které lze doložit archivy, nicméně nebyly zachyceny na kameru.

Seznam dílů: 1.-Zápas o průlom (The Struggle to Break-Out) První díl se věnuje vylodění v Normandii a následným tuhým bojům až do proražení německé linie a dosažení řeky Sény. Kromě samotných bojů dokument popisuje i konflikt mezi dvěma spojeneckými generály, Eisenhowerem a Montgomerym. Poskytne nám také vhled do situace německého velení, jehož akceschopnost podrývaly Hitlerovy nesmyslné osobní rozkazy.

2.-Válka mezi spojenci (Allies at War) Ve druhém díle sledujeme podzimní tažení spojenců a jejich neúspěšné pokusy o rychlé ukončení války. Mezi nimi i neslavně proslulou výsadkovou operaci Market Garden. Sledujeme i nadále rivalitu mezi spojeneckými generály. Díl končí úspěšným, ale nebezpečným německým protiútokem v Ardenách z prosince 1944.

3.-Sen, který zemřel (The Dream That Died) V závěrečném díle seriálu se dozvíme se o zoufalých bojích německých vojáků a odvedenců z Volksturm proti přesile Rudé armády a západních spojenců. Zároveň je zde nastíněn poválečný vývoj a jeho hlavní důvody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný velmi povedený třídílný dokument o osvobození Evropy, kterému co se týče dokumentů o 2.světové válce nic nechybí, ale také nic nepřebývá. Výpovědi vojáků, archivní záběry i mapy útoků. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Třídílný válečný dokument popisující tažení Spojenců od vylodění v Normandii až po skončení války. Pokud člověk hledá vyčerpávající studii západní fronty, tak tento počin nebude pro něj. Tady se chronologickým historickým událostem věnují jen okrajově a jen těm nejzávažnějším. Spíše je to z malé části zaměřeno na výpovědi účastníků, ale hlavně na hrané scény. A ty jsou povedené, až jsem byl místami mile překvapen. Proto je také tento dokument BBC trošku netradiční, ale v žádném případě špatný, právě naopak, nic podobného jsem ještě neviděl a rozhodně to stojí za vidění. DÍL I: Boj začal -- První díl se věnuje bitvě o Normandii, od vylodění v den D po osvobození Paříže, popisuje také problémy, které vznikaly mezi Spojenci. DÍL 2: Spojenci ve válce -- Nejednotnost mezi Spojenci se prohlubuje, což má za následek rozšiřování fronty a problémy se zásobováním. Výsledkem je neúspěšná britská operace Market Garden a německá protiofenzíva v Ardenách. DÍL 3: Sen, který zemřel -- Poslední díl se věnuje závěrečné bitvě o Německo. Sledujeme i dění v Goebbelsově okolí a poválečný vývoj, který ale nebyl podle představ Spojenců. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film od BBC, který je rozdělen na 3. díly se zaměřuje na vylodění v Normandii, boj o francouzské město Caen, osvobození Paříže, operaci Market Garden, hitlerovu ofenzívu v Ardenách, překročení Rýnu, až do rozporu mezi spojenci, na pozadí jsou zobrazeny výpovědi civilistů, vojáku osy nebo aliance (chybí zde jméno, příjmení, informace o oddílu). Tyto výpovědi jsou podkresleny řadou filmových rekonstrukcí, a ty mě velmi potěšily, je to jeden z těch dokumentárních unikátů, co obsahuje barevný filmový materiál, výpovědi očitých svědků a také příjemně zobrazenou rekonstrukci boje. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama