Trojan Women, The

• Řecko

Troades

(Řecko)

Velká Británie / USA / Řecko, 1971, 105 min

Nevím proč, ale tuhle antickou tragedii ve filmu jsem si na první pohled zamiloval. Skvělá je už původní dramatická předloha, ale statická a expresivní realizace nářku poražených Trojanek nad záhubou svého světa je překrásný a zahraný strhujícím způsobem. Milovník antického divadla si může ověřit, jak zhruba fungoval chorus v praxi, milovník filmu zase, kolik z dramatičnosti nese ve filmu jazyk. Ano a Irene Papas je kráska vskutku antické vznešenosti. Se zády i bez nich :o)))(24.2.2004)

Euripidovy tragédie nejsou lehce zfilmovatelným materiálem. Nelze zachovat atmosférický, dramatický říz jeho her, založených na jednoduchém ději a předlouhých monolozích, aniž by to na plátně nevyznělo ani trochu staticky a teatrálně. Cacoyannis šel tou správnou cestou. Upustil od velkovýpravných speciálních efektů, věrně okopíroval textové pasáže a především si sezval elitu tehdejšího dámského, hereckého světa. Víc nebylo třeba. Všechny čtyři hlavní představitelky odvedly fenomenální výkon a spolu s podmanivým hudebním doprovodem a působivou, anticky vzhlížející scenérií zanechávají Trojanky příjemný, filmově divadelní zážitek.(19.9.2010)