Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemná vražda na pokyn tajných služeb vede k otevření dvacet let starého případu. Ve vysílání západoněmecké tajné služby se objeví šifrovaná zpráva, která znamená usmrcení jisté osoby na českém území. Československá kontrašpionážní služba poselství zachytí a prověří neobvyklá úmrtí, k nimž dojde v následujících hodinách. Jednou z nich je autonehoda jednoho automechanika a jeho dívky. Jejich vůz měl totiž zjevně poškozené brzdy. Auto však patří cizímu státnímu příslušníkovi jménem Mertens, automechanik si je pouze bez dovolení půjčil. Mertens je nicméně vzápětí nalezen mrtvý. Ve svém pokoji v brněnském hotelu jej zabil elektrický proud z holicího strojku. I ten byl úmyslně poškozený. Vyšetřovatelé se tedy vydávají po stopách osob, které se s Mertensem stýkaly. A postupně odhalují souvislosti s dvacet let starým případem, který zůstal nevyřešený… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama na pomezí mystifikačního dokumentu a filmové pocty československé kontrarozvědce. Formální stylizace je povedená, a prvních dvacet minut se dá mluvit i o napětí a atmosféře. Nevadí minimalistické herecké výkony, ani nezúčastněná odtažitost. Bohužel se celý snímek postupně režisérovi rozpadl pod rukama. Překombinovaná zápletka a kadence dalších a dalších laboratorních testů, výslechů a pátrání mě nakonec začala nudit, a v ději jsem se téměř ztratil. Citelně by prospěla nějaká zapamatovatelná scéna, zvrat, nebo třeba výraznější postavy, než anonymní vyšetřovatelé. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé krimi, natočené v osobitém netradičním stylu, pojednávající téměř dokumentaristicky o konkrétní trestné činnosti, související s ukrytým nacistickým pokladem. Snímek se vyznačuje totální neosobní anonymitou vyšetřovatelů, děj samotný je složen z mnoha sérií sledů fotografií či krátkých záběrů a hlavně, celá kriminalistická činnost je komentována tendenčně velmi uvědomělým vypravěčem. Herecké výkony ve snímku nelze hodnotit, neboť v podstatě neexistují, z účinkujících herců jsem rozpoznal pouze mladého J. Větrovce (když nepočítám jugoslávského herce R. Markoviče v roli tajného). Z těchto důvodů příběh, kriminalisticky zajímavý, ač zbytečně složitý, je naprosto odcizený a nemá velkou pravděpodobnost, že diváka zatáhne do děje, navíc jsem neustále měl dojem, že krimi je podáváno navzdory datu svého vzniku příliš normalizačně a ideologicky podbízivě. Film s mnohoznačným ušlechtilým názvem pro mě skrývá zklamání, experimantálně natočené krimi proběhlo kolem mne bez většího povšimnutí, charakteristická Liškova hudba nedokázala vytáhnout snímek ani do průměru. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Stb, národu milá organizace nespí. Sleduje heslo margarita. Někdo musí zemřít, neví se kdo, neví se kdo ho zabije a proč, neví se kdy to bude a kde. O 24 hodin poté je vše vyjasněno. Stydím se, že jsem v roce 90 pořádal na estébáky hony. Ten jejich intelekt by byl využitelný zejména za finanční krize, kterou nám imperialisté tak skvěle připravili. Jinak skvělá zábava na sobotní odpoledne. I pumpař ve Velmezu hovoří plynně 4 jazyky. Jezdím tam každý týden, neumí ani česky, mele tím odporným nářečím, počty neznaje, sem tam okrádaje! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co opravdu nemám rád je, když se v obsahu/oficiálním textu distributora objevuje cokoli subjektivního (to sem nepatří!), které už dopředu do potencionálního diváka vmanipuluje představu určité (ne) kvality filmu. A proto jsem se ze vzdoru rozhodl, že se naopak ke snímku pokusím (alespoň pro začátek) postavit pozitivně. Ale popravdě řečeno to nebylo ani moc potřeba, protože jde vpravdě o slušnou kriminálku, samozřejmě s jasným akcentem na socialistický podtón (místy více či méně výrazný), kterou bych celkově viděl tak na slabší průměr. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Fakta skládají jen povrch činů, jejich smysl nám někdy uniká…“ Smysl tohoto špionážního filmu o západních agentech a dvou kolaborantech za 2. světové války je nabíledni. Ukázat všem jak úžasně pracuje československá kontrarozvědka/StB. Přes tento propagandistický charakter na tomto filmu něco je. Především zaujme neotřele moderní/roztřesená kamera Stanislava Miloty. Zajímavý je ale i onen celkový dokumentaristický styl vyprávění (viz použití anonymního voice-overu, který komentuje průběh vyšetřování). A nelze nezmínit ani hudbu s typickými znaky ala Zdeněk Liška (viz zejména použití varhan). Pokud jde o samotný příběh, má sice logickou ideologickou pointu v podobě napojení mužů s temnou minulostí na zápaďácké tajné služby, líbil se mi však motiv s kopií sochy Anděla blažené smrti od Matyáše Brauna, který vytváří vcelku tajemnou atmosféru. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Záběry z centrály kontrarozvědky jsou pořizovány v Praze, ve funcionalistické a dnes památkově chráněné budově Elektrických podniků v Holešovicích . (nocturne)
  • Natáčelo se v Brně. Při noční honičce v ulicích jsou zmiňované skutečné ulice dle tehdejšího pojmenování, jen Malinovského náměstí je změněno na Malinovskou ulici. Karlovice jsou smyšlené a žádné takové město poblíž Brna neleží. Gotický kostelík. u kterého se nacházel hřbitov na fotografii, leží v obci Přední Výtoň u lipenské přehrady. Záběry z vězení jsou pořízeny v plzeňské věznici Bory. (troufalka)

Reklama

Reklama