Reklama

Reklama

Eva a rok ohnivého koně

  • Česko Eve a ohnivý kůň (více)

Obsahy(1)

Devítiletá Eve se narodila čínským rodičům žijícím v Kanadě v roce 1966. To byl rok ohnivého koně, v němž se podle tradice rodí děti přinášející starosti. Eve je děvčátko s velkou fantazií. Do jejího bezstarostného dětství nečekaně zasáhnou smutné události, s nimiž se musí nějak vyrovnat. Zmatek v hlavě jí působí i náhlé zaujetí katolickou vírou, jíž ještě více podléhá její sestřička Karen. Občas se dívence zdá, jak Ježíš tančí s Buddhou… Křehký příběh se odehrává v polovině sedmdesátých let na prosluněném předměstí Vancouveru a z dětského pohledu vypovídá o životě čínské komunity. V roli maminky obou dívek se objevuje známá herečka Vivian Wu. V komorním poetickém celovečerním debutu vychází scenáristka a režisérka Julia Kwanová zčásti z vlastních vzpomínek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Horak 

všechny recenze uživatele

Film je to jiste prijemny, sazka na zabavne setkavani vsech moznych svetovych nabozenstvi byla urcite dobra. Spousta vybornych hlasek, modleni se ke vsem nabozenskym figuram soucasnosti, aby se nikdo neurazil atd. Jenomze to vsechno nestaci, film mi zahy zacal splyvat ve sled scenek a gagu, kde byla hlavni dejova linie upozadena a slouzila jen jako nevyrazna spojnice mezi nimi. No a ten konec, ten mne velmi slusny filmovy zazitek pokazil asi nejvic. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Symaptický příběh jedné čínské rodiny, který byl bohužel až moc zatížen náboženským tématem. Kultura čínských imigrantů prezentovaná očima dítěte je nápad, který má svůj potenciál. Nepamatuju si, že bych viděla nějaký film, který by byl na podobné téma, proto jsem se těšila, že nám režisérka pomůže poodkrýt pokličku života etnika, o kterém víme, že v USA má velké zastoupení, ale o jehož soukromém životě víme velmi málo. Do určité míry se to daří, dozvídáme se jak silné jsou rodinné vazby a jak taková rodina žije se svými starostmi i radostmi, jaké zvyky si z Číny přinesli a jak se integrují do společnosti. Samozřejmě s tím jde ruku v ruce střet dvou rozdílných náboženství - buddhismu a křesťanství. Zatímco dospělí se drží svých buddhistických tradic, dvě mladé dívky jsou ve věku kdy jsou velmi tvárné a teprve hledají svou vlastní duchovní cestu. Ze začátku je jejich počínání a seznamování se s křesťanstvím zajímavé, ovšem film se začíná postupně zaměřovat pouze na náboženské otázky a ono hledání se, dynamika se postupně vytrácí a zbývá jen citování Bible a neustálé opakování nutnosti chovat se dobře. A nakonec to celé vyšumí tak nějak do ztracena. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Kozelné nahlédnutí do dětské dušičky, tady o to zajímavější, že ta dušička je "žlutá" a tak je vychovávána v harmonickém a tolerantním prostředí konfuciánsko-budhistickém (maminka až moc tolerantní a pozitivní). Nešťastnou náhodou je její sestřička zfanatizována křesťanstvím a to začne ovlivňovat celou rodinu. Bohužel se některé myšlenky nepodařilo dotáhnout a díky závěru "do vytracena" film taky trošku ztrácí - spíš by byl tak na 85% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Krásne rozbehnutý malý filmík, ktorý sa ale postupom časom utopil v prílišnej repetitívnosti. Asi som prílišný agnostik, aby som uveril, že 9ročné dieťa može s takým entuziazmom skúmať Ježiša Krista, Buddhu i všetkých malých čínskych Božíkov. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama