Reklama

Reklama

V průběhu studené války se francouzská tajná služba dostane k informacím o špionážní akci Sovětského svazu, namířené proti Spojeným státům. Varování americkým kolegům odstartuje řetěz osudných událostí.
Píše se rok 1981. Zklamání z Brežněvovy vlády a nenaplněných ideálů komunismu přiměje plukovníka KGB Grigorieva, jehož skutečné jméno zní Vladimir Vetrov, k radikálnímu kroku... Ve vší tichosti vyhledá v Moskvě francouzského inženýra a postupně mu předá celou řadu důvěrných dokumentů, svědčících o největší špionážní akci proti Spojeným státům v historii studené války.
Zdroj s krycím jménem Farewell se podílí na zničení špionážní sítě, díky níž sovětská tajná služba získávala detailní informace o stavu vědeckého, průmyslového a vojenského výzkumu na Západě. Ronald Reagan vyhlašuje nový zbrojní projekt Hvězdné války a Sovětskému svazu, který přišel o své drahocenné informátory, zvoní umíráček...
Berlínská zeď se nedožije konce dekády... Farewell tak svým způsobem pomohl změnit svět. Nepoužil při tom KGB dobře známé tradiční metody špionáže a za svoji práci nic nechtěl – to považoval za příliš kapitalistické. Splnil zkrátka jen svůj úkol – pro Rusko, ale především pro svého syna… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Své kouzlo tento film bezesporu má. To by v něm hlavní roli nesměl hrát Emir Kusturica, který dokáže bez problémů uhranout na režisérské stolici, s kytarou v ruce, ale i za kamerou coby herec. Počítat se ale musí s nesmírně pomalým tempem, kterému délka filmu taktéž nijak závratně nepřihraje do karet. Pokud se ale do příběhu dostanete, což není úplně tak obtížné, odmění se Vám upřímnou výpovědí špionážního světa v KGB a CIA. Kam se po pravdě hrabou akční selanky hollywoodského vzezření. Tenhle francouzský špionážní thriller nemůže být realističtější. Počítejte ale, že s realističností přichází méně akčních zvratů. Na druhou stranu si tvůrci mohli odpustit nudu a přibrat do takového námětu trošku napětí. To by se v takovém případě doslova nabízelo. Nehledě na to, že od počátku je patrné, kam celý ten špionážní kusanec směřuje... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Železná opona spadla jenom proto, že jeden sovětský plukovník chtěl mít přístup k francouzskému umění a jeho syn chtěl na walkmanu značky Johnny (nebo tak nějak) poslouchat hity skupiny Kýn (nebo tak nějak)? No, já jsem býval agentem KGB, CIA i České stomatologické komory příliš dlouho na to, abych tuto skutečnými událostmi inspirovanou báchorku bezelstně zbaštil. Spíše ji beru jako ukázku toho, že sovětský agent svého amerického kolegu mučí a zabíjí, kdežto americký se toho sovětského slušně zeptá a když mu neřekne, kolik snídá Brežněv k snídani pirohů, tak mu zakáže vstup do Disneylandu. Za mne je to zkrátka jisté napětí nepostrádající blbost, za kterou si tvůrci zaslouží dovolenou - a mohou si demokraticky vybrat zda chtějí lenošit v gulagu či na Guantánamu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásně pomalé špionážní drama, které se odmítá dehonestovat tupými střílečkami a neprůstřelnými agenty, ukazuje pravou tvář velmocí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Netypický špionážny thriller vychádzajúci zo skutočných udalostí. To je asi hlavným dôvodom, prečo milovníkom bondoviek a iných akčných špionážnych filmov nesadol a nedočkal sa zaslúženej pozornosti. Napriek tomu, že film má pomalé tempo a množstvo odbočujúcich dejových línií bol som s ním nadpriemerne spokojný. Ukazuje, že pripodobnenie niečoho neobvyklého a neuveriteľného k tomu, že je to ako vo filme je oprávnené. Ale u iných filmov, než je Farewell. Pretože skutočné príbehy sa odohrávajú iným tempom, nelineárnym smerovaním a zvratmi, ktoré si dokáže vymýšľať iba sám život. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Příjemné, pomalu se odvíjející špionážní drama, které významně vyniká právě absencí svištících kulek, nadpozemsky schopných a vševědoucích agentů, šťastných náhod, opuštěných lepých žen a jiných nesmyslů (Bourneovky & spol.). Jde spíše o konverzační drama s motivem studené války a vyjádření rozpadu sovětského impéria, ztracených nadějí a budoucí perspektivy. Zklamaný Grigoriev chce pro svého syna a Sovětský svaz lepší budoucnost, než břežněvovský těžkopádný a chatrný systém. Začátek vidí v rozpadu stávajícího systému. Některá místa ve filmu jsou jistě nedotažená, seznamy agentů se válejí po stole, Moskvou se projíždí jako oligarcha s hlasitě puštěným rádiem, kde vyhrává Léo Ferré aj. Ale když budete mít nadhled a budete chtít vidět příběh muže, který už nemůže pokračovat v ubíjejícím stereotypu bez budoucnosti, uvidíte jej. Film si rád pustím ještě jednou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pomalý a pečlivý špionážní film, který ukazuje, jak ve skutečnosti sítě agentů fungují, ačkoliv v tomto případě se jedná o nepříliš standartní naverbování civilisty rovnou do akce. Každopádně nečekejte žádné střílení, špionská superhejblata či tajné schůzky v konspiračních objektech vybavených únikovými chodbami či skrýšemi zbraní. Tady se vlastně jen vozí papíry přes hranice. V druhé linii jde i o osobní dramata jak sovětského krtka uvnitř KGB, tak jeho francouzské spojky, První je zklamán socialistickým vývojem a dělá vše pro to, aby jeho dítě žilo v lepším světě, zatímco druhému spojení s francouzskou tajnou službou rozkládá manželství. A oba minipříběhy působí přirozeně a tím i uvěřitelně. Hercům není co vytknout, ale stejně jako většina i já na pomyslný piedestal stavím Emira Kusturicu, který mezinárodnímu obsazení výrazně dominoval. Na druhou stranu jestli jste se jako já těšili na Diane Kruger, budete zklamáni. Ta tu jen proběhne lesem. I tak se ale Francouzi vytáhli. 80% ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný pokus o kombinaci Bourneovek s The Company a kupodivu se pod to podepsala francouzská režie. Téměř dvě hodiny ztraceného času, vleklý děj, jestli se to tomu tak dá říkat, žádné vykreslení psychologie hlavních charakterů ve "špionážním" thrilleru mi přijde jako velký problém, příběh žádný, napětí žádné, bratři sověté majíc IQ tykve si nechají nafotit dokumenty nějakým lojzou Seržou, který je předá přes svou žaboužroutskou spojku američanům? Na to vše režisér potřeboval 113 minut? Mám takový pocit, že tento film musel distributor schvalovat do kin a na dvd v hodně pozdních hodinách z pátku na sobotu jinak nechápu.... absolutní ztráta času ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Snad najdlhsi a najnudnejsi spionazny film, aky som videl. Ucast Kusturicu /Crna Macka beli macor/ som doteraz nepochopil. Obcas len ta atmosfera mala nieco do seba. 50 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nemělo to spád, chtělo se mi spát. Čekal jsem v tom trochu víc špionáže a ne rodinný problémy. Jinak téma to bylo zajímavý a Kusturica uplnej kliďas... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Plukovnik KGB s uslechtilymi idealy, co miluje francouzske vino a ke stesti mu staci poslech bozskeho Leo Ferre a lepsi budoucnost pro jeho syna. Zda se vam to zvlastni? Ne v tomhle filmu kombinujicim politicko-spionazni zapletku a vztahove drama. Grigoriev sympaticky ztvarneny Kusturicou se rozhodl ve jmenu "dobra" prebehnout na druhou stranu. Muj komentar jsem musel paradoxne poupravit. Kdysi jsem tento film videl a ohodnotil ho na lehky nadprumer, nedavno jsem mu dal druhou sanci a hrozne si ho uzil. I pres delsi stopaz, ktera ale nam fanouskum pomalych spionaznich dramatek nevadi. Spetka patosu se da take odpustit, hezke... ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Škoda, že autori snímku doň nedokázali vniesť viac napätia....lebo to akoby len tlelo na povrchu a poriadny oheň nesplanul..... ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Skvelé francúzske špionážne krimi z konca studenej vojny zaujímavo podfarbené reáliami a excelentne prostredím. Emir Kusturica v hlavnej role bol trefná volba! ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Syrový a dosti uvěřitelný film. Navíc je zajímavé sledovat Emira Kusturicu jakožto poměrně disciplinovaného herce (3,5*). ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

Film výborně poukázal komunistickou politickou scénu v Sovětském svazu i tak jsem čekal více špionáže a zpracovaných aktivit špionů. Možná, že nás nevědomky ovlivňuje to herecké obsazení, známých či neznámých herců. Nejzajímavejší herec Wiliem Dafoe a skutečná postava Vladimir Vetrov. ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Bylo to takové nějaké nemastné-neslané, určitě zajímavé, ale moc nudné a bez akce. 3* za to že to mělo být, prej podle skutečné události. ()

Reklama

Reklama