Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 036)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Protože jsem taky občas účastnice:-)), trpce se usmívám nad situacemi, které jsou od zájezdu k zájezdu jak přes kopírák: jednotlivé kamínky turistické mozaiky si o ostatních myslí své ("co děláme v tomhle panoptiku"?), řidiči a jejich "smrtelné" instrukce, každý průvodce je svým způsobem exot, někdo zapomene pas nebo zvrací a skoro nikomu se nesplní, co očekával, naopak dostane, co nečekal. Po Románu pro ženy jsem byla smířená, že půjde o podobně křečovitý humor, ale právě proto, že vše plynulo v úsměvné pohodě (dvojice Štěpánková - Fialová mě dojala k slzám), kašlu na výtky a bez mučení - pobavená - dávám za 4. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vtipná a svižná komedie ztrácí z přibývajícími minutami dech a ke konci ho už jenom velmi těžko popadá... Některé postavy mi přišly protivné (průvodkyně), některé naprosto zbytečné (důchodkyně, teplouši), některé průměrné, dobře zahrané a občas vtipně glosující (Eva Holubová), ale všechny strká do kapsy úžasná Anna Polívková v roli nehezké ale úžasně sarkastické a sebeironické Jolany. Bohužel když není ale na plátně ona, není se čemu smát, scénář sklouzává k trapnostem a lehce telenovelovské náladě. Takže díky ní a ještě skvělé pasážy cesty autobusem jsem se rozhodla dát nadprůměrné hodnocení, ale znova už se na tohle určitě dívat nebudu. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že Vejdělek příliš neoplývá citem pro gradaci. Spoustu jednotlivostí dokáže solidně rozehrát, ovšem zakončení je povětšinou prachbídné, triviální a očekávatelné. Stejně jako další nešvar českého filmu, a to tradiční přehlídka „naší malé tuposti“, která je jako obvykle přetavena do zástupu černobílých figurek a jejich rádobyhumorných eskapád/trapasů. Není se co divit, že tahle televizní inscenace uspěla v zahraničí. Ty hodně umělé záchvěvy indie geek poetiky se s vámi někdy pokoušejí cloumat více, než by bylo milé. [PS: Květu Fialovou by už měl někdo konečně zamknout do starobince. Minimálně.] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sám se považuji za „druha kritického a skeptického“ vůči českým filmům, k Účastníkům jsem tedy přistupoval se značnou obezřetností. Další Viewegh, opět plno známých herců, opět komedie, opět špatný film? Bohudík nikoliv. Množství schopných lidí podílejících se na vzniku Účastníků předem vyeliminovalo šanci na obohacení české kinematografie o další dílo s recenzemi natolik mizernými, že jej všichni lidé s kouskem soudnosti rovnou ignorují. Vejdělkova režie vůbec nepůsobí debutantsky, je spolehlivá i v místech, kde scénář zklamává a těch je hodně. Od Viewegha jsem nikdy nic nečetl, hádám však že není autorem žádných velkých dramat, zde není totiž drama žádné. Bravurně vybraný vzorek české populace jede na dovolenou do Chorvatska, nedá se říct, že by během toho týdne prodělali nějaké zásadní změny. Jde spíš o to, kdo s kým , proč a jak, takže zde nechybí homosexuálové, potápěč-onanista, dvě nadržené slečny věku postteenagerského, ultratupá blondýna, pohledný zpěvák no a hormony už se starají o zbytek. Účastníky tvoří mnoho segmentů velmi chabě pospojovaných a jen velmi neochotně gradujících. Dobrých vtipů je poskrovnu, když už fungují, pak spíše díky komediálnímu talentu herců než díky scénáři. Anna Polívková v sobě podobnost s otcem ani herecké nadání nezapře, Bob Klepl s Evou Holubovou představují manželský pár, který si oblíbí každý, komická dvojka řidičů (Miroslav Krobot, Pavel Liška) zajistila nezapomenutelnou epizodku s hnědými podšálky na pokračování, jen Jitka Kocurová Pamelu pojala příliš jednostranně. Ano, zásluhou pěkné režie a (některých) dobrých herců film funguje, svůj cíl – nalákat co nejširší skupinu diváků – splní, jenže dá se toto východisko z nouze označit za správný směr? Podle mě není nad pořádný scénář a ten Účastníkům zoufale chybí. S ním to mohla být kultovní komedie, kterou nepohrdnete ani při patnácté televizní repríze, bez něj je to pouze konzumní film na jednou zkouknutí a brzké zapomenutí. 65% Zajímavé komentáře: Faye, Sigurd, Niktorius ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

No...to, že je Anna Polívková dobrá herečka, se poznalo už v Boleru, některé dialogy šustí papírem, zato situační gagy jsou až na výjímky skvělé. PP nebije do očí (no, no, možná až na ten Arginmax), snímek je natočen moderně, hezky se na něho dívá, jen jednu výhradu bych měl ke Květě Fialové, která tu svou roli a la "potrhlá tetka" hraje už po několikáté a začíná to nudit. 70%...jako Román pro ženy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A víte že se mě tady Jitka Kocourová ani tak nelíbila !! Teda když nepočítám ty prsa. Tak tu důležitou část komentáře mám za sebou a teď si napíšu zbytek co už nikdo nebude číst. Já se královsky bavil, jen se dívejte jaký jsme my všichni, to je pohled pro bohy, co ? Účastníci zájezdu báječně prezentují nás všechny ostatní co se neúčastníme nebo se zúčastníme jindy. Proto mě to tak baví, stejně tak jako komentáře zdejších uživatelů z většiny též účastníků . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Namiesto postáv karikatúry, namiesto príbehu len pár zúfalo predvídateľných "dovolenkových situácií", ktoré priemerne pobavia aspoň tým, že "presne takto som to na zájazde zažil aj ja". Jedna hviezdička za sympatickú Polívkovú, druhá za postavy dvoch šoférov, ktoré ma prinútili smiať sa nahlas. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Viewegh po Románu pro ženy potvrzuje, že není dobrý pozorovatel dění kolem sebe a nedokáže napsat dobrou postavu. Plejáda účastníků jsou pouze karikaturní postavičky z leporela české malosti, které povyšuje na vtipné hláskaře pouze Vejdělkova zručnost, s jakou dokáže dát scéně grádu, vtip a lehkost. I on však nedokázal dát koncovému mišmaši vztahů dostatek sensitivity, který by závěr zájezdu vytáhl z trapné moralitky. Až tento talentovaný režisér narazí na kvalitního scénáristu, může českou filmovou scénu notně provětrat. Ne každý je totiž obdařen géniem Formana či Svěráka (st.). Ale díky bohu to na druhou stranu není takový plast jako poslední tvorba dua Hřebejk - Jarchovský. 3 ½. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK-miliónovTržby Celosvetovo $3,658,378║ Možno mierne jednoduchý príbeh ako býva v poslednej dobe zvykom a trošku veľa postáv na to aby vynahradili skratkovitý dej, ale našťastie pár vydarených vtipkov sa tu nájde, hlavne vďaka Pavlu Liškovi, zas Anna Polívkova pôsobila mierne otravne až monotonne, mali jej dať radšej menej priestoru. /videl v kine: 60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jiří Vejdělek .. V doprovodu své mamky jsem se dobrovolně zájezdu také zúčastnil .. Slíbil jsem jí kino a výběr byl na ní. A musím říct, že jsem nebyl nijak zvláště zklamaný! Mnoho vtipných scén odráží českou povahu docela přesně a skutečně pobaví. Nepotěší ovšem některé herecké výkony. Lze zde totiž najít ty výjimečné (Polívková), standardní (Holubová, Klepl) i tragické (Fialová, Kocurová - i když ona je tu kvůli něčemu jinému než hraní.. na kytaru). Viewegha jako chrliče současnických hitovek nečtu, ale určitě šlo knihu zadaptovat ještě lépe. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ aj v tomto prípade platí, že kniha je lepšia ako film. Hovorím to veľmi nerada, ale je to tak. Od komédie očakávam trošku viac. O dosť viac.... Nudila som sa, ale niečo ma pri tom držalo... Možno ta jednoduchosť a nekomplikovanosť. A platí to aj o Románe pre ženy. Ale mám obavy, že Viewegha už budem iba čítať... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tenhle zájezd jsem se těšila a někdy se prostě dovolená nevyvede. V paměti mi utkvělo, že mám vracet podšálky, pobavily mě některé rady matky Evy Holubové a abych nekřivdila i věta „průvodkyně bude pro můj organizmus představovat obrovskou zátěž“ a byla i pro můj. A velmi mě potěšil miloučký testík sexuální orientace. Jako celek, ale zklamání. Zdlouhavé a bez života. Takže i nadále pro mě zůstávají nepřekonatelné jiné komedie podle knih Michala Viewegha. „Báječná léta pod psa“(viděla jsem to několikrát a nenechám si ujít žádnou reprízu) a „Román pro ženy“, který mně svým humorem sednul do nálady tak, jako dlouho žádná jiná česká komedie. Viděla jsem to mockrát. Ovšem moji sestru nemám šanci překonat, pouští si to pokaždé, když musí žehlit, aby ji prý alespoň něco pozvedlo náladu. A žehlí často :-). Na účastníky zájezdu se jistě ještě někdy podívám, ale vyhledávat je nebudu, zato Simonu Stašovou v Románu pro ženy budu mít (a mám) v pohotovostním režimu stále. 3* a jen tak tak. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Špatně napsané postavy, dialogy často velmi trapné (paní průvodkyně, děvčata bavící se o literatuře), zcela absentující příběh - je sled scének, které z 90% nebyly vůbec vtipné. Snad celkem ušly epizodky dvou řidičů, jinak bída. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Adaptací známého románu Michala Viewegha vznikla kultivovaná ryze česká (skorotragi)komedie s decentně přiměřeným humorem (nezapomenutelné mizející podšálky...) a s několika odkazy snad až k italskému neorealismu či Felliniho Amarcordu... (to ber, milý čtenáři, s rezervou...) Jen několik scén mohlo být natočeno a vypointováno efektivněji a efektněji... (Třeba takový Jan Hřebejk by z toho jistě vytěžil víc...) Avšak rozhodně jsem potěšen z toho, kam česká mainstreamová komedie dorazila od dob podobně tématicky ukotvených Troškových odpudivě primitivních hrůz... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Téma o "čecháčkovských" výjezdech k moři v sobě nesporný potenciál skrývá, ovšem to by z toho nesměla vzniknout nudná povídka do televizních Bakalařů. Navíc roztažená na celovečerní stopáž s "významným" poučením jak xenofog i hodný gay nakonec své štěstí našli. Naprosto nenápaditá a tuctová Vejdělkova režie výsledku rovněž nepřidá. Jedině snad někteří herci v několika málo momentech dokážou zaujmout. Toť vše. Stačí-li vám to, tak to zkuste. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nejsme zvířata, jsme lidi. Proto vracejte hnědý podšálky!.... . Jelikož všichni lidi mají nějakej problém, tak si tvůrci řekli, že by nebylo od věci to nějak zdokumentovat. Vybrali vzorek společnosti, posadili jej do autobusu a výsledek experimentu nám ukazuje, že: ,,někdy jsme vtipní hodně, někdy méně a někdy jsme taky trapní. Někdo nečte noviny a někdo je teplajzník. Ale v podstatě nám všem jde hlavně o jedno.“ Bohužel tvůrci neodhadli základní věc. A to stopáž. 113 minut na sebemrskačství je i pro Čecha moc. I proto nevím, jestli příště pojedu zase. Na druhou stranu - ,,12, to tu ještě nebylo!“ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechno a zároveň nic. Spousta sexuálních pseudoproblémů, vztahové (ne)peripetie a nereálné charaktery, ze kterých scénář přijatelné osůbky pár větami nevytvoří. Ani ty smutně upřímné chvilky v závěru kvůli otřesným hercům nefungují. Nejzářivější možný příklad všech negativních aspektů divácky úspěšných českých filmů. Druhá hvězda z milosti k Vieweghovi - a i tak hlavně za podšálky. ()

Reklama

Reklama