Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Místy VELMI vtipné, většinou však spíše úsměvné a až nepříjemně televizní a "nepřesvědčivé" video z dovolené. Samoúčelnost a spektrovitost postaviček přímo mllátí do očí... Solidní dojem budí herci (Polívková, Holubová, Klepl, Liška a samozřejmě Krobot) ale vše je totálně zabito nesnesitelnou dvojicí stařenek a ani Jana Štepánková, ani Květa Fialová to zlepšit nedokázaly, možná spíše naopak... vypadalo to na slabší 3..nakonec lepší dvě.. 5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Účastníci zájezdu zdaleka nejsou nějakou vtipnou komedií roku, spíše milým a sympatickým mixem, který toho nemá až tolik co sdělit, stejně jako takovým modelovým mixem české společnosti. Osazenstvo zájezdu tvoří svérázný kolorit, kde nikdo není vyloženě zlý, každý má jen svoje soukromá tajemství, představy, sny. Vztahy mezi nimi se pročistí, urodí se nové. Dialogy disponují civilností, jsou uvěřitelné, i když některé by měly mít místo pouze na papíře. Řemeslně jde o průměrné, ale neurážející dílko, pro masové publikum bezpochyby vděčné. Co vyloženě potěší je (po delší době v tuzemské kinematografii) herecké obsazení jednotlivých rolí. Od figurkaření (Pavel Liška mi po příjezdu na zájezd vůbec nechyběl), přes očekávané výkony (Eva Holubová a uměřený Klepl), až po zralé herecké party (Anna Polívková je skutečným talentem, kterého bychom si měli i nadále všímat). ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neví někdo, proč je v žánrovém zařazení napsáno KOMEDIE? Po letech jsem dal tomuto filmu znovu šanci, ale dojem byl stejný jako kdysi (haló, hledá se vtip, humor, vyhlašuje se pátrání po náznaku pousmání). Tak nic, snad jindy. Kam se poděla(la) ta naše česká komedie? Polívková a Holubová jsou asi dvě nejmíň sexy české herečky, takže obsadit je spolu a navléct je do bikin, je fakt nápad hodný génia. Chyběla už jen Lenka Kořínková či Halina Pawlowská a divákův dávící reflex, by byl doveden k dokonalosti. Jedna hvězda za Klepla a zároveň za to, že hláška s podšálky zlidověla, čímž Účastníci získali kultovní status. Bohužel. Ve filmech pro pamětníky je však víc sexu, než tady humoru. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Pamatujete na scénu, kdy účastníci zájezdu poprvé spatřili moře?? Škoda, že se řidiči Karel a Karel nedomluvili a nestrhnuli autobus dolů ze srázu. Měli by tak věčný klid od hledání zlodějů hnědých podšálků a mě by ušetřili největší české filmové nudy, nejtrapnějších dialogů a naprosto neúnosné stopáže. Jedna hvězda za Lišku, za Krobota a za občasné rozptýlení, o které se starají dámy v plavkách, popř. bez plavek. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nedopadlo to zas tak špatně (četl jsem knížku, viděl dokonce i ochotnické divadelní představení) - nejlepší jsou (jak je v českém filmu zvykem) samozřejmě herci (ale zdaleka ne všichni) - zvlášť Polívková si zaslouží pochvalu. Její Jolana je člověk z masa a kostí, žádná karikatura. Holubová s Kleplem byli fajn, škoda, že se jejich postavám scénář nevěnoval víc. Neseděla mi Kocurová (ale pohled na ni je opravdu pěkný) a ty dvě mladý kočky (byť jsou k nakousnutí). Jestli mě něco naštvalo, pak product placement (skrytá reklama tomu říkat ani nejde, protože skrytá vůbec nebyla - Vodafone, Argin Max...). Shrnu to - solidní adaptace solidní knížky, mnohem lepší než Román pro ženy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Scéna, ve které Denisa (Kristýna Leichtová) svélkne horní díl plavek, se podle portálu ShowBiz.cz umístil mezi stovkou nejlepších českých erotických scén. (BisiJoker)
  • Dost náročné bylo natáčení v autobuse, kde se odehrávala velká část filmu, protože se neustále musela různě vyndávat a nandávat sedadla, aby byl prostor pro kameru. Navíc to muselo být za jízdy, takže se třeba celou noc jezdilo na úseku mezi Brnem a Prahou, aby se natočilo pár záběrů. (Siriuss)
  • Pro celovečerně debutujícího režiséra Jiřího Vejdělka byla možnost film natočit svým způsobem riskantní. V čase premiéry to komentoval: "Na jednu stranu jsem cítil velkou příležitost, protože celovečerní film láká každého filmaře, na druhou stranu jsem měl strach, jestli to není ten typ náhody, která vám zlomí vaz. Jisté bylo v první chvíli jen jedno - že je to velká výzva a že je to všechno v parádním časovém presu. Bylo potřeba přes léto napsat scénář, sestavit štáb, obsadit herce, najít lokace... S producenty jsem se poprvé sešel 1. června, točit se začínalo 12. září. Trochu to připomínalo smyčku, kterou si sám dávám kolem krku, ale vzal jsem to, mám rád adrenalinové sporty." (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama