Reklama

Reklama

Zlověstné ticho

  • USA Dead Silence (více)
Trailer

Novomanželé Jamie a Lisa Ashenovi si vybudovali nový život daleko od svého rodného města Ravens Fair v ospalém, skoro zapomenutém místě, kde je pozdě v noci slyšet podivné šeptání a kde se vyprávějí strašidelné historky z minulosti. Jednoho večera dostanou podivný balíček. V něm je dřevěná loutka Billy, která je spojena s legendou o břichomluvkyni Mary Shawové, zavražděné před mnoha lety v jejich rodném městě. Ještě tentýž večer je Lisa brutálně zavražděna. Jamie ji najde na posteli s vytrženým jazykem. Stává se hlavním podezřelým, ale vyšetřující detektiv nemá dostatečné důkazy, tak ho musí propustit. Jamie je rozhodnut, že Lisino tělo pohřbí v rodném městečku, kde se po příjezdu usmíří s nemocným otcem a seznámí se s jeho novou mladou ženou. Jamie je stále zdrcen ztrátou své ženy a pořád nechápe, proč a kdo by ji mohl zabít. Všechno se mu zdá podivné a zahalené tajemstvím, a když mu hrobník připomene pověst o Mary Shaw a ukáže mu snímky mnoha zavražděných, kteří dopadli stejně jako Lisa, je odhodlaný záhadě přijít na kloub. (TV Nova)

(více)

Recenze (537)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Snaha o navození atmosféry by tu byla, to se musí nechat, leč co je to platné když se hlavní hrdina chová jak úspěšný absolovent kurzu - "jak se v hororech chovat jako debil". U hororů mě prostě hrozně vadí, když si hlavní postava svým nerealným chováním doslova říká říká o sejmutí a přitom je jasný, že i kdyby vlezl do domečku kde přebývají Freddy Krueger, Jason Vorhees, Michael Myers a žabka kuňkalka, tak se mu nic nestane. Navíc tyhlety vražedné loutky mě taky moc neberou. Si vždycky představuju jak mě masakruje Pat a Mat a mám po hororu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V podstate to isté ako Wanov Rozsudok smrti, akurát v inom žánri - nelogické, miestami vyslovene blbé, ale dobre natočené štylistické cvičenie, ktoré je poctou žánrovým klasikám a vyžíva sa v oldschoolových estetických postupoch (Argento atď). Dajte už tomu talentovanému malajzskému chlapcovi kvalitný scenár! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Wan s Whanellem dokazují, že nejenom o extrémním násilí horor jest, tudíž natočili starosvětský horor se vším všudy. Dějová přímočarost sice hraničí s primitivností (byť si Whanell na papíře neodpustil standardní pointu), ale Wanovi zvukově-obrazové kompozice dělají divy, ze kterých mé skromné hororové já předlo blahem. Škoda toho, že na herecké posty obsazují buďto sebe nebo svoje známé… Ryan Kwanten je neuvěřitelně tuhé dřevo. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Skoro 4. Nebýt jednoduchého scénáře a nepříliš zajímavého Kwantena, byla by to paráda. James Wan se rozhodl vyzkoušet si klasicky budouvanou atmosféru a jako režisér uspěl na výbornou. Napínavé, atmosférické ale bohužel trošku jednoduché. Rozhodně však zajímavé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $16,809,076Tržby Celosvetovo $22,217,407Tržby za predaj DVD v USA $16,499,343 //počet predaných kusov 944,148║ Režisér James Wan si začína tvoriť svoju predajnú značku a z časti sa mu to aj darí, len škoda že sa nezaobíde bez toho stupídneho klišé, bolo by to tým pádom o stupienok lepšie. Ale v každom prípade, film teda horror vychádza nad rámec dnešného trendu a je dobrým spríjemnením aspoň čo sa námetu a minimálne prešpikovaných záverov týka. Jednoznačne slušný priemer. /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leigh Whannell .. Klasická bída. Chápu, že je určitě těžké, vymyslet dneska originální horor(ový thriller) a ještě ho přepracovat do poutavé podívané. Dead Silence je sice celkem poutavý po uhlazené vizuální stránce, která sází na staromódně budovanou atmosféru zejména pomocí světel a stínů s chladnými kamerovými filtry a tak podobně. Do toho cinkylinky hudba a pomalé gradování. Ovšem příběh je, po slušně děsivé úvodní vraždě, už jen děsná nuda. Ryan Kwanten totiž rozplétá hodně plytkou zápletku o kletbě loutek a mdlé finále to nijak nezachrání. Whannell s Wanem nejspíš mají nějakou úchylku na loutky a ten stín SAW(1) už nejspíš nepřekročí. Tedy tímhle určitě ne. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dávno som nemal tak príjemne "mrazivo-strašidelný" pocit už pri úvodných titulkoch filmu. Výborná hudobná kompozícia (aj napriek tomu, že okato obšľaháva ústredný motív z prvého Saw) a do prvej polovici ukážkovo budovaná plíživá atmosféra strachu a napätia. Slabinou je scenár, naplňujúci takmer každú povinnú formulku ghost story (i keď dve príjemné výnimky sa nájdu aj tu), ovšem o to väčšia poklona z mojej strany patrí Wanovi ako režisérovi. Jeho audiovizuálny rukopis a la Saw (i kvôli nemu prišlo u mňa odtušenie celkovej pointy ešte v úvodnej 15 minútovke) presiaka aj skrz úspešnú snahu budovať horor zo "starej školy", čo je len a len dobre. Vďaka jeho kamerovým hrátkam, jemným nuansám v nadviazanosti na hudbu už len záber na bábku budí mrazenie. Wan dokázal, že narozdiel od napr. takého Rotha talent skutočne má (nemusí to byť nutne vizionárstvo, ale len obyčajná schopnosť vedieť účinne pracovať s klišé). Ak v budúcnosti dostane do ruky aj poriadny scenár, nemám problém uveriť, že budú padať maximálne hodnotenia. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wan tentokrát sází na budování atmosféry pěkně po staru. A jde mu to k duhu. Dead Silence má nápad, dobré zpracování, skvostnou hudbu a vůbec vše co by měl dobrý horror mít. Přesto tomu k dokonalosti dost schází. Především to, že se Wan jako režisér nedokázal poučit ze svého minulého počinu a opět obsadil herce, kteří postrádají byť jen náznak charismatu či hereckého kumštu. Jenže u Dead Silence to vadí mnohem více než-li u Saw, kde se to ještě dalo přejít. Na druhou stranu se tentokrát Wan poučil jako scenárista. Pointu si sice neodpustil, ale alespoň není tak prvoplánovitá jako ta u Saw. Pravda není z rodu šokujících odhalení, ale zato dává v kontextu celé stopáže jaktakž smysl. A to se také počítá. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jamie dostal loutku. Oči jako živé. Přišel ČAS TICHA…. Opravdu dobrá zvuková složka! Hudba dělá napětí i z jízdy autem. To ostatní? Tvůrci sází na osvědčené věci, které i ZDE fungují (strašidelná legenda, hororová hudba, osamělý člověk). Takže kromě jisté ,,okoukanosti“ se tomu nedá moc vytknout. Film určitě převyšuje 80% současné hororové produkce. Ale… ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že to bylo poprvé, kdy jsem u horroru zaspal. Možná že to bylo tím, že jsem se díval po půlnoci a byl jsem již unaven, možná že to bylo tím, že polovina filmu byla natočena v temném prostředí na tmavých místech, ale také to možná bylo tím, že děj filmu se táhl. Ale např. scéna na hřbitově, kdy chtěl mladík zakopat panáka mne zaujala. Také zvuk filmu byl skvělý, zvláště, kdy se objevovala ta zrůdná žena a vše v okolí rázem utichlo. Film bych tedy označil spíše za průměrný! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charlie Clouser: 1. We Sleep Forever - Aiden [3:23] ,2. Main Titles [2:56] ,3. Sheet [1:08] ,4. Blood [1:41] ,5. Apartment [1:28] ,6. Raven's Fair [0:59] ,7. Dad's House [0:47] ,8. Ella [1:29] ,9. My Son [1:03] ,10. What Poem? [1:31] ,11. Caskets [1:57] ,12. Motel Hearse [1:22] ,13. It Can't Be [1:40] ,14. Funeral [0:49] ,15. Billy [2:42] ,16. Perplexed [1:25] ,17. Steal Billy [0:50] ,18. Lips Moving [1:57] ,19. Coffin [2:16] ,20. Photos [1:36] ,21. Map Drive [0:49] ,22. Guignol [1:57] ,23. He Talked [3:06] ,24. It's Soup [2:09] ,25. Full Tank [1:49] ,26. Doll Wall [1:37] ,27. All the Dolls [1:07] ,28. One Left [0:27] ,29. Mary Shaw [0:31] ,30. Dummy [1:05] ,31. Family Album [0:37], ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší a nejzručněji natočený Wan. Takže pořád něco, čemu se platí radši obloukem vyhnout. Hvězda za super fonty. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si opáčko po letech a líbilo se mi to víc než předtím. Wan se nezapře. Masky jsou super a atmosféra parádní. Lekačky sice moc nefungují. ale měl jsem z toho dobré pocity. 7/10. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

nevěřila jsem se, že to ještě někdy řeknu, ale já jsem se u tohohle hororu opravdu bála!! může za to ta úžasná hudba, která to napětí ve mě šponovala a já čekala, kdy mi praskne guma u pyžama :-D.. sice se nedá říct, že bych se bála příběhu, ale asi dlouho nechci vidět Hurvínka :) následující věta se dá považovat za SPOILER!! když vezmu stranou tu nesmyslnost s duchem v loutce, což mi šíleně připomínalo ducha v Chuckym, a docela "trapné" mrtvoly bez jazýčků, které mi silně připomínaly obličeje z Kruhu a hlavně ten jazyk hlavní aktérky!! KONEC SPOILERU.. tak je to horor, který má atmosféru.. s klidem můžu říct, že je to blbost (která je někde na úrovni hororu Propad do temnot) ale je to solidní blbost, která si vysloužila moje uznání :) 45% ()

tron 

všechny recenze uživatele

No teda! Saw nemám rád, preto mi bolo jedno, že jej tvorcovia James Wan a Leigh Whannell chystajú nový horor. Zaujalo ma však, že príbeh má zapadať do málopočetného hororového pod-žánru, v ktorom vraždia bábiky (Detská hra, epizóda z Príbehov z hrobky, séria Majster bábkar). Výsledok ma milo prekvapil svojou dospelou a tiesnivou atmosférou. Tú nanešťastie narúšal biedny scenár, čudné správanie postáv a nesympatický ústredný hrdina. Na druhej strane, snímka nemala za potrebné vracať sa do hyperaktívnej špinavosti série Saw. Naopak, ponúkla kvalitný vzhľad, príjemne staromódnu, hrôzostrašnú atmosféru, inteligentne dávkované krvavé detaily, vtipný koniec, zaujímavého Donnieho "Dadica"Wahlberga a pôsobivú prácu s „fenoménom vraždiacich bábok“. Dokonca ani to akčné trikové finále mi neprekážalo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Wanovi opet povedlo. Sice pribeh neni buhvijakej a smrti nejsou napadity, coz je dany vysvetlenim, proc se zabiji, zaverecnej zvrat sem odhad predem, ale jinak si neni moc na co stezovat. Ackoliv tu jsou sem tam hluchy mista, neustale si to udrzuje urcity napeti a v nekolika momentech tu je fakt sakra hutna atmosfera, trikove bezchybny, hudba povedena. Co se tyce hercu, vyraznejsi tu je akorat hlavni hrdina, kterej je sympatak a nastesti se nechova jak 90% hororovejch hrdinu, tj. jako totalni idiot a tak neni problem mu fandit. Zato polda v podani Wahlberga je silne otravnej. Celkove sice to mohlo bejt krvavejsi a s vic lekackama, ale i tak to ty slabsi 4* da. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Wan si chtěl vyzkoušet klasické budování atmosféry pomocí osvědčených žánrových prostředků a hodinu se mu to dařilo na výbornou. U žádného letošního filmu jsem se ještě tak příjemně nebál. Bohužel, ke konci atmosféru hatí zbytečný polda, opravdu ubohé digitální triky a pointa, respektive její předvedení ala Saw. Škoda, kdyby se režisér držel při zemi celý film, moh všem teenagerům předvést, jak vypadá atmosférický horror staré školy. Takhle se mu to podařilo pouze polovičatě. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrý strašidelný horor! Zpočátku jsem měl tušení, že se snad bude jednat o vypalovačku CHILD's PLAY, ale naštěstí tomu tak nebylo. Vraždící loutky nemusejí zdaleka znamenat jen Chucky... V Raven's Fair je jich dalších 101, pohřbených pod zemí, spolu se svojí děsivou stvořitelkou, hnijící pomstychtivou babiznou Mary Shaw. Základním kamenem úspěchu - velmi dobrá atmosféra, do toho fungující hrůzné výjevy. Jediným kazem je slabší první polovina a obsazení hlavní role, nicméně přesto povedený kousek. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

3 roky před intenzivně hrůzným a děsivým Insidious (2010) si Wan střihl tento velmi podobný snímek, který mi málem úplně unikl. Musím říct, že jako film, jako celek, se mi film líbil a působil na mne lépe než zmíněný "extreme shocking" Insidious. Ovšem i tak dávám o hvězdu míň, přece jen jsem se u něj příliš nebál. Ale opravdu jsem se kochal!! Úžasná atmosféra, úžasný vizual, kamera, hudba, zvukové efekty a naprosto DOKONALÝ závěr!!! Film působí docela uceleně, není to jen soubor na sebe navazujících lekaček. Nejsem na tenhle typ hororů, ale tohle je paráda. ()

Související novinky

Rychle a zběsile 7 v režii hororového krále?

Rychle a zběsile 7 v režii hororového krále?

12.04.2013

„Vroom Vroooom..." napsal na Twitteru James Wan, momentálně asi nejuznávanější hororový režisér. Vyděsil nás s prvním Saw i Zlověstným tichem, ale opravdu se proslavil až za pár babek natočeným, ale… (více)

James Wan – hororový král léta 2013?

James Wan – hororový král léta 2013?

21.11.2012

Pokud o tom nevíte, nejvýdělečnějším filmem roku 2011 byl horor Insidious. Utržil sice v kinech „jen“ 97 milionů dolarů, ale byl pořízen za pouhého 1,5 milionu. Tomu se říká dobře rozjet investice. A… (více)

MacGyver míří na plátna kin

MacGyver míří na plátna kin

14.11.2012

A na rozdíl od neúspěšné a ne moc povedené parodie MacGruber se tentokrát ponese ve vážnějším duchu. Tedy, pokud jste schopni brát vážně příběh o chlápkovi, kterého vysadíte s ešusem a nožem… (více)

Hororoví machři a další strašidelný dům

Hororoví machři a další strašidelný dům

28.11.2011

James Wan bez debaty patří k nejlepším současným hororovým tvůrcům. První Saw je kultovka, Zlověstné ticho pěkná pocta staré škole a Insidious jeden z nejděsivějších filmů posledních let. Wan teď pro… (více)

Reklama

Reklama