Reklama

Reklama

Tajemství řeči

(seriál)
všechny plakáty
Československo, 1969, 16x10 min

Režie:

Karel Pech

Scénář:

Karel Pech

Obsahy(1)

Úskalí českého jazyka v humorných kolážích Karla Pecha... Dokumentární cykly a pořady Karla Pecha získávaly v 60. letech výrazné ohlasy publika díky své originální a zábavné vzdělávací formě kombinující hravě inscenované scénky s animacemi a živou komunikací s divákem. V Tajemství řeči se zaměřil na český jazyk a jeho přitažlivou komplikovanost a barvitost. Přitom volil neotřelá témata a úhly pohledu, která se zdají být na první pohled poněkud marginální, ale o nejrůznějších zákrutech našeho jazyka vypovídají názorněji než mnohé příručky – a rozhodně také poutavěji a překvapivěji! (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vtip a humor násobený nápaditou kamerou se tu snoubí se špičkovou prakticky užitou vědou. Zlatý - ve vzpomínkách - věk zlatých šedesátek. ()

demorens 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem viděl jen pár dílů. Krátký pořad o různých švarech a nešvarech češtiny (samozřejmě češtiny 60. let, ale mnohé platí i dnes). Vše je podáno velmi zábavnou formou a některé výstupy Karla Pecha byly velmi vtipné. Pravděpodobně nejlepší jazykovědný pořad (vlastně ani jich moc není), daleko lepší než soudobý pořad "O češtině". (08.03.06) ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Mohlo mi být tak 6-8 let, když jsem jednou jedinkrát viděl v 70. letech pár dílů. Dnes jsem si chtěl zpříjemnit Silvestra shlédnutím nějakého čb tradičního méně reprizovaného TV pořadu z archivu České televize, až jsem narazil na Tajemství řeči. Posledních 30 let si občas vzpomenu na tento pořad, který se mi jako děcku strašně líbil, a ze kterého si pamatuju, jak si on a on navzájem říkají "Příteli" - "Pžíteli". Pan Pech i mladý Belčev byli senzační, a s velkým dojetím dnes po více než 40 letech koukám a jsem nadšen. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Karel Pech - fenomén, který nezklame. 4 *  jsem dal jen proto, abych odlišil jeho vynikající práci od jeho jiné tvorby, kterou považuji za úžasnou. ()

Reklama

Reklama