Reklama

Reklama

Série(4) / Epizody(26)

Prvních sedm dílů oblíbeného loutkového seriálu viděli malí diváci televize už v roce 1987. Už tehdy přijali dva malé kluky, jejich dědu Lebedu i lakomého souseda Krkovičku velmi dobře. Animované loutky výtvarníka Jana Tippmanna je příjemně překvapily a jednoduché příběhy s nenásilným výchovným posláním je zaujaly. Do roku 1998 přibyly další příběhy i jedna postavička, sestřenice Míla a šestadvacetidílný seriál se ve vysílání České televize zařadil mezi ty úspěšné. Typickou tvář mu vtiskl režisér Lubomír Beneš, který bohužel během natáčení zemřel. Režie se proto ujal animátor František Váša za přínosné režijní supervize Břetislava Pojara. Literární scénář napsali Stanislav Havelka, Petr Chvojka, Lubomír Beneš a později i Marek Beneš. Všem těmto tvůrcům se podařilo vytvořit postavičky s vyhraněným charakterem, ať už to je malý a trochu nešikovný Jája nebo rozvážný děda Lebeda, bývalý námořník. Ovšem nejvyhraněnější je lakomec Krkovička, na kterého naše trojice svým vtipem a umem vždycky vyzraje. Také vypravěči, byli na celém seriálu celkem tři, František Filipovský, Petr HaničinecVáclav Postránecký významným dílem přispěli ke zdaru seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největší legraci si sice člověk užil u "A Je To!", ale to už přece jen nebyla pohádka. Jája A Pája a Děda Lebeda a Soused Krkovička, to je klenot české animace, večerníčku i příběhů pro děti všeobecně. A je tu samozřejmě skvělá hudba;) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jak kvalitní byla a je československá animátorská škola, se můžete přesvědčit třeba na tomhle večerníčku - její tvůrci, nestor československé animace Břetislav Pojar a Lubomír Beneš (např. A je to!) stvořili vizuálně charakteristický ,,klukovský" (gendrově je pravda trochu nevyvážený...) loutkový svět plný laskavého humoru a podmanivé harmonie. Příběhy Jájy a Pájy a jejich souputníka dědy Lebedy patří k tomu nejcharakterištičtějšímu, co československý animovaný film má... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Já, já, já, já už dávno skáču:-) Nikdy jsem neskákal tak jako Jája a Pája, ale vždy bych se na ně skoči s radostí znovu podívat! Jeden z nejhezčích, nejpovedenějších, a nejoblíbenějších, večerníčkových seriálů. Nezapomenutelný a můj oblíbený děda Lebeda jako vysloužilý námořník, kterému to rychlé ranní vstávání nedělalo nikdy dobře, mazaný řezník Krkovička, kupec a sedlák v jedné osobě, který by si pro korunu nechal vrtat koleno. A v neposlední řadě báječní kucí. To vše ještě navíc protřené nádherným dabingem Františka Filipovského, Václava Postráneckého, a Petra Haničince. Dnešní generace dětí už pomalu tyto krásné kreslené filmy ani nezná po záplavě všech těch leckdy stupidních amerických a japonských rádoby vtipných kreslených parodií. Česká animátorská škola se holt nezapře Břetislav Pojar-The Very Best of. Z nostalgie a z neokoukatelnosti dávám za jasných 5*. Můj TOP 10 Večerníčkový seriál. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem jako malý opravdu hltal a i dnes když je u nás sestry dcera tak se na to sni koukam a furt se mi to neuvěřitelně líbí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Otevřeně maskulinní animovaný seriál o dvou spratcích (z nichž ten mladší se ani neumí obléct) přespávajících u starého námořníka, který zřejmě žije z našetřených peněz ještě z dob, kdy pašoval heroin přes Středozemní moře. A ani se mi nechce myslet na to, čím mu ti dva platí za střechu nad hlavou.. To řezník Krkovička, to je jiný kádr. Ráno hluboce nehloubá jak jiní a kmitá před krámem s koštětem, aby vzkvétal uzenářský byznys. Ale co je mu to naplat - stejně ho nakonec ten vychcaný mořský vlk a jeho pubertální kohorta zase nějak převezou.. Zatrsakr brilantně namluvená, na masné výrobky chuť dodávající, nostalgická klasika. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších večerníčků, který se mi v devatenácti letech líbil stejně jako když mi bylo pět. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Někdy touhle dobou už mi jako děcku šíleně vadil FIlipovský, který bral kvůli prachům prostě ÚPLNĚ VŠECHNO. A když se pak pitvoří úplně v každém filmu.... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že jsem tomu kdysi napálil za pět! No nic proti, jen musím upozornit na jistý aspekt. Dlouho jsem si myslel, že ve veřejnoprávnim vysílání těžko uzřím něco pedofilnějšího, než profláklou reklamu s textem ,,Děda mi za to kdysi dal bonbon. Byl to vertrs orydžinl a já od té doby vím, jak to chutná.... Dnes přede mnou stojí/klečí/leží můj vnuk a....", ale Lebeda, co moudře vyžaduje, aby to Jája uměl hned napoprvé, protože mu vstávání už nedělá dobře, i když se pak stejně zhluboka zahloubá, až z plavčíka lítá peří, je taky masíčko. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Lakomý a závistivý Krkovička si nedá pokoj. Jeden z nejlepších československých večerníčků. / Viděné epizody *26.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tenhle Večerníček byl cool. Připomínalo mi to trochu "Krkonošské pohádky" hlavně díky nabubřelému sousedovi Krkovičkovi, se kterým se vždycky originálně zametlo. :-) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Starý klasický animák, kdy jsem vždy fandil tomu mladšímu, aby se konečně trefil do kalhot, jinak je to průměrný ale koukatelný seriál pro malé. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilovanější komunistická propaganda. Jája, Pája a děda Lebeda zde svou nezlomnou vůlí kolektivní proletářské síly pracovní třídy hrdinně vzdorují vůči zlovolné chamtivosti kapitalismu, jakou personifikuje právě vořežprut Krkovička. Nadčasová loutková klasika ❤️ ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

plavčíci, zatrsakr, na něco takhle kouzelného už se prostě dnešní večerníčková - a vlastně pohádková tvorba vůbec - nezmůže. ale to píšu nějak poslední dobou pořád... první polovina diváka trochu zhýčká nezapomenutelným hlasem FF - tak, že i přes snahu dalších dvou skvělých dabérů už prostě druhá půlka trochu ztrácí dech. to je ale kompenzováno novou postavou a nově i návazností jednotlivých epizod. takže stejně nakonec spokojenost... :-) 90% ()

Reklama

Reklama