Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vílu z Krásné růže (M. Vančurová) vyhnal panovník z říše fantazie, a tak se víla spravedlivě rozhořčila a rozhodla se ke svérázné pomstě. Svého oblíbeného kocoura Rumělku proměnila v nafoukaného hejska Zachýska (M. Vladyka). Obdařila ho talentem přivlastňovat si schopnosti a zásluhy druhých lidí, a získávat tak nezasloužené pocty i všeobecnou sympatii. Zachýsek Rumělka se vlichotí do společnosti těmi nejprotivnějšími způsoby a panovníkovi, tajnému radovi i ostatním u dvora připadá neodolatelný. Dokonce své „kouzlo“ uplatní i u Kandidy (S. Laurinová), krásné dcery pana profesora, kterou miluje mladík Baltazar (J. Čenský). Ten má ovšem zdravý rozum a Zachýskovy kejkle na něj neplatí. Jenže Zachýsek pomalu ovládá celé panství a situace se stává nebezpečnou… Jak jen ho jeho „kouzla“ zbavit? (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Herecká elita a Ondřej Pavelka v pohádce o jedné uražené víle, která se rozhodla z kocoura stvořit člověka tak odporných charakterových vlastností, že by ruče mohl zasednout v našem zákonodárném sboru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud chtěli svět pohádek ukázat jako nutný pro poetiku všedních dní, neměli celou pohádku natočit jako potemnělý horor, který je spíše blízký filmům Juraje Herze, kde se pohádkových postav divák spíše bojí, než aby jim fandil. Celkové vyznění je pak takové zvláštní - jako by pohádkové bytosti vlastně bojovaly proti sobě, a některé pak i proti lidem. Ano, dá se v tom trochu vidět i politický podtext (lidé věří klamným slibům, mají růžové brýle, ale realita je jiná. Ne každý, kdo říká pravdu, i když je sám, nebo jsou to jen dva lidi, je přijímán větším počtem lidí, kteří pravdu nechtějí slyšet. Apod.) Ale primárně to mělo být o ztrátě fantazie, a tady myslím, že to nebylo domyšlené do konce, co vlastně skutečně přinese ztráta fantazie a nástup jen tvrdé vlády reality. Jenže to by už asi nebyla pohádka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ač dospělý, takže to neumím úplně přesně posoudit, přišla mi tato pohádka pro děti příliš náročná a možná v ní vidí něco jiného, než co nesla za poselství. Z mého pohledu příliš upovídaná, utahaná pohádka, s ošklivými studiovými kulisami i kostýmy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Studiová a poněkud potemnělá pohádka sice s hvězdným obsazením, ale s příběhem celkem nudným. V království, kde byla spousta kouzelných bytostí a kouzel, se král rozhodne, že zruší všechna kouzla a kouzelné bytosti chce vyhnat od dvora. Mocná víla však očaruje skoro všechny a pouze pár dobrých jedinců je schopno vidět skutečnost takovou, jaká opravdu je. Tato pohádka neupoutá pozornost, navíc není ani vtipná a pointa je ta, že máme věřit na kouzla a čáry. No nevím, co tím chtěli autoři říci. Hudba: Ladislav Simon ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která chce dětem ukázat, jak smutný a bez poetiky by byl svět bez pohádek. Smůla ovšem je, že ze samotného příběhu se poetika kamsi vytratila. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá filmová práce se skvělým hudebním doprovodem s vynikajícími herci. Děj samotný nic moc, není to vyloženě pohádka pro děti, ale kdo by se chtěl pustit do remaku jistě by nebyl ani tak dobrý. Hofmannova povídka byla zpracována věrohodně. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Herecká špička, ale ztvárnění té fantazie a poezi je fakt děsný až děsivý. Zdalipak vůbec nějaké dítko pochopí, co je na té fantazii, že je v životě tak důležitá, protože slova se poněkud rozcházejí s viděným. Veškerá fantazie a dobro zde bylo ztělesněno pouze růžemi a to ještě jejich královna byla mstivá mrcha...? Vladyka byl dobrej, ale dlouho mi vrtalo hlavou, co mi jenom připomíná...pocit, že jinde byl ještě mnohem lepší...a ten hlas ten hlas.... až nakonec mi to docvaklo: Kocour v Červeném trpaslíkovi. Jo, jo byl jeho nejlepší kocour:)))))))) ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších levných TV pohádek v papundeklových kulisách. Zaujala mě zde Marta Vančurová - v tom ohozu jí to fakt slušelo... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá pohádka o pomstě víly místnímu knížeti za povýšené a nesprávné chování. Půvabná víla s prapodivným jménem (M. Vančurová) promění z kocoura člověka, jenž oplývá hrubým a drzým chováním a pošle ho dělat na zámek zmatky. M. Vladyka v roli zákeřného Zachýska Rumělky, jak je pojmenován podle ostře zrzavé kštici a fousků, vypadá velmi komicky a jeho styl by se dal přirovnat ke Koucourovi z Červeného trpaslíka. V pohádce se objevilo mnoho zajímavých hereckých postav, například elegantní doktor/kouzelník P. Štěpánek, hloupý a rozmarný kníže J. Kanyza spolu s jeho tajným speciálním radou úlisným J. Štěpničkou či trojice studentů ve složení O. Pavelka, J. Čenský a O. Brousek ml. Záběry na Vladykova Zachýska jsou vskutku veselé, celá pohádka je však natočena v nepříliš povzbudivém tónu s mírně depresivní hudbou, jak je u pohádkové paní řežisérky Simonové zvykem. ()

hermiona 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka doslova o ničem. Infantilní kňourání všech herců (snad až na Petra Štěpánka) a okřídlená teatrálnost nápadníků mi málem způsobily kopřivku. Ale sestříhat to na 10-15 minut a jako spoločenská satira na téma populismus a ukázka samobudovaní Kultu Osobnosti může být. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

No, nevadilo mi, že je tam postav jak na orloji, ale ten děj. Vadili mi herci, nelíbilo se mi v tom absolutně nic. Snad jen Sabině Laurinové v modrém to šíleně slušelo. Bohužel celá inscenace byla jakási splácanina všeho možného. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podle mě trochu těžší pohádka na hodnocení. Zřejmé poselství tam je, ovšem pohádka je na děti moc složitá. Ostatně asi tvůrci sami dílo nutně nevydávají za pohádku. V titulcích byla uvedena hra dle povídky. Myslím, že ti nejmenší nepochopí ani tu důležitou pointu ani pohádku jako takovou. Slabé kulisy a ani zrzavý Miroslav Vladyka mě ve svém kostýmu nezaujal. ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá a vtipná pohádka, skvělé obsazení i pointa. Jen mne neustále rozčilovalo, jak Kanyza používá Werichovu dikci, jedna z Císařova pekaře, jednak z některých jeho forbín.... ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

jako víceméně každná nedělní pohádka je i tato zde podhodnocená...nevím proč to tak je, ve které jiné zemi mají tolik natočených pohádek a pověstí - samozřejmě hodně je jich horších, ale zrovna tato je pěkná - a o Večerníčku se ani nebavím,to je světová raritka... ()

Trucker odpad!

všechny recenze uživatele

Totální kravina a splácanina, příšerné herecké výkony a princezna pojmenovaná po vaginální kvasinkové infekci, to je fakt moc. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Bezvadná pohádka plna hvězdného obsazení, je produktem uměleckého námětu který je tak aktuální a vizionářskou pro nadcházející dobu divokých 90 let plných podvodníků a samolibých všeználků.  Také vystupovali jako zástupci Harward moudrých Kapitálů, Vizionářských Ekonomů s prognostických viděním atd. Všichni v nich viděli ty elegantní pány přinášející blahobyt. Tak jako Zachýska kocoura nehorázně protivného a drzého všichni viděli jako elegána. Vladyka ho zahrál skvěle a Sabině jako potvora je k sežrání ()

Reklama

Reklama