Reklama

Reklama

Bakaláři 1997


Jak jsme si přečetli Čapka (E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

O dobách dávno minulých, kdy Karel Čapek patřil k nežádoucím autorům... Povídka vypráví o padesátých letech – době, kdy se vyřazovala z knihoven a škol kromě řady dalších autorů komunistickému režimu nepohodlných i literární díla Karla Čapka. Jeden takový rozkaz dostal i gymnaziální učitel češtiny. Jak se mu povedlo, aby si knihy našeho významného literáta přes zákaz studenti přece jen přečetli, uvidíte v bakalářské povídce, v hlavní roli s Františkem Němcem. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadstandardní bakalářská miniatura s výborným Františkem Němcem v hlavní roli učitele českého jazyka, který musí v těžké době po roce 1948 splnit absurdní úkol - vyřadit ze školní knihovny nežádoucí autory, mimo jiné i celé dílo Karla Čapka. Marně argumentuje, že Čapek za svou Válku s mloky téměř dostal Nobelovu cenu, marně se dovolává ideové neškodnosti jeho Dášenky, politickému rozhodnutí není radno se vzpírat. Mazaný učitel to ale vymyslí šalamounsky:-) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Docela vysoké hodnocení mě nalákalo k zhlédnutí tohoto bakaláře a odnáším si z něho "pouze" průměrný televizní zážitek. Jednoduchý příběh nastíní fungování komunistické totality, kterou šlo porazit jen vlastními prostředky, řekl bych přímo enšpíglovsky ;-) Nic výrazně tento snímek nevyzdvihuje, i když oproti dnešní televizní tvorbě patří rozhodně k tomu lepšímu. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakalářská povídka s výtečným obsazením Františka Němce v roli učitele českého jazyka ne zrovna lpícím na socialistickém učení a Broni Polocka v roli ředitele sice stranického, ale přesto chápavého. Přichází dopis z ministerstva o nutnosti vyřadit některé spisovatele z osnov i žákovských knihoven. A mezi nimi i učitelův oblíbený Čapek. Je tedy třeba ho sice vyřadit, ale také najít způsob, jak jej ještě naposled přiblížit žákům. Zábavná a poučná povídka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama