Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář a spisovatel Josef Klíma napsal celou řadu filmových scénářů. Nejznámější z nich je asi Rekviem pro panenku, režijní debut Filipa Renče. To bylo na konci 80. let minulého století. Pak nastal kapitalismus v Čechách. Ze spisovatele a novináře Josefa Klímy se stal televizní reportér. Tak jako dávné Rekviem pro panenku, tak i nejnovější příběh Josefa Klímy, Rána z milosti, vychází z jeho reportérské zkušenosti. Materiál na krimi příběh mu však neposkytlo zločinecké podsvětí, ale zkorumpované prostředí policie... Tu noc, kdy se to stalo, slavil Aleš Berka (Milan Kňažko) padesátiny. Úspěšný zralý muž na vrcholu sil. Gratulace, dary, šťastná milenka, zdravý syn. To, že jeden z hostů měl při návratu z oslavy na křižovatce nehodu, mohla být jen taková malá vada na kráse. Boss místního podsvětí, Radek Máša (Vladimír Dlouhý), Alešovi hned telefonoval a poprosil ho, aby jeho nehodu, jako vždy, přikryl. Ředitel okresní policie, Aleš Berka, to jako vždy slíbil. Jenomže ráno se dozvěděl, že Marta, dívka, která vůz řídila (Kristina Nováková), leží v agónii v nemocnici a že je to láska jeho syna Ríši (Braňo Holiček). Ten bezmezně věří, že jeho otec, okresní policejní ředitel, udělá všechno proto, aby byl viník dopravní nehody, který z místa činu ujel, vypátrán a potrestán. Netuší jak spletité jsou vztahy mezi státní mocí a místním zločineckým podsvětím... Uvidíte brilantní herecké výkony Milana Kňažka, Marty Vančurové, Branislava Holíčka, Marka Vašuta, Alice Bendové a dalších. Scénář Josefa Klímy se vymyká z řady televizních scénářů jak silnými postavami, opravdu dramatickou zápletkou, tak smyslem pro žánr. Strhne vás režie Jiřího Svobody, který je proslulý svým citem pro drama, pro detail, pro žánr. Kdysi k nám takové filmy přicházely ze Západu, dnes je už můžeme točit sami. Je to dobře nebo špatně? Když nic jiného, je film České televize, Rána z milosti, jednoznačným důkazem, že Česká republika je součástí Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Klímova ruka je ze scénáře cítit a jeho investigativní přistup mu dává na výjimečnosti. Ve spojení s perfektním grázl záporákem v podobě V.Dlouhého to nemá chybu. Stejně tak svůdná A.Bendová a její kopulační scény s bohužel,již s méně, charismem obdařeném M.Knažkem...škoda obsazení fízlovic synka a ošizené akce...poctivá čtyř hvězda... ()

bear 

všechny recenze uživatele

Vcelku realistické vykreslení dnešní doby a zvrácených hodnot některých lidí. Velice dobře vystihnuté typy postav. Člověka, jakým je mafián Máša jsem měl možnost v životě poznat a přesně to odpovídá - ubožák, který se nejrůznějšími podvody dopracoval na mafiána a všichni kolem něj jsou jen odpadky, které využívá ve svůj vlastní prospěch. Lidský život pro něj nic neznamená. A také to, jak si ostatní "hrdinové" příběhu zvykli v zájmu pohodlí přivírat oči nad zlem a sklápět hlavy a jak je proti takovým "podnikatelům" obyčejný člověk v podtstatě bezmocný. ()

Reklama

crozet 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé prvky díla od scénáře přes režii po deklamátory úkolů ze scénáře zcela nepropojené, svázané umělohmotným lýkem. Výsledek pak těká mezi různými dialogickými grimasami s nechtěně parodickým výrazem. Klasický příklad neautentické tvůrčí práce v České televizi, jejíž součástí i obětí se může stát i velmi solidní režisér či brilantní herec - je to jedno, semele to všechny. Bohužel tento typ televizního inženýrství je součástí stinné stránky celé instituce, kde se snoubí a dodnes reprodukuje jakási póza profesní oddělenosti od zbytku světa a patřičný afekt, zatuchlost kontrolních mechanismů rozsáhlé organizace, dosud nevyklácená socialistická etnografie a mizející osobní odpovědnost a ...obyčejné lajdání. Hlavně že v titulcích figuruje přenosový vůz PV14. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dovedl bych si představit, že zpracování bude o deset patnáct minut delší. Víc rozpracuje závěr, který působil téměř divadelně, jak se všichni aktéři sešli na fotbalovém stadionu a přehazovali si tam pistoli. A celkem zbytečný mi přišel závěrečný pohled k nemocničnímu lůžku. Ale celkově velice zajímavě podaný příběh. Herecky přesvědčivé. Postava mafiálnského bosse napsána opravdu věrohodně (mluva, chování, reakce na havárku - "plechařinu", vztah k matce) a Vladimír Dlouhý opět exceloval. ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

No... na televizní inscenaci to tak špatné nebylo a výborné herectví některých (ovšem fakt jen některých) postav, zejména mafiána Dlouhého, to posouvá o jednu hvězdičku výš. Bohužel je třeba přičíst někdy dost děravý scénář, amatérské zpracování a hlavně toho příšerného neherce z Ordinace, co hrál syna, ten na mě působil přímo odpudivě. Mám pocit, že to Svoboda chtěl přiblížit Sametovým vrahům (viz dost podobné obsazení) ale přece jen to skončilo trochu nedotaženě. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Když utíká Ríša (Braňo Holiček) asi deset minut před koncem filmu z domu rodičů Berkových, je vidět ve skle auta před domem odraz mikrofonu zvukaře. (rakovnik)

Reklama

Reklama