Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument režiséra Štěpána Kačírka přináší pohled na básníka, dramatika, kreslíře a fotografa, ale paradoxně i komunistu a jazzmana Josefa Kainara. Přes všechnu jeho uměleckou univerzálnost spatřujeme těžiště jeho životního díla v poezii. Mezi nejznámější patří sbírky Příběhy a menší básně, Nové mýty, Osudy, Říkadla. Na básníka, trvale trpícího nedostatkem peněz, lásky, ale i štěstí v dokumentu vzpomínají Vladimír Mišík, Michal Prokop, Petr Skoumal, Jiří Brabec, Gábina Osvaldová a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o znamenitém básníkovi. Režisér se pokouší o jakýsi vhled do Kainarovy duše, ale moc se mu to nedaří. Inu, zeptat se ho už nemůže, i kdyby věděl, jak a na co. Ostatní jsou pak jenom přihlížející, kteří hodnotí věci prizmatem svých osobních zážitků a postojů. Ale i tak stojí film za zhlédnutí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Patřím k těm, kteří se ke Kainarovi (a vlastně poesii vůbec) dostali přes bigbít, tedy přes LP Město ER od skupiny Framus Five a LP Kuře v hodinkách od skupiny Flamengo. Dodnes si myslím, že obě ta LP patří k tomu nejlepšímu, co čs. bigbít ze sebe vydal, ba jsou to alba tak výtečná, že mi pak pomohla dostat se přes později poznanou skutečnost, že Kainar byl sice velký básník, ale malý člověk. Což nemá být vnímáno jako moralizování, neb sám sebou nejsem si jist, jak bych se zachoval v Kainarově situaci, je to jen konstatování stavu. Ale jinak je to dokument chápavý, neodsuzující, ale nezakrývající slabé stránky Kainarovy. Pan Uhde, jehož působení v politice vnímám spíše záporně, byl zde v hodnoceních a v postřezích mužem na svém místě. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Josefu Kainarovi, který přináší pro diváka nezajímajícího se vážně o poezii mnoho poznatků a zajímavostí. Jako každý druhý jsem se dostal k básníkovu dílu přes hudbu, nejprve Jiřího Suchého a později rockových zpěváků. Ve filmu jsou zaznamenány i písně v podání Vlasty Průchové a Jiřího Jelínka. Osobnost je to rozporuplná, ale dobře vysvětlená a charakterizovaná pamětníky, kteří se s Kainarem znali a přátelili. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama