Reklama

Reklama

Vladimír Körner, svědek umírajícího času

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2000, 21 min

Obsahy(1)

Portrét jednoho z našich nejvýznamnějších filmových scenáristů. „Svědek nebývá tvůrcem velkých dějů, je ale často jejich obětí..." Tímto výrokem končí dokumentární film o jedné z nejpozoruhodnějších postav naší kulturní scény, o scenáristovi a spisovateli Vladimírovi Körnerovi. Je to výrok, kterým sám sebe V. Körner charakterizoval, sám se označil za pouhého svědka velkých dějinných událostí, který na ně ale ve svém životě mnohokrát doplatil, a to nejen nesmyslnou ztrátou otce dva dny před koncem II. světové války, ale později i nejrůznějšími zákazy své tvůrčí činnosti, ať už v podobě rozmetání sazby románu, či mnoha zákazů realizace scénářů.
Ve spolupráci Ateliérů Bonton Zlín a.s. a České televize tak vznikl dokument o člověku, jehož životní osud se sám o sobě stal symbolickým podobenstvím některých klíčových okamžiků našich novodobých dějin. Vladimír Körner, navzdory pověsti o své obtížné komunikativnosti, vypráví otevřeně nejen o svém soukromí, rodinných vztazích a inspiračních zdrojích, ale zamýšlí se i nad otázkami spojenými např. s vývojem kinematografie, národní povahou, smyslem tvorby, obtížností objektivního hodnocení uměleckého díla apod. Nemalá část tohoto dokumentu je věnována jeho pozoruhodné spolupráci s režisérem Františkem Vláčilem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbily filmy Údolí včel, Adelheid, Zánik samoty Berhof, Lékař umírajícího času nebo Psí kůže, nebo dokonce pokud jste od Körnera něco i četli, rozhodně se na tenhle medailonek koukněte. Autor odhaluje a popisuje řadu svých životních zážitků, které ovlinily jeho dílo. Mimochodem scéna, kdy prochází Svíbským lesem (část bitvy u Hradce Králové 1866) a popisuje tehdejší dění, mne inspirovala ke skvělému výletu na tamní bojiště. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Synergie pánů Vláčila, Kornera a Lišky je něčím, co už se nejspíš v českém filmu nebude opakovat. Pisatel obrazů, tj. příspěvek mistra VK. Je radost na tato díla pohlédnout i po takřka 50 letech a tak chci aspon touto cestou poděkovat! Sám dokument je spíše průměrný, ale aspon dá nahlédnout do mistrovy inspirace. Zasloužil by si mnohem víc - snad se ještě dočkáme, když už dostal i celoživotní cenu... ()

Reklama

Reklama