Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Účastník ilegálních pouličních závodů Sean Boswell se po problémech s policií snaží začít nový život na opačném konci světa. Žádná auta, žádné závodění, je to jeho poslední šance. Ale ani v rozblikaném Tokiu se nechová jako vzorný student střední školy, i když to po něm jeho otec vyžaduje. Pronikne do světa drifterů, vyznavačů speciální automobilové disciplíny, kterou charakterizuje kouř z pálících se pneumatik. A problémy, jaké měl doma, jsou zpátky a bohužel několikanásobně větší. Cena za prohru v souboji s tokijským šampiónem v driftu, který má navíc vazby na japonskou mafii, je příliš vysoká. A podtrhuje ji fakt, že se Sean zakoukal do jeho přítelkyně. V tokijských ulicích bude brzy pořádně horko... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Režisér Christopher Nolan je velkým fanouškem série Rychle a zběsile. Jako svůj nejoblíbenější díl pak označil Tokijskou jízdu. (mokki5)
  • Film se odehrává v roce 2013. (ČSFD)
  • Povolení k natáčení v Tokiu nebylo možné získat, a tak štáb natáčel bez něj. Policie byla často natolik zdvořilá, že filmařům dovolila deset minut natáčet, než je poslala pryč. Režisér Justin Lin nevěděl, že studio najalo také "obětního beránka": kdykoli policie přišla někoho zatknout, obětní beránek se vydával za režiséra a strávil noc ve vězení. I tak se Hanův (Sung Kang) poslední závod nemohl kvůli praktickým omezením natáčet v Tokiu, a tak se natáčel v Los Angeles, jehož ulice byly doplněny rekvizitami a digitálním pozadím, aby to vypadalo jako v Tokiu. (ČSFD)
  • Motor v rozbitém Nissanu Silvia S15, který při prvním driftu v Tokiu Sean (Lucas Black) řídil a později byl použit ve finálním závodě do Fordu Mustang Fastback, byl řadovým šestiválcem Nissan RB26DETT twin turbo. Nicméně Nissan Silvia S15 nikdy nebyl vyráběn s tímto typem motoru. Tento motor byl vyvinut jen pro modely Nissan Skyline GT-R. (ajaxx)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. června 2006 v Universal City v Kalifornii. (Varan)
  • Sean Boswell (Lucas Black) řídí ve filmu postupně vozy Chevrolet Monte Carlo z roku 1971, Ford Mustang Fastback z roku 1967, Mitsubishi Lancer Evolution IX GSR z roku 2006, Nissan Silvia S-15 z roku 2001 a také Nissan Silvia S-15 Spec-R. Dále jsou vidět ve filmu vozy jako Dodge Viper SRT-10 z roku 2003 (Clay - Zachery Ty Bryan), Honda NSX NA1 (1991), Mazda RX-7 Veilside FD (Han - Sung Kang), Mazda RX-7 Type RS FD z roku 2000 (Takashi - Brian Tee), Mercedes-Benz S-Klasse W140 (Deckard Shaw - Jason Statham), Nissan Fairlady Z Z33, model 2002 a 2003 (Takashi, Morimoto - Leonardo Nam), Nissan Silvia S13, Nissan Skyline GT-R R33, Plymouth Road Runner z roku 1970 (Dominic - Vin Diesel), Toyota Chaser JZX100 z roku 1996 (Morimoto), Volkswagen Touran Typ 1T z roku 2005 (Twinkie - Shad Moss) a Mazda RX-8 FE3S (Neela - Nathalie Kelley). (ajaxx)
  • Původně se počítalo s návratem Vina Diesela do role Dominica Toretta, ale herec se nedohodl se studiem. Po špatných testovacích projekcích společnost Universal Pictures požádala Diesela, aby se objevil aspoň v malé roli a zvýšil tak kasovní potenciál filmu. Herec souhlasil s účastí, pokud se společnost Universal vzdá práv k filmové sérii Riddick, v níž hraje hlavní roli. To se i stalo a Diesel tak mohl natočit Riddicka (2013) ve vlastní produkci. (S.W.A.T)
  • Společnost EA Games se nechala filmem inspirovat při tvorbě videohry "NFS Carbon". Driftové závody ve hře jsou vždy v horách, stejně jako ve filmu. (darek kartac)
  • Rhys Millen, jeden ze závodních kaskadérů filmu, si zahrál pasažéra v letadle. (HellFire)
  • VeilSide RX-7, které řídí Han (Sung Kang), bylo speciálním autem, které vyhrálo ocenění „Best of Show 2005“ na autosalonu v Tokiu. Jeho cena činí 150 000 amerických dolarů, z čehož jen interiér stojí 20 000 dolarů. Universal ho dostal za 50 000 dolarů a předělal kompletně jak interiér, tak vnější nástřik. (HellFire)
  • Volkswagen do filmu věnoval čtyři prototypy R32 a Tourany. Toyo přispělo 4 000 pneumatikami, z nichž byla použita sotva polovina. (HellFire)
  • Nathalie Kelley (Neela) dostala řidičský průkaz teprve pár měsíců před natáčením a až do natáčení nikdy neřídila auto s manuální převodovkou. Čekal ji speciální kurz se specializací na drift - průjezd zatáčkou řízeným smykem. (Bauer)
  • Film napadli členové australského parlamentu a vzkázali rodičům diváků, že snímek nabádá jejich ratolesti ke krádežím aut a rychlé jízdě. (imro)
  • Všechny závodnické kousky ve filmu jsou dílem profesionálních řidičů bez použití počítačů. (imro)
  • Během natáčení poslali kaskadéři na vrakoviště více než 100 aut. (imro)
  • Při natáčení v Los Angeles najal štáb 600 asijských statistů, aby vyvolali dojem, že se točí v Tokiu. Nakoupili proto v Japonsku množství aut, tamější vozidla totiž mají volant na pravé straně. V Tokiu se nakonec přeci jen některé scény točily. (imro)
  • Třetí díl závodnické série zaostal za svými předchůdci už během prvního víkendu promítání (14. – 16. 6. 2006), protože v kinech USA vyjezdil jen 23,9 milionů amerických dolarů. Jednička přitom debutovala se 40 miliony a dvojka jich dokonce nasbírala během prvních třech dnů téměř 50. Tokijská jízda vydělala jen něco nad 63 milionů, což je přibližně polovina sumy každého z předcházejících filmů. (imro)
  • Jeden z členov Hanovej (Sung Kang) partie, ktorého je zároveň možné vidieť otvárať rampu aj hneď v úvodnej scéne z Tokia, kedy Sean (Lucas Black) prichádza prvýkrát do parkovacej garáže, sa zároveň objavuje aj ako jeden z pasažierov lietadla, ktorým Sean letí z Ameriky do Tokia. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Spin-off Rychle a zběsile má záporáka

Spin-off Rychle a zběsile má záporáka

06.07.2018

Speciální agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) a Deckard Shaw (Jason Statham) ze série Rychle a zběsile se již příští rok objeví ve vlastním spin-offu oficiálně nazvaném Hobbs and Shaw. Chystaný akčňák… (více)

Singerovy fazole, Highlander pro dorostence

Singerovy fazole, Highlander pro dorostence

24.09.2009

Dvakrát fantasy, pokaždé jinak. A podle jmen režisérů i v různorodé kvalitě. Bryan Singer v poslední době zvažoval několik zajímavých projektů, nakonec ale podepsal smlouvu na fantasy Jack the Giant… (více)

Budoucnost bude průměrná

Budoucnost bude průměrná

21.03.2008

Brett Ratner a Len Wiseman jsou jako bráchové. Oba rutinéři, kteří se vyšvihli na výsluní díky úspěšným, ale nikterak zázračným akčním sériím (Křižovatka smrti a Underworld), pak dostali šanci… (více)

Vydatné herecké posily...

Vydatné herecké posily...

05.10.2007

...dostalo hned několik filmových projektů, o nichž už ČSFD obšírněji informovala. Začněme hrdinskou fantasy na motivy příběhů Conanova otce Roberta E. Howarda Solomon Kane, kterou britský režisér… (více)

Reklama

Reklama