Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 3
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (2 131)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

"Město je 22 mil odtud, dovedeme je tam." Že je něco natočené s nadsázkou a čistě pro zábavu ještě neomlouvá imbecilitu scénáře, který mi přivádí na mysl otázku, jež je názvem jedné současné soutěže TV Nova. Je Bay chytřejší než páťák? Je. S odřenýma ušima. Humor a nadsázku bych bral, ale tenhle sled infantilních vtipů, bez smyslu pro načasování, opravdu může připadat vtipný jen páťákům (a to bych je nerad urazil). Např. ten minirobot jako by trapností z oka vypadl Jar Jarovi. Postavy bez charizmatu, hrdinný ministr obrany se sám chopí brokovnice, nevím co všichni žerou na Shiovi (a koneckonců i Megan) - prostě teenager co se hodí někam do Prciček. Akce tedy rozhodně nijak dech beroucí není a postrádá většinou hlavu i patu, jediná slušná je snad ta v poušti (i když i tam škorpion pálí raketu za raketou bez viditelného úspěchu, btw kde transformeři vlastně berou munici). Celkový dojem takový Můj auťák Transformer. Skvěle naanimované transformace mi ke spokojenosti rozhodně nestačí. Ale nebyl to zas tak zahozenej čas, na eskalátoru jsem pak našel dvoukorunu. Že bych byl na to starej? Ale hovno, pohádky mám rád. :)) ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Na počátku byla Krychle aneb...když plechy tropí neplechy. Karel Čapek by zíral, jakou evolucí prošli čiperní metaličtí mimozemštané pod velením Optima "Dušína" Prima a kazisvěta Megatrona. Fetišista na západy slunce, americkou armádu a japonskou techniku Michael Bay posílá coby E.T. vzkaz domů: Nechte vlajky vlát, robůtky prát a robátka hrát. Cool, mum. Nebudu plýtvat prostorem na chválu a spíš se ptám, CO kukuřičnému dětskému menu od strýčka McBaye chybí? Větší adrenalinová nádrž, hudební plyn sešlápnout až na podlahu žihadla, bitevní pole jménem Země vyčistit od všech vývojově bezcenných humanoidů. Je to film o hračkách, tak proč je házet do kouta a redukovat na kovové maso, které se, když zrovna přijde na účet ILM kapesné od Spielberga, hlava nehlava mydlí? Vztahy v robotické komunitě jsou trestuhodně zanedbané. Není třeba násilím ověšovat každý zrezivělý šroubek otravně košatou mytologií ala Piráti, ale z narážek, emocí a průpovídek se dalo vytěžit mnohem intenzivnější drcení bránice i vřelých sympatií. Nečekala jsem hlubinnou psychologii a subtilní rozbory dětských traumat s vychovatelkou Optima Primea, ale pánská konverzačka nad jedním dobře vychlazeným olejem by potěšila. Méně důsledků, víc příčin. S hustotou lidské kůže na metr čtvereční to ale megaloman s peterpanovským komplexem přepískl. Úplně by stačila sympatická trouba zn. LaBeouf toužící po motorové kočkolapce a ( pro potěchu pánského…oka i po Megan Fox), jeden průměrný americký hrdina Josh Duhamel, za důchodce čiperný ministr válečných kouzel Jon Voight a za špunty dívenka s růžovým poníkem. Robotické archetypy (včetně jednoho gaye) jsou zase v kladné i záporné části spektra načrtnuty s neodolatelnou drzostí, ale málo se s nimi pracuje. Což zamrzí, protože když patetické „save the world“ proslovy recituje impozantní modrooké monstrum, když dobrosrdečný čmelák pomáhá v honu na spolužačku , když se multitrans Frenzy vzteká jako tříletý epileptik, když si imperátor Megatron hraje na Caligulu, chtělo se mi křičet: ještě, více, déle, rychleji  Nevyčítám Transformerům roztomilou směšnost, užívám si infantilní i patriotické trademarky, pomíjím logické lapsy i občasnou nepřehlednost akčních scén, ale zbytečné rádobyvtipné figurky a retardující člověčí (a čívaví) linie mi napoprvé bránily, abych se nad celým Transformerovem rozplývala stejně, jako nad jeho jednotlivými částmi. Napodruhé: Optimálně Prima. I neurony někdy potřebují dovolenou.devět:) ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Stupidní scénář a všechna klišé, která jen Hollywood zná, na to jsem připravená byla. Na to, že roboti budou vydávat infantilní zvuky a chovat se občas (zejména ti malí, rádoby roztomilí) jako přerostlé děti už tolik ne. Dobré triky jsou u Michaela Baye a při rozpočtu filmu snad samozřejmostí, bohužel ale také šílená kamera, ze které občas bolí hlava a ještě víc bohužel i to jediné, na co jsem se vlastně těšila - pořádná akce - není ani trochu nápaditá. Je megalomanská, ale to je asi tak všechno. Hudba Nicka Glennie-Smithe vykrádá všechno možné Hansem Zimmerem počínaje a sama sebou konče. Jediné, co bylo fajn byl sympatický Shia LaBeouf, který má před sebou ohromnou budoucnost, snad si ji nezkazí špatným výběrem filmů, těším se, až ho uvidím v něčem dalším. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3* a 4*. U mňa je to čistých 70%, po druhom zhliadnutí možno pôjdem dole alebo hore, zatiaľ trochu nadhodnotím... Ten film má úžasné momenty, ktoré som si náramne užil (všetko o Shiovi a jeho zábavných rodičoch, nástup autobotov, peripetie špiónskeho robota, scéna s Nokiou, zábavne zámerný pátos v prejavoch pána Optimusa P.), ale zároveň aj veľa problematických miest či dokonca celých nezvládnutých dejových línií. Problém je v tom, že sa tu nebijú autoboti a decepticoni, ale Bay a Spielberg. Ako staromilec a klasikomilec by som si strašne želal, aby ten film režíroval Steven a vyhádzal z neho všetko, čo je typicky bayovské. Túto vec som pochopil už v priebehu úvodnej polhodiny, v ktorej ma zúfalo nebavila línia s komandom v púšti a vrtuľníkmi na pozadí večerných zôr a stále som čakal, kedy sa zase vrátime do sveta toho sympatického mladíka, ktorý namiesto E.T.-ho doma schováva zopár obrovských robotov. To striedanie bayovskej nudy a spielbergovskej hrejivej roztomilej zábavy ma iritovalo, ale dúfal som, že po spojení línií to bude dokonalé. Stal sa presný opak. Prevládol totiž Bay a pre mňa je záverečná polhodina len zle vygradovaným, až na občasnú vizuálnu vychytávku dokonale nevzrušivým a neprehľadným digitálnym šrotom bez štipky napätia a hlavne bez možnosti naozaj fandiť Optimusovi a spol., pretože v priebehu filmu sa zo žiadneho autobota vinou scenáristov nestihol vyvinúť ozajstný sympaťák. Chcel som dostať niečo ako "sedem plechových", no prepracovanosť jednotlivých robotov sa nekoná, čo je obrovská škoda najmä vzhľadom na to, že nakročené zo začiatku bolo. Záver je preto iba zbesilo blbnúcou hromadou digitálneho plechu, v ktorom už je napokon úplne jedno, kto komu odtrhne železnú ručičku alebo nožičku a keď sa "Pan-blbý" plazí po zemi a Shia ho povzbudzuje, aby vydržal, ja som si vravel: "Kľudne zdochni, aspoň ten digitálny bordel skončí skôr." ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že Transformers maj trošku pomalejší začátek, i když už i tady se na okamžik objeví ta pověstná Bayova akce, ale mě bylo hned jasný, že Michael ještě nevytáhnul všechny trumfy z rukávu. Pomalu ale jistě je začal tahat asi až po půl hodině, ve který celkem obstojně seznámil s postavama a dějem a hned potom začal po malých dávkách ládovat do filmu jednu z nej akcí co sem kdy viděl, podpořenou nejlepšíma trikama, který sem kdy viděl. To byly přímo vizuální orgie. A čim víc se blížil konec, tim Bay zvyšoval frekvenci, až to vyvrcholilo ultra parádní cyber bitkou mezi transformers, která namá obdoby. A smozřejmě celá akce podpořená tou typickou pompézní bayovskou hudbou, připomínající ty nejlepší kousky ze Skály. Například Transformer vylézající z bazénu, za podpory právě tý skvělý hudby, byla neskutečně famózní záležitost. Škoda jen, že Bay to trošku přehnal s dialogama, který stejně nic neřešily a jen brzdily děj, jinak by se zřejmě jednalo nejlepší akční film všech dob a různý jiný proslovy všech možných postav to taky moc nevylepšovaly, i když na to jak blbý ty proslovy to byly, to zas tak trapný nebylo. No a nakonec sem si nechal hlavní postavu Shiu LaBeoufa, ze kterýho mě v traileru braly mdloby, ale do filmu byl dobře začleněnej, takže prakticky vůbec nevadil a k sobě měl ještě moc pěknou holku v podobě Megan Fox, takže nakonec i s obsazením spokojenost. ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Vojenská letadla ve filmu ve skutečnosti nestřílejí, všechny výstřely byly vytvořeny pomocí CGI. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama