Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 1
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 130)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nech mi nikto netvrdí, že táto monštrozita stála smiešnych 150 miliónov dolárov. Alebo je producent Spielberg fakt mimozemšťan. Transformers sú hollywoodský blockbuster, za ktorý sa vyplatí dať dvojnásobné vstupné... ak teda viete, prečo idete na film Michaela Baya, v ktorom na Zemi zvádzajú vojnu roboty z iných svetov. S výnimkou úvodných, mrazivých sekvencií je to trochu detské a hlúpučké, ale po technickej stránke, čo do hustoty akcie a jej over-the-edge podania je to doslova fantazmagorická šialenosť. Scéna ostreľovania škorpióna v púšti (obzvlášť záber z interiéru vrtulníku) podmaľovaný Jablonskeho motívom "Scorponok" je neskutočné mäso! A tie šelmie oči Megan Fox... omfg!!! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

...aneb jak udělali Spielberg a Bay ze všech letních blockbusterů posledních tří let podvyživené chudinky. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Vizuálně COOLervoucí až na dřeň, po stránce logiky neskonale blbé, ale jinak vtipné a zábavné - jak se na léto sluší a patří. Posledních 30 minut jsem prakticky nedýchal a jen se tetelil blahem. Být mi 12, blahem zemřu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Stupidní scénář a všechna klišé, která jen Hollywood zná, na to jsem připravená byla. Na to, že roboti budou vydávat infantilní zvuky a chovat se občas (zejména ti malí, rádoby roztomilí) jako přerostlé děti už tolik ne. Dobré triky jsou u Michaela Baye a při rozpočtu filmu snad samozřejmostí, bohužel ale také šílená kamera, ze které občas bolí hlava a ještě víc bohužel i to jediné, na co jsem se vlastně těšila - pořádná akce - není ani trochu nápaditá. Je megalomanská, ale to je asi tak všechno. Hudba Nicka Glennie-Smithe vykrádá všechno možné Hansem Zimmerem počínaje a sama sebou konče. Jediné, co bylo fajn byl sympatický Shia LaBeouf, který má před sebou ohromnou budoucnost, snad si ji nezkazí špatným výběrem filmů, těším se, až ho uvidím v něčem dalším. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mistr akce "na efekt" Michael Bay to rozjel tak jako ještě nikdy, to se nedá popřít. Natočil opravdu bombastické pohyblivé obrázky plné krásných mladých lidí, patřičně drsných "government officials", přidal tu správnou porci legrace a jednu odpornou čihuahuahu, kotel hutné akce a hlavně v tom nejlepším smyslu brutálně patetické OBROVSKÉ mechy:) Megan Fox se musím omluvit - podle fotek jsem ji podceňoval. Ale jakmile se objevila v pohybu a v záři slunce přimhouřila ta svoje kukadla, dostala mě;) Mladíček Shia doufám jenom hrál, protože taková tragédie jako jeho život by byla opravdu hodně, hodně smutná:) A jestliže hrál, tak hrál úplně výborně, neb opět nemůžu nepoužít svoje oblíbené "Já mu to žeru, co ty?" Akce je gigantická a frenetická, a tím se dostávám ke svému "problému" s Transformery... jakožto fanoušek Battletechu jsem z těch megastrojů sakra chtěl něco vidět...a to šlo jen když se nic nedělo. Jakmile začala ta pravá mechovská bitka, bylo po zážitku. Netušil jsem kdo je kdo, kdo komu zrovna stojí na krku a kdo se komu kam snaží vecpat ústí plazmového kanónu, a tak vůbec. O něco pomalejší akci a bude to pro mě jasná stovka, protože jako komplet Transformers fungují tak jak je to u Baye obvyklé, tedy skvěle - pokud dovedete vypnout a bavit se;) To vlastně kecám, stovka by to nebyla...pokud tedy na DVD nebudou přidané scény, které by například z té blond analytičky udělaly aspoň trochu smysluplnou postavu. Takhle tam prostě jen byla. A to není jediný případ, kdy jsem měl pocit, že je toho ve filmu nějak míň než být mělo. Jo a taky by nebyla na škodu nějaká ta kapka krve - když už kosíte nepřátele chladnou ocelí, nemuseli by trapně padat tak, aby nebylo vidět místo zásahu:) Závěrem řečeno a shrnuto - užil jsem si dvě a půl hodiny fajné zábavy, u které se mi místy ježily chlupy (tím správným způsobem, ne jako u Oka) a upřímně jsem těm hodným fandil (she's all yours, Shia;)). Bay z té kreslené sračičky vydupal výborný film, který má u mě ale k nadšenému adorování coby zpodobnění dokonalosti přece jen ještě daleko. A i když už dlouho nikdo nenazval čivavu trefněji než se to stalo zde, nepůjdu přes 80%. Prostě ne:) A kdyby do vás Tyler ryl, že se neumíte bavit, zeptejte se ho, kdo šel po Transformerech na pivo a kdo mazal domů:)) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Michael Bay už pomalu začíná nudit. V Transformers si člověk lehce připomene všechny jeho filmy (nástupy jednotky – Armageddon, kamera rotující během střílečky v uzavřené místnosti – Mizerové 2, dálnice – Mizerové 2+Ostrov, světlice – Skála), ale to by mi až tak nevadilo, kdyby Míša naservíroval aspoň jednu akční scénu hodnou zapamatování. Bay rozhodně umí hezké obrázky, ale naprosto nemá cit pro dynamiku scén, takže buď je akce nepřehledná a nebo nevhodně zpomalená. To už by mi přišlo vhodnější, kdyby byly celé akční scény zpomaleně, aspoň by bylo jasné, kdo s kým bojuje a jak. Tradičně nechybí povedené hlášky a sem tam opravdu vtipné pasáže (Transformers na zahradě), nicméně jakmile z plátna sleze Shia LaBeouf, začíná to nepříjemně zavánět patosem, což částečně napravují vtipné vedlejší figurky v podání Anthonyho Andersona, Johna Turturroa a Bernie Maca. A k tomu tuna povinných patetických keců a nefunkčních citových výlevů. Chvílemi mě to strhlo, ale vždycky se našlo něco, co mě dokázalo vyrušit a připomenout mi, že mám na ruce hodinky. Být mi 12, asi bych si tuhle řež užil víc, takhle 3 hvězdičky pro film, který si jen tak znovu nepustím… ()

Matty 

všechny recenze uživatele

K podobnému typu filmu snad ani nelze přistupovat jinak než bez jakýchkoliv předsudků. Navnaděn dechberoucím trailerem a kladnými ohlasy laiků i odborníků, vydal jsem se na odpočinkovou letní zábavu. A Michael Bay to dokázal! Dokázal, že funkční film může vzniknout stejně dobře na základě atrakce v Disneylandu, jako na základě v osmdesátých letech tolik oblíbených hraček pro kluky. Transformers skutečně připomínají splněný sen dvou přerostlých kluků. Steven Spielberg vložil do projektu nemalé peníze a Bay všechen svůj um. Extrémně drahé auta, extrémně krásné ženy, extrémně hloupý scénář – ryzí Michael Bay. Bay, který nic nepředstírá, na nic si nehraje a na plnou hubu nám ukazuje, co má rád a co jej baví. Nikdo si moc nelámal hlavu s kontinuitou scén, několikrát je ze dne znenadání střihnuto rovnou na noc (jestli mezitím uplynulo několik hodin, nebylo to dost dobře patrné), hlavní hrdina má v jedné scéně jenom trencle a v další už džíny a krom toho zná Optimovo jméno dříve, než jej uslyší… . Nějakou dobu mi taky vadila gravitaci ignorující mrštnost mnohatunových robotů, schopných schovat se třeba za strom (!) a ústřední zápletka postavená na zhovadilostech hraničících s parodií (souřadnice vyryté ve staletí starých brýlích?), ale když jsem zhruba po dvou hodinách filmu jenom otupěle a s polootevřenými ústy zíral, jak do sebe ty obrovské potvory buší, nic z toho mi nevadilo. Ten film má podobné účinky jako lobotomie, ale oproti ní nebolí a časem odezní. (Black Box.) 90% Zajímavé komentáře: Adrian, imf, Lateef, castor, MManual, maruji, Macik, Axident ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Transformers, aneb jak klasický outsider pomocí obrovských hraček z vesmíru sbalil kočku, se kterou bude ještě několik let trpět předčasnou ejakulací. Shia LaBeouf tady předvádí komická čísla, vystižená jak z jiného filmu, na pozadí patetických frází, před kterými bledne i Emmerich, které pronášejí roboti a jež naprosto nemůžou padnout na úrodnou půdu. Megan Fox by člověk sledoval (svlékal) pohledem raději, než ty hory železa, ale i ona v těch všech řečech odnikud nikam "zdatně" sekunduje. A Michael Bay se opakuje, opakuje, opakuje. Bublina roku. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Já bych tomu alespoň čtyři hvězdičky dát chtěl, ale nemůžu. Tyhlety přepísknuté blockbustery prostě nejsou moje krevní skupina. Akční scény jsou naprosto masakrální, těžko bych jim v tomto ohledu hledal nějakou konkurenci, ale já na filmech oceňuju přecijen něco jiného. Jako oddychovka jsou Transformers dobří, ale nic jiného nenabízí. Příběh je předvídatelný, postavy klišovité a jejich chování strašlivě americké. Zkrátka film mě pobavil, ale nenadchnul, podruhé ho vidět nejen že nemusím, ale ani nechci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po dvou letech režisérské nečinnosti se "božský Míša" vrací ze své zátoky v takové síle a s takovou razancí, až jsem se z toho málem udělal. Michael Bay má veškeré kritiky u prdele a jede si svou, stačí když dostane peníze a předvede svým fanouškům takovej teatr, že z toho serou atomový hřiby. Z celého tohoto velkolepého divadla jsem měl pocit jako kdybych se díval Bayovi do srdce. Za každý filmový záběr, za akční scény, za dlouhodobě bezchybný výběr hudby, za výbuchy, za bitky robotů, za humor, za sexy auta, za svůdné zpomalovačky, za helikoptéry, za obsazování překrásných žen do každého svého filmu, ale především za svůj jedinečný styl, dávám Míšovi a jeho Transformers nejvyšší možné hodnocení. 25.6. 09 Své hodnocení upravuju o jednu hvězdu dolů. Na DVD film nemá ani zdaleka takový efekt jako v kině. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3* a 4*. U mňa je to čistých 70%, po druhom zhliadnutí možno pôjdem dole alebo hore, zatiaľ trochu nadhodnotím... Ten film má úžasné momenty, ktoré som si náramne užil (všetko o Shiovi a jeho zábavných rodičoch, nástup autobotov, peripetie špiónskeho robota, scéna s Nokiou, zábavne zámerný pátos v prejavoch pána Optimusa P.), ale zároveň aj veľa problematických miest či dokonca celých nezvládnutých dejových línií. Problém je v tom, že sa tu nebijú autoboti a decepticoni, ale Bay a Spielberg. Ako staromilec a klasikomilec by som si strašne želal, aby ten film režíroval Steven a vyhádzal z neho všetko, čo je typicky bayovské. Túto vec som pochopil už v priebehu úvodnej polhodiny, v ktorej ma zúfalo nebavila línia s komandom v púšti a vrtuľníkmi na pozadí večerných zôr a stále som čakal, kedy sa zase vrátime do sveta toho sympatického mladíka, ktorý namiesto E.T.-ho doma schováva zopár obrovských robotov. To striedanie bayovskej nudy a spielbergovskej hrejivej roztomilej zábavy ma iritovalo, ale dúfal som, že po spojení línií to bude dokonalé. Stal sa presný opak. Prevládol totiž Bay a pre mňa je záverečná polhodina len zle vygradovaným, až na občasnú vizuálnu vychytávku dokonale nevzrušivým a neprehľadným digitálnym šrotom bez štipky napätia a hlavne bez možnosti naozaj fandiť Optimusovi a spol., pretože v priebehu filmu sa zo žiadneho autobota vinou scenáristov nestihol vyvinúť ozajstný sympaťák. Chcel som dostať niečo ako "sedem plechových", no prepracovanosť jednotlivých robotov sa nekoná, čo je obrovská škoda najmä vzhľadom na to, že nakročené zo začiatku bolo. Záver je preto iba zbesilo blbnúcou hromadou digitálneho plechu, v ktorom už je napokon úplne jedno, kto komu odtrhne železnú ručičku alebo nožičku a keď sa "Pan-blbý" plazí po zemi a Shia ho povzbudzuje, aby vydržal, ja som si vravel: "Kľudne zdochni, aspoň ten digitálny bordel skončí skôr." ()

T2 

všechny recenze uživatele

„Tento film je veľký návrat blockbastrového machra akým je Michael Bay. Práve on zatienil celú plejádu letnej popcornovej nádielky a za sebou nechal svojou už tradičnou bombastickosťou zaručené hity ako sú Piráti Karibiku 3 či Spider-man 3.“ _Na tomto dlho očakávanom projekte sa podielal režisér prezentujúci miestami až zbesilú akciu, či strih ale jeho prvoradou doménou sú vizuálne pekné spomaľovačky, otáčajúce sa okolo osi hlavných protagonistov. Jeho hlavnou predajnou značkou je precízne vyladený vizuál, ten o kom sú tieto slová, nie je nikto menší než megaloman Michael Bay. Na začiatok treba spomenúť že dušu a teda život dali robotom trikové štúdia Georga Lucasa ILM, čo je už dlhodobá špička na poli trikovom a pokiaľ zas nezatrucujú akademici, mali by sa na ich hlavy zosypať aj nejaké ocenenia. Ale opak sa stal pravdou a kto sleduje udeľovanie cien dobre vie aká tuctová báchorka za špeciálne efekty získala cenu. O čom vlastne je tento film, samozrejme že nejedná sa tu o nič jednoduchšie a dookola omieľané než o súboji dobra zo zlom. Aj keď príčinu sporu v tomto príbehu nezosnovali zrovna ľudia ale roboti z ďalekého vesmíru. Prvotný vznik tohto mýtusu začal už začiatkom 80.rokov keď Japonská firma Takara uviedla na trh hračky robotov Transformérov, maskujúcich sa do rôznych aut či dokonca do pištole ako to bolo v počiatočnom prípade u Megatrona. Samozrejme že Američania vtedy hneď zareagovali a pustili sa po úspechu hračiek do kreslenej seriálovej tvorby, kde vytvorili charaktery robotickým postavám a rozdelili ich do dvoch skupín, dobrá dostala názov Autoboti a zlá Decepticoni. A teda aká zmena nastala u hraného filmu oproti koncepcii kresleného originálu? V podstate žiadna. Film sa na nič nehrá a je len doslova dokonalý prepis rozprávky. Takže netreba si lámať hlavu nad tým že záverečný súboj robotov sa odohráva v zaľudnenom meste, lebo kde inde by sa dalo viac zničiť, zdevastovať, mohutnými výbuchmi odpaľovať múry či cesty,... a tak ide tu hlavne o efekt. Aj keď po pravde čakal som o niečo inteligentnejší príbeh a nie len plytkú dosť naťahovanú báchorku. Takže príbehovo to je fakt dosť spackané a minimálne dobrá pol hodinka, by sa dala s filmu vystrihnúť aby to mohla byť ešte väčšia jazda, než v tejto podobe je. Ale čo tento film zachraňuje pred skĺznutím do zbytočnej tuctovej popcornovej zábavky: V prvej polovici filmu sú to hlavne vydarené vtípky okolo postavy Sama Witwicky, čo ma teda prekvapilo lebo takto som sa nikdy nedokázal zabaviť pri takomto druhu film. Nečakané schladenie nastane až príchodom tajnej organizácie S7 a teda nástupom postavy agenta Simmonsa(John Torturro) na pľac. Ten sa snaží byť až moc komický ale je to moc na silu a tak stred filmu stráca podstatu a je len zbytočne zdĺhavým prednesom deja, čo nemá takmer žiadne grády. Zmena príde až príchodom záveru filmu, tam nás akcia opäť pritláča do kresla. Takže strhujúca jazda nastane až po opustení deja z vodnej nádrže, akčné burácanie odštartuje diaľničná devastácia vozovky a aut pri súperení robotov, či následne už spomínaného mesta a práve tam je už badať také vybláznenie sa tvorcov a technikov od špeciálnych efektov. _„Najsilnejší zážitok prichádza hneď na začiatku filmu, keď na vojenskú základňu pristáva neidentifikovaná helikoptéra, po pristaní rázom zasekne vrtuľu, zloží ju do šíku a rozhýbe sa v nej stovka častíc aby znej vznikol robot spustiaci na udivených vojakov palebné peklo.“ _Herecké obsadenie bolo zamerané hlavne na neznáme tváre ako herec Shia LaBeouf v úlohe spočiatku ustráchaného Sama Witwicky, čo má za úlohu pomôcť robotom nájsť stratenú kocku ako zdroj energie a je badateľné že pred týmto hercom sa črtá veľká budúcnosť minimálne v komerčných filmoch, najbližšie nás môže prekvapiť v očakávanom projekte Indiana Jones 4. Na strunu sympatie tu je určená pre tých čo im ladí tmavšia pleť pokožky Megan Fox a samozrejme tu nechýba aj pekná inteligentná blondínka v podobe Rachael Taylor, zaujímavú úlohu si tu strihol v podobe ministra obrany Jon Voight a ten do svojej postavy dal viac než by si takýto druh filmu zaslúžil, neskĺzol vo svojom prejave do žiadnych zbytočných banalitiek. Hlasy robotom prepožičali Peter Cullen ako Optimus Prime, pre neho to je už od samotnej kreslenej podstaty stálica a tento robot vždy mal prepožičaný jeho hlas a pre Megatrona bol vybraní „matrixovský Agent Smith“Hugo Weaving. _Hudba na tomto poste ostal Bayom overení s predchodzieho projektu Steve Jablonsky a ten len potvrdzuje, že je momentálne špičkou vo svojom obore. Aj keď by sa našlo veľa vítiek voči hudbe, lebo to čo nám ponúkne pri niektorých scénkach, teda určité chytľavé motívy už zazneli pri filmoch ako Armageddon či Batman začína, veru nestačí len mierne zmeniť hudobné nástroje, čo hrajú už overené pasáže, je to potom aj tak dosť priehľadné. Trošku ma zamrazilo že aj ústredni robotický motív je ukradnutý, aj keď z dosť starého politického filmu Bez východiska s Kevinom Costnerom. A treba spomenúť že pri akčných pasážach hudba dosť často zanikala do pozadia, takže v tomto ohľade to bol menší priestrel, lebo nebolo tak doladené aby prezentovaná scénka mala aj silnejšie hudobné doznenie. _Kamera tak tento post obsadil Mitchell Amundsen a vystriedal tak z minulého projektu osvedčeného Maura Fiore, ktorý bol prevelení na najočakávanejší projekt posledných rokov, čo je nič menšie než Cameronov Avatar. Amundsen mal doteraz väčšinou skúsenosti ako asistent kamery u známych filmov z poslednej doby ako Mission:Impossible III či dokonca Bournov mýtus a treba zdôrazniť že v prípade hlavného kameramana si počínal nadmieru dobre, priniesol veľa strhujúcich momentiek a dodržal zaužívaní Bayov štandart. ║Rozpočet $150miliónovTržby USA $319,246,193Tržby Celosvetovo $709,709,780║ K tržbám ešte asi toľko, že na prekvapenie sa tento film viac uchytil na Ázijskom trhu než na našom Európskom, kde ostali tržby asi miernym sklamaním, hlavne na územiach Francúzska($17,020,320) či Nemecka($14,072,481), kdež to v takej Južnej Kórei($50,249,999) zarobil hneď po USA druhú najvyššiu tržbu, a milým prekvapením bola hlavne priemyselne napredujúca Čína($37,610,000). ▐ Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $8,133,515 //počet predaných kusov 399,337Tržby za predaj DVD v USA $295,452,316 //počet predaných kusov 16,317,380/videl v kine 5x: 90%/ () (méně) (více)

imf 

všechny recenze uživatele

"Stokrat lepsi nez Armageddon" Tahle hlaska (primo z filmu ;) je fajn, ale Bay potrebuje scenaristy, kteri mu takrikajic staci. Orci a Kurtzman to podle me nejsou. Transformeri jsou ujetejsi a drzejsi nez byste cekali, ale pod tim nanosem spickovych vizualnich efektu a Bayovy certovske povahy (chci aby ted v zaberu vsechno vybuchlo a kdyz to chci, tak to tak bude... ani Spielberg, ani fyzikalni zakony mi nebudou stat v ceste ;), se neskryvaji zadne genialni hlasky. To me trochu mrzi, i kdyz to zdatne maskuji vynikajici herci a celkova povrchnost filmu, kterou jsem si naramne uzival. Jon Voight jako ministr obrany strili z brokovnice a tvari se jako John Rambo, Shia je cool, Megan je hot a roboti jsou GENIALNI. Ten film je slaboduchy. Mozna az moc. Zaroven je dechberouci. Mozna az moc. 8/10 pokud mam brat ohledy na ty, co uz stihli zestarnout. Nakroceno k devitce, pokud jste ochotni si nechat jakekoliv vytky a vycitky rozdupat nejakym tim robotem. A ze je k tomu spousta prilezitosti. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělá reklama na americké automobilky. Nechápu, jak mohou být v takovém útlumu. Dvojka je z něho snad vytáhne. Bay je fakt robotický Přemek Podlaha, ale dvě a půl hodiny mluvícího kovošrotu a více čí méně vtipných vykradaček bylo na mě trochu moc. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je obrovský. Vše je v něm obrovské, krásné a uhlazené. Roboti jsou vzhledem dokonalý, jejich transformace je z říše snů a nebojí bojovat kdekoliv na světě. Aby se divák necítil tak sám, je mu darován Shia LeBeouf a krásná Megan Fox (další film, v kterém je u žen hlavní vzhled, tleskám ti Michaele:)). Shia LeBeouf má tak dokonale napsanou roli, že ho nejde nemilovat za jeho grimasy a hlášky. Megan Fox je nádherná a příjemně doplňuje Shia. Její tělo je pro mě dokonalejší než těla všech robotů dohromady... Oba jsou však jen "hmyzem" v souboji dvou velkých nepřátel, Autobots a Deceptions. Opravdu monstrózní roboti, jedni v podobě různých automobilů a druzí v podobě většinou vojenských strojů, předvádí souboje, které tu ještě nebyli a ničí všechny rádoby úžasné triky a souboje, co tu byli předtím. Každá akce je svým způsobem jedinečná a úchvatná. Hudba (hlavně ta orchestrální) je výborná a jemně tiché chorály úžasně podbarvují hlavně začátek. Postupně se vytrácí a zbytečně jsou nahrazovány tvrdou muzikou, která pro mě není zrovna vrcholem extáze. Triky jsou jiná kategorie než všechno ostatní a prohlášení o 150 milionech chápu jako velký vtip. Všechny triky jsou úžasné a jejich strašně moc. Celé je to pochopitelně pod taktovkou Michaela Baye akční, agresivní, barevné, zpomalené a mnoho dalšího. Všechny jeho oblíbené kamerové triky jsou použity a obyčejné zpomalení považoval za nejúžasnější trik hned v několika scénách. Na druhou stranu, ale musím říct, že film má dvě výrazné slabiny. Děj nechám stranou, protože o ten tu opravdu nejde a za slabinu ho tudíž nepovažuji. První slabinou je humor. Je úžasné sledovat akční nářez, plný robotů, kteří jsou úchvatní. Tolik skvělé není následující oddechová pasáž, která pravidelně následuje po boji, v které je vše odlehčeno až parodováno. Transformers jsou z části rozhodně úžasným akčním filmem, ale bohužel i chvílemi se sebeparodující komedií, která nechce být vážná (že by od Ostrova Michael změnil názor?). Např. když Frenzy se snaží na palubě Air Force One dostat super tajné materiály, jeho plížení je pro mě vrchol trapnosti a snahy pobavit. Druhou slabinou je Michael Bay sám. Je to smutné, že to říkám jako milovník jeho akčních filmů, ale jeho styl některé akční scény doslova kazí a občas statický pohled bez rychlého střihu by udělal zázraky. Chvílemi jsem litoval, že se Steven Spielberg nechopil otěží. Neriskuje tolik v agresivních akčních scénách, ale má větší cit pro plynulost filmu a jeho akční scény by si člověk doslova užil a nebloudil by v nich. Transformers jsou oddychová zábava, která to v některých okamžicích přehání se svou vtipností, ale nahrazuje akčními scénami, které I přes chaotické natočení nenachází konkurenci. Ve zkratce: Optimus má dokonalý hlas, Decepticons jsou hezčí a větší, Ironhide se moc nepředvedl, Starscream je nejlepší (jeho One man show s letkou americké armády je ukázka geniality), vtípek s Armagedonem není nic moc:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman .. Od samého začátku pastva pro oči a uši. Každý, kdo si CHCE Transformers pořádně smyslově užít, ale neučinil tak v kině, nechť si při čtení těchto řádku několikrát pleskne. Audiovizuál je slastný, každý dolar rozpočtu našel své místo a výsledek jeho výši imo nakonec odpovídá. Zkrátka ILM svoji práci umí mistrovsky. Prvních 90 minut je skutečně skvělá jízda, která staví na neuvěřitelném množství humoru, odkazů a hlášek. Po tuto dobu má taktéž hlavní roli Shia, který je prostě neodolatelně excelentní. Přesně obsazené jsou i role vedlejší a ty malé výstupy Voighta, Torturra, rodičů a dalších zaručeně potěší. O Megan Fox jako herečce nemá cenu mluvit, ta spadá jen pod již zmíněný vizuál. Ovšem jakmile se děj přesune do přehrady, film opustí humor, doposud stoprocentní dojem se rázem ztrácí a nastupuje zdlouhavé obhajování nesmyslů souvisejících s dějem a vše je gradováno závěrečnou akční mletou u které jsem se .. nudil! To je možná trochu silné, takže koriguji na nebavil dle nasazeného standardu. Opravdu. Její nepřehlednost, roztřesenost a zejména styl boje robotů (očekával jsem, že ultramoderní válečníci po sobě budou střílet s také ničit se svým mocným zbraňovým arzenálem a ne jen přes vypálenou munici trapně skákat a dávat si převážně ručně do držky s pomocí bodných zbraní - to je středověk a ne boj 21. století) mi nechutnala. Tady to chtělo buď větší míru komornosti nebo naopak mnohem větší vřavu odpovídající pradávné válce robotizovaných civilizací, což pár jedinců není. Doufám, že plánovaný další díl(y) dostane opravdu štědrý rozpočet a akce tak dozná patřičných rozměrů. Třeba tím Bay příště vyrovná svůj dosud nepřekonatelný Armageddon:o) I když je nám totiž během filmu trapně podsouváno, že "tohle je stokrát lepší", není to pravda! Bla, bla, bla, hlavně že to nese, že?:/ __ 75%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Usmevne blby, ovsem o to viac sexi pritazlivy, chrumkavy popcorn, ktory prave na absurdite a premrstenosti stavia svoje pozitiva a hravo strci do vrecka svoju tohtorocnu konkurenciu (Pirati 3 i Spidey blednu zavistou). Misko Bayovie snad KONECNE pochopil a spoznal svoje limity a natocil imho svoj doteraz II. najlepsi film (Skala je hold nedostizna :) ). Pearl Harbor ako i Island sa brali prilis vazne, BB2 oproti tomu na moj vkus bol uz prilis zhovadily v svojom vulgarnom humore a "nasierania" sa do vsetkych. Transformerikovia su vsak takmer stopercentne konzistentnym mixom Bayovych silnych stranok - akcne sceny ma nadchli takmer vsetky (nevadila ani Miskova uchylka v obcasnej strihovej epileptickosti), farebne filtre ako i pateticke preslovy dojimali (vskutku pocut hrdinske reci o zachrane sveta z ust robotov je istym zdrojom prijemnych zimomriavok a prichod Optimusa Prime a jeho druziny na scenu je nieco, co si budem este dlho s radostou v hlave prehravat). Najvacsou devizou filmu je vsak humor - hlaskuju takmer vsetci a stale (roboty nevynimajuc) a hlavne, takmer kazda hlaska ma velku tendenciu rozvibrovat Vasu branicu. A ked v polovici filmu nastupi na scenu bozsky John Turturo s radostou si uvedomite, ze dvojnasobne bozsky Shia ma vyborneho protihraca (specialna vsuvka pre redakciu MZ: konecne chapem, cim si Vas Shia ziskal... ;-) ). Podtrhnute, scitane: Transformers su velmi vydarenym letnym popcornom, pri ktorom som sa osobne drvivu vacsinu filmu citil ako maly, 10-rocny chlapec, ktoremu dali do ruku novu, skvelu hracku. A ak sa Misko v svojom buducom filme nauci krotit svoje ego, ubere zo svojej do-seba-zahladenosti a nebude vahat zostrihat film do prijatelnej dvojhodinovej stopaze, zacne tocit nielen dokonale prezentacie audiovizualnych moznosti kin, ale hlavne dokonale zabavne, oddychove a dufam, ze aj divacky vdacne filmy. [Videne v kine na kontrolnej projekcii] ()

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama