Námořní soud vyšetřuje podivný případ. Loď James Cook připlula v roce 1885 do přístavu se zavražděným kapitánem Gibbsonem a třemi lodníky, označenými za vzbouřence, na palubě. Během procesu dojde k rekonstrukci případu a za vraždu je odsouzen holandský první důstojník Karel Kip a jeho bratr, inženýr. Díky zásahu guvernéra dostávají bratři Kipové jen doživotí. Televizní hra podle románu Julese Verna není jen historií jedné záhadné vraždy a justičního omylu, ale snaží se, v duchu Vernově, oslavit nejlepší vlastnosti člověka - čestnost, statečnost, vytrvalost, zvídavost, touhu po vědění a pokroku. (oficiální text distributora)
Lynn
Škoda toho nízkého rozpočtu, díky němuž z filmu ta televiznost čouhá téměř z každého políčka. Příběh (podle Vernea) a herci jsou totiž vynikající.(17.11.2005)
mrLotus
Skvělá inscenačka.Dobří herci. Natočeno podle Vernea.Co více napsat.(11.6.2009)
PetrJulian
Trochu musím nízké hodnocení uživatelů vylepšit. Od dětství se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších TV inscenací, původně snad určených pro mládež, i v dospělosti mě ale oslovuje. Podstatnou roli zde hraje "podivná trojnožka" (fotografický stativ) a fonograf, v době děje příběhu "výkřiky techniky". Tyto vynálezy, a hlavně tedy fonograf, pomohou odhalit pravého pachatele vraždy, za kterou byli odsouzeni nevinní. Na svou dobu vynikající inscenace, ale přesto nemůžu dát plný počet. Televiznost z toho opravdu čiší, skvělé herecké výkony, ale špatná výslovnost cizích jmen (bodejť :)-), a hlavně - těžko uvěřit, že by v dnešní době, kdy letí úplně jiné věci, teenagery oslovila nějaká televizní inscenace, kde navíc jsou předpotopní vynálezy. To už je opravdu těžko chtít. Tohle je prostě pro fajnšmekry.(15.6.2009)