Reklama

Reklama

O Mikešovi

(seriál)
  • čeština O kocouru Mikešovi a jeho přátelích
Animovaný / Komedie / Pohádka
Československo, (1971–1976), 2 h 44 min (Minutáž: 6–8 min)

Režie:

Josef Kluge

Předloha:

Josef Lada (kniha)

Scénář:

Josef Brukner

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Karel Höger
(další profese)

Série(3) / Epizody(26)

Recenze (54)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Naprostá a geniální Ladova malovaná klasika. Zároveň jeden z mých nejoblíbenějších večerníčků který má už stále místo v mém TOP 10 večerníčkovejch NEJ. Jako malý jsem četl povinně i knížku která se mi ale možná líbila ještě o něco víc než tyto zfilmované příběhy. Nejvíce se mi tenkrát líbil hned ten první díl :Co se kocour Mikeš v Hrusicích naučil mluvit. A pak jsem měl rád i Pepíka Ševců i toho vypaseného vepříka ten byl fakt v celém seriálu asi nejlepší a nejpovedenější. Veselé Ladovy obrázky které jsem vždycky tolik miloval a to nejen ve filmu (Kaňka do pohádky), jak jinak než skvělé vypravěčské umění Karla Högera (Pejsek a kočička, Rumcajs, Cipísek aj.), a režijní umění Josefa Klugeho mě a zajisté i vás vždycky moc potěšilo. Kluge-Höger-Lada geniální trojice.Co víc dodat za 5* a to i za tu skvělou nezapomenutelnou titulní melodii. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velký český malíř byl i velkým českým vypravěčem. Svůj obor - pohádku - doplňoval a dále rozvíjel nádhernou, osobitou, nezaměnitelnou kresbou. A jako zlidověly jeho kresby, staly se majetkem národa i jeho pohádky. Mezi všemi podařenými ta nejvyvedenější je určitě mikešovský cyklus. Kocourek z Horusovic s dobrým srdcem a svéráznými, napínavě líčenými příhodami volal po zfilmování. Dostalo se mu ho v nejvyšší kvalitě rozpohybovanými Ladovými kresbami. A to, že takto zkomponovaný cyklus namluvil jeden z velikánů české Thálie Karel Höger, který s dětmi včetně jeho pověstných výroků splýval, neboť je miloval, tento svátek české hravosti a vzájemnosti dovršilo. A z toho, co je k vědění a sledování, plyne, že ty nové, sotva započaté generace v tomto ohledu nebudou jiné. Určitě? Určitě. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

České děti měly a mají proti všem ostatním jednu výhodu. Pan Lada je náš. Proto máme kocoura Mikeše, Chytrou kmotru a celé generace vodníků.Takže - babicto, udělej dobrý cafícto, budeme si vyprávět. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Milé děti, vy genetické smetí, je zase čas na pohádku! Tak se hezky usaďte, popotáhněte své připošvihlé trenky a otřete táhlé, brčálově zelené soply do promaštěných vlasů, začínáme. Bylo - nebylo. Žil jednou jeden kocourek, který dokázal hovořit lidskou řečí. Mlel sice samé krávoviny, v tom se od vás zase tak moc nelišil, nosil však fešné holiny a byl odvážný, odvážný jako pštros s rozvinutou paranoiou. Přátelé jej proto měli velice rádi. Prase, koza a vůbec celá dvorní (od slova dvorek) elita spatřila v něm kladný vzor. A tak se nám ta hovádka motala od chléva k hnoji a zpět, nic moc se nedělo, na nebi sluníčko, v noci měsíček..... Ladův styl malby mne od mala mátl. Především jeho bytostný odpor k perspektivě. Za vyzdvižení stojí hlavně pokus vyrovnat se s nebezpečím, tvořícím se v Sudetech a na sever i západ od nich, postavou Nácíčka. Přiteplený strašpytlík skutečně pomohl, jak všichni víme z hodin dějěpravy. Nafoukl našemu národu sebevědomí a s Adolfem jsme zatočili! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kocour z ústředí. Mikeš byl nástrojem bolševické moci. Dospělí ho neměli v oblibě, děti ho nenáviděly. Pod záminkou strádání a hladovění se infiltroval do vesnice Hrusice, kde po čase začal udávat místní obyvatele. Tahle černá svině (později se tohle pojmenování díky němu vžilo i u fotbalových sudích) byl vykastrovaný a to úplně. V záběrech, kdy stojí na zadních tlapkách je zřetelně vidět, že nemá chloubu. Diskutabilní byla jeho srst, která byla oproti kočičí dost atypická, ale nikdy se neobjasnilo, proč tomu tak bylo. Jeho falešné kamarádství dlouhou dobu nikdo neprokoukl a ti co prokoukli, a byl mezi nimi i jistý Franta Kuldanů, byli nemilosrdně odvezeni do komunistických lágrů. Mikeš neznal slitování, práskal jako najatý (ostatně k tomu účelu byl vybrán) a málokdo tušil, že to není jeho pravé jméno, ale jen krycí jméno. Jeho pravé jméno bylo Jakeš. V pozdějších letech se dostal do vedení ÚV KSČ už ale v lidské podobě, kterou měl na svědomí začínající a talentovaný plastický chirurg Měšták, kterého později proslavila práce na miss World Kuchařové. A proto děti pamatujte večerníčci "gone bad". Mé hodnocení: 20% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další seriál kterej jsem jako malej dost opomíjel, v dnešní době mě sice příběhy nějak moc nezaujaly ale ta animace je nádherná. Jediné co jsem o Mikešovi kdy měl byly gramofonové desky které mám ještě na půdě a celkem mě překvapilo že to bylo úplně to samé jen s obrazem. Nejlepší díl byl jednoznačně s hruškama:-) ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Často si v této uspěchané a bláznivé době říkám, že by bylo nejlepší zalézt do útulného Pašíkova chlívku, či s Pepíkem a Mikešem na pec a vyprávět si pohádky, aby se člověk vrátil na zem a uvědomil si čisté a pokorné hodnoty života. Právě tak, jako to dělal Josef Lada ve své úžasné tvorbě, ve které až dojemně prostým způsobem vystihl českou mentalitu a povahu i krásu a kouzlo této země tak, jako nikdo před ním, ani po něm. Josef Kluge, tyto milé postavičky oživil více než důstojným způsobem a Karel Höger jim definitivně vdechl život. Díky za to! Ladův odkaz je naší symbolikou a národním pokladem, který nedokáže nikdo napodobit a na rozdíl od korunovačních klenotů a státního pokladu ani ukrást! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Mikeš je sice "jen" kocour, ale Lada je prostě pan pohádkář a Karel Höger je výborný i jako "neviditelný" herec. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Byl jsem pohádkám už odrostlý, když pohádkový seriál "O Mikešovi" vznikal a poté v TV odvysílán. Vynahradil jsem si to cca po dvaceti letech od vzniku seriálu, kdy jsem si vychutnal tento přenádherný animovaný dětský seriál spolu se svými už vnímajícími dětmi. Tuším, že jsem to tenkrát hltal víc než mí dva synové. :-) Karel Höger svým projevem dokázal okouzlit nejenom stárnoucí Marii v "Romeo a Julie na konci listopadu", ale bezesporu svým laskavým hlasem a vystupováním i ty nejmenší. Hlas Karla Högera spolu s oživlými postavičkami Josefa Lady dává záruku toho nejlepšího, co dnes můžeme dětem nabídnout. ()

Reklama

Reklama