Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 575)

Gemini 

všechny recenze uživatele

77 minut čistého času trvající (alespoň na DVD) výtah ze všech předchozích dílů, navlečený do zatraceně slušivého moderního akčního hávu. Ten háv je samozřejmě neskutečně zasviněný blátem, vnitřnostmi a krví stříkající z různých ran a urvaných končetin. A je to moc fajn, a kašlu na nějaké filozofické rozbory ideového vyznění takovéhohle filmu - žádné totiž není. Barma je aktuální rekvizitou a stejně tak je tomu i s americkými misionáři, z nichž jeden má projít "šokujícím" přerodem, aby nebylo tak očividné, že jejich partička je jen nezbytným iniciátorem, aby bylo koho zachraňovat ze spárů smrti. Stejně tak Julie Benz je tu jenom proto, aby mohla Johnovi vyevokovat jeho ve dvojce (taky v džungli) zabitou lásku, a přimět ho dejme tomu že jakž takž věrohodně k tomu, aby uzavřel kruh a vrátil se domů. Stallone ví co chce, ví jak divákům připomenout to, co bylo (a zvládl by to i bez prostřihů z předchozí trilogie), a jak je potěšit. BTW větší šok než tlumič na poctivou všedrtící odstřelovačku od Barrettů jsem už dlouho nezažil, ale ta věc vážně existuje a funguje:) Prostě špíglnýgl krvavá zábava áčkové třídy. Podobně povedené zakončení jako Rocky Balboa. Jen doufám, že pětka nevznikne... 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Právě mám za sebou uvedení 4K restored původní trilogie do kin, což byla radost. Ale stále u mě vede čtyřka, kterou jsem poprvé viděl v předpremiéře na Festivalu Otrlého Diváka a byl to zážitek - v sálu narváno, jásot u jednotlivých kills a masakrů, v závěru totální aplaus. I po letech je tohle ten nejlepší, nejtvrdší, nejbrutálnější a nejnahláškovanější macho akční válečný film vůbec, tečka. Kulometná sypačka je katarzní a já fakt moc nechápu, jak tenhle realistický level gore a cárů těl mohl vůbec projít do finální verze. Top <3 ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sylvester Stallone je zvláštní řízek. Začínal jako herec v pornografickém snímku a odborná kritika se o něm vyjadřuje ve stylu "mistr jednoslabičných vět" nebo "mistr jednoho výrazu", ale Stallonovi to vůbec nevadí a jeho fanouškům taky ne. Za svou činnost před kamerou, kterou bych nenazýval herectvím, obdržel neuvěřitelné množství anticen zvaných Zlatá malina za nejhorší herecké výkony, desetkrát ji získal a třicetkrát byl nominován. Mimo jiné má tuším výhru i za Ramba 2. Je čestným držitelem titulu Nejhorší herec století. Už jednička Ramba je z pohledu jeho hereckého výkonu zoufalá, ale kompenzoval to relativně slušný scénář, který pracoval s postválečným syndromem, a několik charakterních herců k tomu. Čtyřka nic z toho nemá, o scénáři je zbytečné hovořit, tohle napíšu u snídaně, (vlastně ne - nic tak ubohého bych nenapsal ani u snídaně po těžkém flámu), herecké výkony se ve filmu prakticky nevyskytují a celý film se dá zredukovat na nekonečnou řadu bojových výjevů v tom nejpohádkovějším duchu akčních filmů. O podobné produkci se někdy v půli 90. let vyjádřil v televizi jeden český nájemný žoldnéř ve velmi pejorativním duchu a jeho zpověď by si každý příznivec "akčních pohádek" měl poslechnout. Tehle druh pohádkových příběhů pro dospělé mě nebavil ani v patnácti. Schází tomu byť jen minimální nadhled nebo realismus. Je to jenom oslava zabíjení. Má to relativně slušnou kameru a střih, takže za to jednu hvězdičku. Celkový dojem: 15 %. Tenhle druh filmů je zajímavý spíš ze sociologického hlediska. Chodí se na něj ze stejného důvodu jako se kdysi diváci hrnuli na zápasy gladiátorů nebo proč jsou tak oblíbené zápasy profesionálního boxu nebo wrestlingu. Nad tím, proč má podobná produkce tak vysoké hodnocení a že hravě poráží oskarové snímky, nemá cenu mudrovat, je to spíš doklad toho, že jakékoli žebříčky jsou čistě orientační a člověk musí znovu a znovu zapojovat vlastní mozek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejbrutálnější film, co jsem kdy viděl v kině. Akce je zvládnutá na jedničku, končetiny létají všude kolem. Když Rambo kosí vojáky, řikáte si obdivný "ty krávo." Ovšem při páchání zvěrstev na civilním obyvatelstvu budete skřípat zuby. Stallone je ve své roli stále dokonalý a elegantně vyřešil i věkový problém, jelikož většinu masakru zvládne buď hodně vychcanou lstí (bomba) a nebo za těžkým kulometem (rozumějte nepere se a má jen jeden sprint na dlouhou trať). Navíc Stallone na to má prostě ksicht, ať je mladej, nebo starej, toho Ramba mu věříte. Uznávám že ten film není nijak vynalézavý a originální, ale to od něj nikdo neočekával a hlavně ani nechtěl. Pro mě naprostá paráda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Kam se hrabe Kill Bill, to se nedá srovnat!" - aneb jak vyplýtvat ve filmu "catchup" v množství, odpovídajícím zhruba roční spotřebě celého Lucemburska. John Rambo je kabrňák, což mohli jeho fandové vidět už v předchozích třech epizodách této romantické telenovely, v jejímž aktuálně posledním dílu John svým unylým pohledem okouzlí nejednu, ehm, chci říci jednu krasavici. Ta je však pohříchu katolicky rozpoložená a tudíž se jí nelíbí styl Johnovy přípravy večeře (zaživa vytáhneme vnitřnosti, nahrubo mačetou posekáme maso i s kostmi, vše napíchneme na špíz, vystřelený z luku a poté naprudko oflambujeme plamenometem - pozor tento recept je chráněn autorskými právy a jeho zneužití přijde ztrestat sám velký John osobně!). John nicméně své stravovací zvyky měnit nehodlá a tak se jeho fandové dočkají pravých gurmánských (v tomto případě tedy spíše barmánských) orgií. Na mě toho masa bylo ale až trochu moc, chyběla nějaká příloha a aspoň trocha zeleniny (byť se to John snažil aspoň barevně dozdobit cáry vojenských uniforem). Takže čtyřka má u mě za tři. Ale s hvězdičkou. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Jedná se o první film série, kde se Rambo (Sylvester Stallone) neobjevuje bez trika, a to kvůli jeho tetování ramen, které si jeho představitel nechal udělat v červenci 2007. (DEXTER099)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama