Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý učitel Josef Tkaloun se rozhodl definitivně opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Je plný energie, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu manželky Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny jeho aktivity, přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem, i když v jeho režii dostávají situace občas poněkud groteskní obrysy. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (87)

  • Na téma stáří scenárista Zdeněk Svěrák řekl: "Uvědomil jsem si, co jsem chtěl asi předat: že starý člověk není tak starý, jak vypadá. Kluci a holky, kteří se na nás dívají, nevědí, že máme pořád stejné touhy, že někdy i zapomínáme na to, kolik je nám let, že jsme udiveni, když nás někdo pustí v tramvaji sednout. Jako v té písničce v našem filmu: 'Mám pořád duši dítěte a říkají mi starý pane.' (...) Kéž by to přispělo u mladých lidí k poznání, že jsme pořád stejní lidi, akorát jsme opotřebovanější. Nejsme jiná civilizace, jiná kultura, i když to tak někdy vypadá." (NIRO)
  • Pro Zdeňka Svěráka (Josef Tkaloun) šlo o návrat před filmovou kameru po dlouhých deseti letech (od Kolji, 1996). Jan Svěrák to komentoval: "Když jsme zkoušeli ostatní herce a on jim nahrával, byl dost prkenný a vlastně nejhorší ze všech. Vysvětloval to tím, že měl jako jediný tu roli jistou, tak se nesnažil. Ulevilo se mi, až když se začalo natáčet a on to rozbalil. On to musí, prožít, takže ty scény se natáčely jen dvakrát třikrát, protože by mu pak puklo srdce nebo by to bylo falešný." (NIRO)
  • Při přebírání ceny na festivalu v Karlových Varech scenárista Zdeněk Svěrák mimo jiné řekl: "Děkuji synovi za to, za co jsem ho při psaní nenáviděl - když mě nemilosrdně nutil k přepisování. Děkuji své ženě, že na mě mluví tak, jak mluví, protože napsat dialogy pro Danielu Kolářovou je pak hračka." (NIRO)
  • Scenárista Zdeněk Svěrák, který ve svých mladších letech skutečně býval učitelem, komentoval, že "když už jsem tomu Tkalounovi hledal povolání a věděl jsem, že ho budu hrát já, bylo nabíledni, že to bude kantor, který byl zvyklý denně k někomu mluvit, komunikovat. Tak jsem si říkal, jak by ti bylo, Svěráku, kdybys u té kantořiny vydržel a bylo by ti pětašedesát, zkusil bys přesluhovat a zjistil bys, že ty děti jsou jiné než ty, na které jsi byl školený." (NIRO)
  • Půvabné záběry na začátku filmu, zachycující z ptačí perspektivy (v praxi z balonu) Nusle, vnikly podle Jana Svěráka v podstatě šťastnou náhodou: "Odstartovali jsme v mrazivém ránu z Císařské louky a chtěli jsme nafilmovat pod titulky Staré Město, ale jak jsme vystoupali, vítr nás vzal přes Vyšehrad do Nuslí a přistáli jsme u malešické spalovny. Nakonec se předměstí k filmu hodí víc, ale to do nás musí pánbůh fouknout, aby nám to došlo." (NIRO)
  • Režisér Jan Svěrák komentoval, že "po Tmavomodrém světě jsem se potřeboval vrhnout do něčeho jednoduchého, levného a pokud možno i veselého. Jako ten milenec, co byl celou noc zavřený ve skříni s navoněnejma dámskejma šatama, a když ho ráno dáma pustila ven, měl jediné přání - čichnout si ke kousku hovínka." (NIRO)
  • Šlo o první film, ve kterém se Jan Svěrák rozhodl pro jiného distributora na DVD. Konkrétně zaměnil Bontonfilm za Magicbox. Velmi brzy také vydal všechny předchozí filmy v reedici u nového distributora. (mnaucz)
  • Samoobsluha, ve které Tkaloun (Zdeněk Svěrák) pracuje, se nalézá v ulici Ondříčkova 580/39 v Praze na Žižkově. (sator)
  • Tkalounovi (Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová) letí balonem s imatrikulačním číslem OK 5060. Jeho provozovatelem je Český balonový svaz, vlastníkem Ballonsportclub Aeropro a výrobcem je společnost Balony Kubíček s.r.o. Balon byl vyroben v roce 1995. (sator)
  • Tkaloun (Zdeněk Svěrák) vypráví o obraze, na kterém jsou jeho rodiče a který namaloval Willi Nowak, když je zastihl na výletě. Jedná se o pravdivý příběh. Willi Nowak byl český malíř, grafik a národní umělec. Ve 30. letech působil jako profesor Akademie výtvarných umění v Praze. (sator)
  • Tkaloun (Zdeněk Svěrák) pobrukuje Řezáčovi (Pavel Landovský) „Slavnostní přehlídkový pochod“ od skladatele Václava Dobiáše, jenž byl oficiální skladbou komunistických vojenských slavností. Později stejnou hudbu nechá zahrát na Řezáčově svatbě. (sator)
  • V erotickém snu Tkalouna (Zdeněk Svěrák) průvodčí označuje jízdenku. Jedná se o jízdenku z Brna hlavního nádrží do Stříbra za 96 Kč. (sator)
  • Film obsahuje krátkou mezititulkovou filmovou scénu. (griph)
  • Železniční trať, na kterou Tkalounovi koukají z oken svého bytu, už v současné době neexistuje. Jedná se o úsek tzv. Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy z Hlavního nádraží do nádraží Praha - Vysočany. Trať byla zrušena v r. 2008 po více jak 140 letech provozu a postupně byla téměř celá přeměněna na cyklostezku. (Foxhound#1)
  • Scéna, kdy pan Tkaloun (Zdeněk Svěrák) svačí v parku a prochází kolem něj skupinka penzistů, se natáčela ve Smíchovském parku Sacré Coeur. (Radecek14)
  • Ve scéně v čase 00:11:16 je vidět studio Happy Smile, které se nachází na Pražském Smíchově. (Radecek14)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama