Reklama

Reklama

Nebezpečná známost

  • Norsko Naboer (více)
Trailer

VOD (1)

Některé dveře by měly zůstat zavřené
Johna právě opustila přítelkyně Ingrid. Ten den se nechá svést do mystického a děsivého světa, ve kterém není možné rozpoznat lež od pravdy. Krátce poté co se Ingrid od Johna nadobro odstěhuje, potká John dvě sousedky, které se chovají velmi zvláštně a svůdně. Vypadá to, že o Johnu a Ingrid hodně vědí. Dokáže John odolat jejich uhrančivosti nebo jde v tomto neobyčejném erotickém thrilleru o něco více? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (194)

POMO 

všechny recenze uživatele

Spočiatku originálny, pútavý a sexuálne dráždivý thriller. Neskôr halucinogénny trip do mysle hlavnej postavy. A nakoniec nie práve originálna psychologická dráma o fínskom Normanovi Batesovi. Veľmi dobre nakrútený i zahraný film, ktorý sa mi ale vzdialil práve zvratmi, ktorými ma chcel prekvapiť a šokovať. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju pozvání do třinácté komnaty, ale abych mohla vstoupit, neměly by dveře být na řetízek. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud jste škaredý Hejerdál a zničeho nic se vás snaží sadomaso ošukat dvě čerstvé Nory, pardon, chtěl jsem říct Norky, odvedle, je nejvyšší čas se sebereflexivně zamyslet, jestli tu náhodou něco trochu nesmrdí! Třeba vaše ex! Povedená trolí variace na Stopoptákovo Psycho, která zajisté rozhoupe nejednoho upjatého váhavce k tomu, aby si trochu zpestřil sexuální život a sem tam u toho své domácí figurantce přimrdal jednu pěstí! Docela mě teď ale bolí ruka, příště si vemu boxera. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Minimálně pro tu absolutně what-the-fuck úvodní půlhodinu je tenhle severský lehce hororový thriller must-see záležitost. Podobné závěrečné vyústění už jsme sice viděli mnohokrát, ale to mi příliš nevadí. I tak je to velmi pozoruhodný, odvážný, úchylný film, kterému se vyplatí těch 70 minut věnovat. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

!!! Možný spoiler!!! . „Lidé jsou buď úplně stejní nebo naprosto odlišní.“ Johna opustila přítelkyně a krátce na to je požádán sousedkou o pomoc a tímto okamžikem se ocitá v podivném světě za vedlejšími dveřmi. Postupně se začíná ztrácet nejenom v bludišti bytu svých sousedek, ale i v bludišti své mysli, v perverzních sexuálních fantaziích, v zoufalství opuštěného člověka. Hodně podivný film, který mi něčím připomínal Mechanika, ale tahle halucinace je podle mě lepší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Erotický Psycho Thriller, Který byl Správně Uchylný.. Špatný nápad si to pustit před Rodinou.. Nedoporučuji.. Byl jsem nucen film vypnout.. Konec jsem příliš Nepochopil.. Snad mi to jednou někdo vysvětlí ! :D ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se netajil svou tolerancí k jisté míře sexuálního násilí, ale vyměňovat si s něžným pohlavím pěsťovky do čenichu a potom souložit v krvavé lázni žádné z mých úchylek nepřipadá vzrušujcí. Co na tom, že to jsou jenom typicky severské ujeté představy, když se mi při nich ani jednou nepostavily napětím chlupy na zádech a k lehce nechutnému konci jsem se pouze pronudil při chudákově zmateném pobíhání po nekonečně velkém bytě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český film je dlouhodobě v krizi a čeští tvůrci si stěžují na podvýživenost české produkce, která neumožňuje vyrábět žánrové filmy a nutí vyrábět " hezké české " konverzační komedie, které mají ve světě jen minimální šanci na úspěch. Nebezpečná známost je případ filmu, který je neuvěřitelně působivý a divácky vděčný, i když jeho rozpočet by nejspíš nestačil jako honorář jediné americké hvězdy nižší kategorie. Tento psychologický horor si vystačí s pouhými šesti herci a odehrává se v kulisách jednoho zanedbaného bytu a přilehlých chodbách omšelého činžovního domu. Nepotřebuje žádné efektní a nákladné triky, režisérovi k docílení úspěchu stačí kvalitní scénář a klasické filmové prostředky, jako je střih, flashbacky a dobře zvolená hudba vyvolávající pocit napětí. Svoji roli ve vytvoření atmosféry hraje nevlídné prostředí předměstského činžáku a interiéru bytu, které navozují pocit stísněnosti a prázdnoty. Místnosti jsou často spoře osvětleny a na první pohled je v nich vidět absence lásky a pozitivních lidských citů. Film je určitou protiváhou snímků typu Sekretářka, který se snažil podat sexuální odchylky s nadhledem a humornou nadsázkou, zatímco Nebezpečná známost pracuje s tou temnější psychopatickou stránkou sexuálních deviací. Krátký, pouze 70-minutový snímek, který je ale nabitý emocemi a kde ani jediná minuta není zbytečná. Neznámá filmová lahůdka, která by v prostředí amerického studia s přiměřenou reklamou byla nejspíš diváckým hitem. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu hodně zvláštní film, po jehož zhlédnutí jsem musel počkat několik dní než se mi rozležel v hlavě. Svým způsobem je Naboer zvrhlý, nepříjemný, absurdní a depresivní. Na druhou stranu ale také neskutečně atmosférický, napínavý, navíc s neokoukanými herci, zajímavou psychologií hlavní postavy a dobrým závěrem. Tomuhle severskému thrilleru pohybujícímu se někde mezi Psychem a Sekretářkou dávám slabší 4*, v daném žánru (k tomu ještě na evropské poměry) příjemné překvapení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čerstvě opuštěný potkaní ksicht lapen v osidlech dvou (při troše fantazie vyzývavých) sousedek a jejich na vytápění finančně náročného bytu. A nebo je všechno jinak a tento byt lze vytopit jen čepicí..? Sletaune je nepolapitelný zloděj. Samotnou premisu si bere od chrastícího soustružníka Balea, bloudění v temných labyrintech bytu (mysli) od Lynche, či Polanského, nebohého Goldsmitha odlehčí o pár tónů z Basic Instinct a pod rouškou schizofrenní tmy se snaží šukacím Fight Clubem vyvolat špetku kontroverze. Nemám s loupením problém, ale u podobných mindfucků mě musí pohltit forma, která "děj" dovede sebejistě k pointě. Nestalo se, ať se Julia Schacht snažila při svých scénách "I´m so horny" sebevíc.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

[lehce spoileroidní] A já vůl si až do půlky myslel,že je to jen staré známé přeřikání toho, že ženy jsou zlé, manipulativní, přetvářející se mravní pokušitelky. I tak by to dobré. Ale zatraceně jsem se spletl. Bylo to ještě lepší. Prvotřídní psycho, depresivní, mrazivé, se zatraceně hustou atmosférou. Vypointovaná jednohubka s velmi znepokojivým závěrem. Přidávám pochvalu pro tvůrce za ideální stopáž a absenci zbytečných serepetiček. Nemám co vytknout. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu velmi povedené psycho s výborným obsazením a znepokojující atmosférou jednoho bytu, na druhou stranu také film, který mě nedokázal úplně strhnout a jehož pointu jsem odhalila kdesi v polovině. Pokud máte rádi Davida Finchera a chcete něco podobného po evropsku, dá se Naboer vřele doporučit; všech pět postav (hlavní hrdina, jeho bývalá přítelkyně, její nový přítel a dvě sousedky) se vám zaryje pod kůži. Jen se připravte na to, že Naboer není jeden z těch filmů, který se dá sledovat během dne, ať jako já neuděláte tu chybu, že si toto lehce hororové drama pustíte, zatímco vám za okny vesele svítí slunce. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Že to bude psycho jsem věděla dopředu. Ale počítala jsem s tím, že spousta věcí zůstane nevysvětlena, nebo mnou nepochopena, proto mě překvapilo, jak to na konci krásně všechno zapadlo do sebe a zase jednou po dlouhé době mi konec filmu přímo nebo nepřímo odpověděl na všechny důležité otázky. Opravdu dobře se podařilo zkoubit psychologický film s erotickým, s dramatem a dokonce hororem. Mimořádně se povedla i hudba a co udiví je krátká stopáž, snad proto je zážitek tak intenzivní. V několika scénách hodně dráždivé, někde až nechutné, k tomu stísněnost pramenící z interiérů tajemného bytu. Hádáte dobře, že to není film, který "pohladí". Rozhodně ale zaujme a vtáhne. Navrch bezchybné výkony ústředních tří herců. Tentokrát nemám co vytknout. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z počátku slušný trip do jedné ne zcela v pohodě hlavy, který se rozjede/má rozjet jako atmosférická halucinace.. Jenže právě ona atmosféra si mě tak úplně nezískala, táhlo mě tajemno, táhla mě pointa, ale jakmile mi docvakla, pocity jaksi klesly směrem dolů. Přesto je fajn, že neokoukané tváře a reálné lokace nekonečných bytů (s plíživou kamerou k tomu) dodávají téhle záležitosti body k dobru. Včetně toho všudypřítomného severského dusna. Další vlaštovka českým tvůrcům, neustále si stěžujícím na peníze a na to, že jim není umožněno vyrábět žánrové filmy. Režisérovi i divákovi stačí ke štěstí pouhopouhé klasické výrazové prostředky.. to jen já žádal o krapet víc!! ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátiminutová lehce úchylná, psychedelická a atmosferická halucinace, ve které se během první čtvrthodiny ztratíte stejně dokonale, jako hlavní hrdina v sousedním bytě. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Johna opustila priateľka a ostáva na byte sám. Jedného večera keď sa vracia domov z práce ho osloví nová susedka či by jej nemohol dohľiadnuť na mladšiu sestru, nakoľko bola v minulosti znásilnená a nechce aby ostala na byte sama. Vkročením do tohoto bytu sa Johnovi otvára pandorina skrinka. Dosť slušná psychologická "sračka" s výbornými hereckými výkonmi balancujúcimi na hranici medzi realitou a predstieraním. Krátka stopáž tomuto hororu len pomohla. Vrelo odporúčam milovníkom žánru z hlbšou pointou. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Rozuzlení příběhu dost nečekané a trochu to ve finále změní pohled na celkový dojem, ale převážnou dobu filmu jsem spíš kroutil hlavou a nevěřil vlastním očím co se to vlastně děje. Nespoutanost děje mi přišla nepochopitelná a ve finále jen malinko uklidnila dění. Nebavilo to natolik, aby se to odrazilo v hodnocení. ( Hodnocení: 4/10 ) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

-----SPOILER----- Pokud se podaří na nějakou dobu ututlat špatný čin, jehož odhalení je ale dříve či později neodvratitelné, v hlavě pachatele se promítá lecos - vědomí viny, výčitky, snaha přijít na způsob, jak si smýt hnus z rukou a nezřídkakdy také všelijaké absurdní příběhy, v nichž se vše odehrálo jinak, s jinými lidmi a jinými souvislostmi. Tím se nepouštím do nějakých psychologických rozborů mozku vrahů, o tom vim putna. Zmíněné stavy jsou přeci běžné i u podstatně méně závažných, až zcela zanedbatelných činů (záleží na svědomí a povaze člověka), tak proč je ve velkém nepřevést na příběh brutální vraždy? Její závažnost může (?) vyvolat poblouznění, které změní smyšlenou historii události ve skutečnost. V konfrontaci s realitou pak už přináší holé šílenství... -----KONEC SPOILERU----- Naboer je sice méně atraktivním filmem, než jakým byl Mechanik s Christianem Balem, na druhou stranu napětí je zde o třídu vyšší a neokoukané tváře dodávají spolu s prostředím obyčejné bytovky punc opravdovosti. K tomu musím přiznat, že hororově nasnímaná druhá polovina, v níž se kamera plíží podél temných stěn a jistota čehokoliv odlétá daleko mimo dosah divákova klidu, mi podrásala nervy spolehlivěji než většina soudobých hororů. Věřte mi, že ze stěn zdejšího světa vám bude silně nepříjemno. Kristoffer Joner podává skvělý výkon a Julia Schacht, alias Kim, je extrémně šukedelická... potvora. 9/10 ()

Reklama

Reklama