Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Pánové z HBO, máte můj obdiv. Mít klobouk, tak hluboce před Vámi smeknu. Začalo to Bratrstvem neohrožených a nyní to pokračuje s The Wire a Římem. A co? Můj obdiv k tomu, že v dnešním světě se ještě najde někdo, kdo se nebojí ukázat věci tak, jak jsou/jak byly. Dobře, možná si sem tam něco přikreslili, nebo ubrali (chyběla mi věta "I ty, Brute?") ale věřím tomu, že to nějak takhle v Římě mohlo vypadat. SPOILER! Moment, který si budu hodně dlouho pamatovat, je výkřik Thirteenth! při bitvě na život a na smrt v aréně. Konec SPOILERU. Navíc tento seriál má dost povedené obsazení. Polly Walker to je žena, které fandíte i přes to, co tam dělá. A je to kus… :-) Ray Stevenson + Kevin McKidd vytvářejí sympatickou dvojku, které budete vždy držet palce. A takhle bych mohl pokračovat do nekonečna… Zkrátka a jednoduše, pokud chcete vidět, jak to v Římě mohlo skutečně vypadat, neuráží vás násilí, nahota (ženská i mužská) a občasné nadávky (je to přeci jen HBO :-)) tak Řím by měl být seriál pro vás. Po druhé sérii: Neskutečné. Četl jsem zde o tom, že druhá série je slabší. No, buď jsem sledoval jiný seriál, nebo mám dost odlišný vkus, ale tohle rozhodně nebylo slabší! Jsem nadšen. Už dlouho se mi nestalo, abych 7 dílů sjel v jednom dni. Opravdu výjimečné. Dokonce tak, že se tento seriál probojoval do mé TOP 10. A neodpustím si srovnání: Prison Break je již ukončený, ale já nevím, jestli ho budu chtít někdy vidět od úplného začátku (i přes skvělé první dvě série). Kdežto Řím si určitě celý pustím a věřím tomu, že ne jednou. A co se týče toho plánovaného filmu (podle jedné CSFD novinky) tak nevím. SPOILER!!! Spíše bych ho nechtěl, přeci jen, to podstatné již bylo řečeno (Vorenus zemřel) a nechtěl bych, aby právě Řím dopadl tak tragicky, jako Prison Break. Pokud uvažujete o zhlédnutí, tak vřele doporučuju, i po druhé sérii! (Viděno v originálním znění s titulky). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Realistický a pohlucující pohled na život několika postav v Římě za doby Julia Ceasara. Otroci, vojáci, intrikánky, senátoři... ti všichni rovnoměrně pokrývají všechny důležité a zajímavé mocenské třídy skomírající "republiky" a bez heroizování či zjednodušování jsou zobrazeni jako lidé s jedinou hlavní vlastností - touhou po lepším životě, moci postavení... a dosahují toho způsoby které limituje jen jejich vlastní morálka a svědomí. A ta u některých nepatří k největším. HBO točí velmi kvalitní minisérie a Řím není vyjímkou, nebýt několika zaškobrtnutí v ději a možná až příliš uspěchaného závěru se zjevně nucenou snahou o menší příběhový twist je to bezchybná záležitost, která velmi zajímavou formou představuje události u kterých si většinou jen znuděně čteme v učebnicích dějepisu. Je velmi příjemné vidět i v televizi dílo které se v zobrazování reality nezastaví před ratingovými komisemi a ukazuje všechno, od nevázaného sexu, přes násilí a krev až po celkovou dekadenci doby, ale není to ta nejdůležitější věc pro kterou stojí za to seriál sledovat. Dokonale to totiž je vidět jak ve skutečnosti vypadala tehdejší společnost - neustálé pohanské rituály a klanění se desítkám nejrůznějších bohů, otroci ve kterých ostatní nevidí často nic jiného než kus nábytku, idealizované myšlenky pronášené současně s pobíjením desítek lidí... A k tomu charaktery postav ke kterým lze zaujmout jakýkoli, jen ne neutrální postoj. 8/10 ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemorální, krvavé, chytré, vulgární... a poučné. Mým nezpochybnitelným favoritem je mladý Octavian, který má podle matky moc ženskou duši a muži by ho měli naučit bojovat a kopulovat, ale postupně z něj vyroste pěkně chladnokrevný bastard :) Druhá série je dokonce ještě o kus lepší než ta první, už proto že se dočkáme daleko více emocí. Snad každá z postav prožívá svou osobní tragédii, často zakončenou nějakou ošklivou bolestivou smrtí. Nepočítám ani všechny ty nýmandy, kteří tak nějak nevyhnutelně skončili s podříznutým krkem v kanálu a nikdo si na ně za pět minut nevzpomene. A my všichni jsme trochu sadisti, když tohle všechno s velkou chutí sledujeme. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil jen první řadu, asi bych sáhnul po nejvyšším hodnocení. Zdobí jí tah na bránu a každá scéna působí dojmem, že v seriálu má svůj smysl a děj někam posunuje. Bohužel druhá série trpí nešvarem většiny seriálů a to zbytečnou dějovou vatou v prostředku série. Když se jedná o politické intriky vše funguje, ale u některých podružných dějových linií jsem se nemohl zbavit dojmu, že se jedná o zoufalé nahánění stopáže. Druhá série, tak klidně mohla být poloviční. Jinak koncept seriálu je velmi dobrý. Dává nahlédnout jak do života té nejvyšší třídy, tak mezi obyčejné občany a otroky. Fantastický je casting, samí téměř neznámí, avšak kvalitní herci. Zejména ústřední dvojice jednoduchých legionářů se povedla. Jinak je to klasická produkce HBO sázející na to, že nejlepší reklama je šokování. Tedy sex, násilí a vulgarita. Je na každém, jak se s tím srovná. Připouštím, že je to trošku laciné, nicméně v kulisách Říma ne až tak nepatřičně. Škoda, že seriál skončil, protože i dál by bylo co vyprávět. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada nabízí skvělé shrnutí Caesarovy vlády s neuvěřitelně vygradovaným finále. Herecky přesné, skvěle obsazené charaktery. Děj sprintuje přes nejdůležitější události a stíhá ukazovat obyčejnou tvář Říma. Podlé svině na každém rohu, klamavá reklama, příživníci a lháři kam se podíváš. Škoda že větší bitevní scény se přeskakují, ale bitka v aréně v předposledním díle je pořádné maso. Druhá série je temnější a celkově rozmáchlejší. Vzestup Octaviana, který se z chytrého a trochu ostýchavého chlapce stává bezcitným kalkulujícím hajzlem, je skvěle gradovaný. Antonius (fantastický Purefoy) a finále v Egyptě, které z klasické tragédie vyždímá realističtější konec věčně zfetovaných trosek bere dech. Výprava je úžasná a i jedné velké bitvy jsme se dočkali. Hra o trůny opisovala dobře, ale originál je jenom jeden. Hlavu pak nasolte, ať ji dovezeme až do Říma. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • O vojácích jménem Lucius Vorenus a Titus Pullo se Caesar zmiňuje v páté knize svých Zápisků o válce galské. (mahler)
  • Gnaeus Pompeius Magnus neměl syna jménem Quintus. Tato postava je smyšlená. (mahler)
  • Při natáčení seriálu hrálo v jedné scéně vždy maximálně 40 koní. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama