Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (427)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Můj večerníček na dobrou noc a učebnice dějepisu tak, jak ji (možná) neznáte. To je Řím. První série: Velmi chytlavě podané historické informace z období vzestupu a pádu Gaia Julia Caesara, obohacené o dobový obraz římské společnosti, jejich neduhů a hříchů (korupce, sex, násilí, ani incest není tabu), zabývající se i nižší společenskou třídou. A ony reálné, ale fiktivními životy opatřené postavičky vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, naprosto rozdílných přátel na život a na smrt, jsou mnohdy zajímavější, než pletichaření politických špiček. Výprava je na televizní seriál více než slušná, jen minimálně jsou cítit kulisy a studio. Druhá série: Právě jsem se probrečela ke zdárnému konci serálu a musím uznat, že zachovává vysokou kvalitu první série. V podstatě se hřeší stejně jako za Gaia Caesara, ale mladého sympaťáka Octaviána vystřídal rozmazlený nápadník Penelope, emoce se zostřily, politické i mafiánské boje přitvrdily a Vorenus a Pullo často stojí na opačných stranách. Víc než dříve vyniká Marcus Antonius a Kleopatra, Atia mě protáhla emoční horskou dráhou o pólech zbožňování a nenávist. Opravdu výborný seriál. PS: Tímto děkuju neesonovi, bez kterého bych se k Římu ještě několik let nedostala blíže, než v Dějepisu pro 1. ročník Gymnázií. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Sex, války, násilí, intriky a velmi solidní historická věrnost. Je vidět, že autoři seriálu měli o reáliích konce republiky dobře načteno. Všichni hlavní účastníci tehdejšího dění jsou tu opravdoví lidé z masa a kostí a ne figurky z učebnic. Nejzábavnější je pro mne Marcus Antonius, agresivní vypité hovado. Postavy Lucia Vorena a Tita Pulla dávají seriálu vhled i do života nižších vrstev, což je taky fajn. Snad jen ta míra náhod, s jakou se tihle dva vždycky ocitnou v momentech, které pak psaly dějiny, je trochu na pováženou. Tohle dílo má kvalitu i odvahu a ze seriálǔ posledních tak deseti let je to pro mne top. Znovu se ukazuje, že HBO má nejlepší vlastní tvorbu na světě. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 70%. Ďalší seriál z dielne HBO, ktorý je po vizuálnej stránke pekne rímsky, kostými, výprava a podobne to všetko tu je v takom štýle v akom tomu má byť.No problém vidím v tom, že niektoré časti sú dosť nudné a iné zase prekvapivo dobré.Scény ktoré sa motajú okolo hlavných postáv (Lucius Vorenus, Titus Pullo) sú dobre a je to aj tým, že ich hrajú skvelý herci (Kevin McKidd, Ray Stevenson).Nie že by ostatné scény bez tých hercov boli zlé, ostatný herci sú tiež dobrí (Rím ma vlastne herecké obsadenie fakt skvelé - napr. aj James Purefoy), ale je to viac o budovaní impéria, čo mňa osobne až tak moc táto látka s prostredia Ríma nezaujala.Žánrovo je to viac dráma a historický ako akčný a vojnový. Ale čo už nemohol som odolať plagátu. 2. séria 75%. Do tohto seriálu som stúpil zlou nohou a pomýlil som si žáner. Čakal som niečo iné, zo začiatku ma to ale bavilo potom už to bolo raz hore raz dole. Po skončení prvej série, ktorá mi nedala to čo som chcel ale ani som si nijak moc extra nenudil, som rozmýšľal, či sa pustím do druhej série. Po čase som bol ale zvedavý ako sa to skončí a aby som pravdu povedal celkom mi aj chýbala ta rímska doba a tie postavy, aj keď ma to až tak moc nezaujalo. Ale nebola to ani katastrofa. Rím obsahuje historicko - dramatické (- akčné) prvky ktoré sú sfilmované fajn, niekto sa pri tom bude nudiť, niekto len s časti (môj prípad) a niekto vôbec. Čo sa týka druhej série, tak sa mne zdala trošku lepšia. Je to asi aj tým, že som už vedel čo mám čakať a práve preto som nebol sklamaný, tak ako pri prvej sérii. Druha séria je viac akčnejšia - umiera viac postav, dôjde aj na bitky a celý seriál Rím sa chystá na zakončenie, takže to má svižnejšie tempo. Čo sa týka tohto seriálu, tak je to asi najlepší seriál o Ríme. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno bych ani nevěřil, že je možné natočit tak sugestivní a přitom tak realistický obraz starověkého Říma, aniž by se nějak významně slevilo z vysokých požadavků na věrnost historickým událostem. Seriál přitom vůbec nenudí. Jednotlivé doložené historické postavy se prolínají s fiktivními a skutečné historické události doplňují poutavým způsobem smyšlenky scénáristy. Seriál zobrazuje život všech společenských vrstev v římské říši a příznačné je, že úvodní scéna jednoho dílu začíná honičkou malých dětí uprostřed římské ulice plné řemeslníků a trhovců. Už úvodní titulky navozují dojem náročné a přitom zajímavé podívané. Herecky i režijně velmi dobře zvládnuté, přitom se v seriálu neobjevují zavedené hvězdy. O to silnější je pocit reality a ztotožnění herců se seriálovými postavami. Narozdíl od stovek jiných děl tenhle seriál vypovídá o skutečném životě obyvatel dávno zaniklé říše. Celkový dojem: 95 %. Snad jedině válečné scény jsou poněkud ošizené, což se vzhledem k jejich finanční náročnosti dá omluvit. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Pánové z HBO, máte můj obdiv. Mít klobouk, tak hluboce před Vámi smeknu. Začalo to Bratrstvem neohrožených a nyní to pokračuje s The Wire a Římem. A co? Můj obdiv k tomu, že v dnešním světě se ještě najde někdo, kdo se nebojí ukázat věci tak, jak jsou/jak byly. Dobře, možná si sem tam něco přikreslili, nebo ubrali (chyběla mi věta "I ty, Brute?") ale věřím tomu, že to nějak takhle v Římě mohlo vypadat. SPOILER! Moment, který si budu hodně dlouho pamatovat, je výkřik Thirteenth! při bitvě na život a na smrt v aréně. Konec SPOILERU. Navíc tento seriál má dost povedené obsazení. Polly Walker to je žena, které fandíte i přes to, co tam dělá. A je to kus… :-) Ray Stevenson + Kevin McKidd vytvářejí sympatickou dvojku, které budete vždy držet palce. A takhle bych mohl pokračovat do nekonečna… Zkrátka a jednoduše, pokud chcete vidět, jak to v Římě mohlo skutečně vypadat, neuráží vás násilí, nahota (ženská i mužská) a občasné nadávky (je to přeci jen HBO :-)) tak Řím by měl být seriál pro vás. Po druhé sérii: Neskutečné. Četl jsem zde o tom, že druhá série je slabší. No, buď jsem sledoval jiný seriál, nebo mám dost odlišný vkus, ale tohle rozhodně nebylo slabší! Jsem nadšen. Už dlouho se mi nestalo, abych 7 dílů sjel v jednom dni. Opravdu výjimečné. Dokonce tak, že se tento seriál probojoval do mé TOP 10. A neodpustím si srovnání: Prison Break je již ukončený, ale já nevím, jestli ho budu chtít někdy vidět od úplného začátku (i přes skvělé první dvě série). Kdežto Řím si určitě celý pustím a věřím tomu, že ne jednou. A co se týče toho plánovaného filmu (podle jedné CSFD novinky) tak nevím. SPOILER!!! Spíše bych ho nechtěl, přeci jen, to podstatné již bylo řečeno (Vorenus zemřel) a nechtěl bych, aby právě Řím dopadl tak tragicky, jako Prison Break. Pokud uvažujete o zhlédnutí, tak vřele doporučuju, i po druhé sérii! (Viděno v originálním znění s titulky). ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Svíce a olejové lampy byly ve skutečnosti plynové, zapalované skrytou hadičkou. (CliffLee)
  • Ray Stevenson (Titus Pullo) velmi záviděl Jamesu Purefoyovi (Markus Antonius) jeho kožený krunýř, protože všichni herci nosili velmi nepohodlný kovový, zatímco Purefoy jako jediný kožený. (CliffLee)
  • Komparzisté představující římské vojáky museli strávit dva týdny ve speciálním táboře, kde podstoupili vojenský výcvik odpovídající skutečnému římskému výcviku. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama