Ladislav Mrkvička v roli starověkého autora bajek Ezopa v televizním zpracování anonymního životopisu legendárního vypravěče.
Jednou z mála knih, které jsme kdysi z povinné školní četby opravdu přelouskal, byly Ezopovy bajky. "A jestlipak víte, děti, že Ezop byl nesvobodný otrok?" pamatuji si otázku češtinářky s významně povytaženým obočím. Nevěděli jsme a bylo nám to jednou, v deseti letech jsme měli teprve poznat, na kolik různých způsobů může být člověk nesvobodný, ale i to, že má stejně tolik možností proti nepravostem se bránit. Že by si však při tom všem mohl žít královsky ? Snad proto mi už sám titul televizní inscenace podle scénáře Jana Jílka "Královský život otroka" připadal zajímavý a slibný. A hra, jak ji natočil režisér (a spoluautor scénáře) Zdeněk Zelenka nezklamala, napsal Daniel Anýž k premiéře hry v roce 1992. (oficiální text distributora)
flanker.27
Hříčka z časů otroka a pozdějšího bajkáře Ezopa o jeho životě, cestě z otroctví na svobodu, o tom, jací jsou ti, na jejichž rozhodnutích závisejí lidské životy. Vynikající dialogy a skvělé herecké výkony Ladislava Mrkvičky coby Ezopa, Viktora Preisse jako poněkud zdegenerovaného filosofa Xanta, za nějž vlastně myslí jeho žena a Libuše Šafránkové v roli této ženy patří k tomu nejlepšímu, co bylo v rámci televizních inscenací u nás vytvořeno. "Kdybys lidu vysvětlil, že vojsko krále Kroise k nám vstoupí vlastně v zájmu nás všech." - "A to je pravda?" - "Pravda, k čemu pravda, ta všechno jenom zamotá."(30.11.2005)
žádní fanoušci