Reklama

Reklama

Afričan

Trailer

Obsahy(1)

Podaří se Victorovi, žijícímu léta ve střední Africe, vymluvit krásné manželce nápad vybudovat na území přírodní rezervace středisko pro majetné klienty, kvůli němuž přiletěla z Paříže? Expařížan Victor žije ve vesnici u středoafrického Vilémova jezera. Je nejen pilotem správce přírodní rezervace, ale i ochráncem přírody. S domorodci vychází přátelsky, ale tvrdé boje svádí s pytláky v čele s Poulakisem. Do této atmosféry nečekaně přilétá z Paříže jeho manželka Charlotte s asistentem Planchetem. Chce si prohlédnout lokalitu, kde má vzniknout rekreační středisko. Victor naoko souhlasí, že je oba dopraví na požadované místo. Ve skutečnosti je vysadí hluboko ve vnitrozemí. Planchet ale ve vesnici objeví staré auto a dvojice se vydá zpět. Připletou se do cesty Poulakisovi, vraždícímu slony, i Victorovi, který na pytláky shazuje výbušninu. Pytláci unesou Plancheta. Charlottu, které se podařilo uniknout, najde a zachrání Victor. Po strastiplném putování dorazí k Pygmejům, kteří je ochrání před Poulakisovými muži. Charlotta se vrací do Paříže s odhodláním znovu se věnovat etnografii a také čekat na návrat Victora. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (91)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

 „Teď je ta pravá chvíle, kdybychom se náhodou už nepotkali...“ Strastiplnou cestou podél divočiny, s objevením nového ráje v končinách pro běžný lid neznámých, začíná plynout zároveň i ona cesta zdánlivě nejbanálnější a někdy přeci nejobtížnější: cesta k opětovnému porozumění si mezi sebou... Afričan je pro mě nádherný film plný života, s dobrodružným příběhem, který má svou duši, fascinujícím exotickým prostředím a skvěle zahraný dvěma herci, pro které mám slabost, přičemž krásná Catherine nepůsobila snad nikde jinde tolik přirozeně a charismatický Philippe zde nešetří neodolatelnou sebeironií. S dojmy, jaké ve mě film vyvolal, mám v hodnocení jasno a nehodlám polemizovat, zda si plný počet hvězd reálně zaslouží nebo ne. A zaslouží! :) [95%] ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Francouzská noblesa uvádí dychtivého diváka tak trochu na scestí: lehká komedie má totiž současně všechny znaky "vážného" hraného filmu a jen místy lze zaznamenat náznaky triviálnějšího "lehkého" pojetí. Rozhádaný manželský pár, v němž se oba partneři na život a na smrt milují, aniž by byli s to spolu sdílet společný úděl, navíc nese všechny rysy "nezávisle osvobozené" postmoderny. Velké téma ochrany kulturního i přírodního afrického dědictví, jednoho z několika nejvíc ohrožených na naší planetě, se logicky prolíná do tektoniky vlastně láskyplného vztahu. Krásná černoška (spolu s jazzem v Africe, scény u Pygmejů) naznačuje možné limity filmu, který si na akční nehraje a ani jím být nechce. Příběhy partnerského míjení se dnes - tj. před čtvrtstoletím - mohou odehrávat na opravdu velké ploše času i prostoru. Ale to nejdůležitější je láska všedního dne, schopnost sdílet vše ve dvou. V dobrém i zlém. I na stříbrném plátně. ()

Reklama

Spock 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek se skvělým Philippe Noiretem a jeho svéhlavou ženou, Catherine Deneuveovou. Role postaršího „zálesáka“ a ochránce zvířat mu sedí. Podobné snímky mě však dostávají zejména krásou přírody. Afrika mě ještě nikdy nezklamala. Pokud se chcete odreagovat a občas pousmát tak neváhejte, nebudete litovat. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ona kariéristka, on gaučer, ona kráska, on model classic. Tak dlouho se nehledali, až se našli uprostřed Afriky. Oceňuji, že se Philippe de Broca nepokusil opít diváka přírodou na úkor příběhu, jak bývá ve filmech z exotického prostředí zvykem, a že k nastínění problému pytláctví a pašeráctví nepotřeboval záběry tlející fauny a slzopudná klišé. Navíc Philippe Noiret je obyčejný v tom nejlepším slova smyslu a Catherine Deneuve by si dokázala ve vteřině omotat kolem prstu i slona. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborné obsadenie, pár vtipných momentov a snaha filmu poukázať na skutočné bohatstvá. P. Noiret i C. Deneuveová sa k sebe hodia, ich zbližovanie dostáva vo filme najviac priestoru. Od filmu o Afrike by som čakal podstatne viac scén so zvieratami a možno to celé chcelo trochu vážnejší pohľad na tému pašovania a obchodovania so slonovinou. Záporáci sú tu skôr iba komické figúrky, ktoré by obabrali i malé deti a celkovo mi ten zábavný tón filmu, nie vždy sedel. Ideálna love story to teda nie je, na komédiu málo vtipné, na dobrodružný film málo dobrodružné a ako seriózny film o vážnosti témy vraždenia slonov neobstojí vôbec. Iba priemer. 60%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se také v Keni a Zairu (nyní Demokratická republika Kongo). (Martrix)
  • Při natáčení v Senegalu Noireta poštípalo hejno komárů a přestože byl očkován, dostal záchvat malárie a s touto nemocí se potom potýkal ještě deset let. (Locksley)

Reklama

Reklama