Až na konec světa (TV seriál)

• Velká Británie

To the Ends of the Earth

Až na koniec sveta

Velká Británie, 2005, 3x90 min

David Attwood

Přiznávám, že jsem si film vyhlededala z důvodu obsazení mých dvou top desítkových herců (Cumberbatch, Feild), kteří se k mému štěstí sešli už ve dvou filmech (druhým je Third Star), které se mi velmi líbily a i další obsazení je zde výborné. Dalším důvodem je, že série pochází z dílny BBC, která mě také málokdy zklame a konečně dobrodružné snímky této doby mě většinou baví. Film podle předlohy Williama Goldinga popisuje dlouhou cestu britské lodi s námořníky, vojáky a obyčejnými cestujícími z Británie do Austrálie. Zobrazení dobového cestování je to vskutku realistické, hned po příchodu na palubu zjišťuje hlavní hrdina Edmund (Benedict), že prostředí starší lodi, stísněné kajuty, do které zatéká a tváře stále stejných lidí nejsou moc vlídné. Dlouhá cesta začíná a střet jednotlivých postav různých charakterů bude velmi zajímavý. Film má své poněkud drastické momenty a vyhrocené situace ale i vtipnější nebo mnohé dojemné momenty. Co je hlavní, sledujeme proměnu hlavního hrdiny - sebevědomého aristokratického mladíka, který v důsledku dlouhé dramatické plavby získává mnohé zkušenosti a názory. Při sledování tohoto filmu jako u žádného jiného, jsem díky častému houpání lodi doslova cítila moře a uvědomila si, že v této době taková cesta byla rozhodně něco dost riskantního :) Příběh mě jednoduše chytil, mnohdy překvapil a ani na chvíli nenudil. Musím (opravdu nezaujatě) opět ocenit herectví Benedicta, jeho postava si mě získala a skutečně jsem s ním v několika okamžicích filmu trpěla. Sam Neil je tradičně výborný a kapitán lodi s důstojníky i další postavy byly ztvárněny britskou hereckou kvalitou. Hudba také pěkná (líbil se mi každý konec epizody, kdy Edmundova postava vnitřně pronesla nějaké moudro a pak se pohledem na vlny divák rozloučil. Výjimečně mi ani nevadil český dabing, i když Benedictův charakteristický hluboký hlas je jen jeden. Každopádně Lukáš Hlavica je jeden z mých oblíbených dabérů a celkem si sedli. :) Po celkovém shrnutí této dobrodružné plavby nevidím důvod proč nedat plný počet. :) pozn. herečka, která hraje dívku, do níž se Edmund zamiluje, hrála v lásce nebeské roztomilou dabérskou dvojici s Martinem Freemanem (kdo viděl ví :)).(10.3.2012)

Solidní drama na palubě fregaty Jejího veličensta HMS Pandora, která veze nové osadníky do Austrálie. Mezi otrlé mořské vlky z řad důstojníků, kapitána a před plavbou rychle najmutých námořníků se ocitne jak smetánka, tak i prostý lid (tato loď vyjímečně neveze vrahy a zloděje). Zejména hlavní hrdina, zbohatlický hoch, který jede pracovat pro guvernéra má zprvu velký problém přizpůsobit se poměrům na lodi za dlouhé a náročné plavby. Tu znepříjemňuje nejen vrtkavé moře a závady na lodi, ale i počínající pocity úzkosti a nudy z pobytu na houpajícím se omezeném prostoru. Z necitlivého prospěcháře se během plavby stane muž se schoplností soucítit s druhými. Je úžasné pozorovat, jak se mění nejen chování ale i vizáž cestujících po čas plavby. Nikdy však nezapomínají být gentlemany a pravými Angličany. Na televizní produkci se jedná o nadstandard a osobně film srovnávám s Mastrem a Commanderem (ač se zde téměř nebojuje). Znovu a znovu žasnu, co vše museli první osadníci (nebo nuceně vyhoštění) vše překonat, aby Austrálie mohla být osídlena. O posádkách lodí Jejího veličenstva, které je tam pravidelně vozily ani nemluvě. Kdo o tomto období něco ví, jistě mi dá za pravdu, že se film povedl.(23.1.2011)

Skupina ne zcela vítaných cestujících na obchodní lodi lapená v místě (loď uprostřed oceánu resp. její podpalubí a příď), čase (cesta z Londýna do Sydney) a zcela neobvyklém prostředí (mořská nemoc, námořnické pověry, pravdu má vždy kapitán) přináší (vzhledem k tomu, že se nejedná o thriller, psychologické drama ani horror) zcela nový pohled na anglickou společnost devatenáctého století. Jistě nejedná se o Hornblowera - není zde mnoho "akce" a lidi zde raději mluví (nebo výrazně mlčí), ale snad i to dělá sérii uvěřitelnější. Problém vidím jinde - najít důvod proč si film vlastně pustit, když neslibuje mnoho akce ani romantiky - já tento důvod měla v Benedictu Cumberbatchovi, jiný ho možná najde v lásce k moři, Anglii, královně - prostě dle vaší chuti a pak se stačí jen pozorně dívat, poslouchat a neusnout.(15.12.2010)

V této třídílné sérii, ač to není první- pátý- desátý snímek o plavbě na moři, který jsem viděla, mi teprve docvaklo, že voda se do podpalubí může dostat úplně přirozeně a jednoduše. Že lidem se v malém prostoru své kolébající kajuty dělá přirozeně špatně. Že pokud se den co den vídáte s jedinou osobou opačného pohlaví, která přichází v úvahu (k recitování básní, třeba), že s ní taky skončíte v jedné kajutě (na recitování). Zkrátka vše je líčeno bez příkras, romantiky, ale nečiní to film nudným. Jsou tu různé charaktery, nad kterými se pozastavíte, ale je třeba si uvědomit- jsou na cestě do Austrálie, za únikem z Anglie, pro někoho nesnesitelně prudérní.. Několik důvodů, proč film vidět: 1) chystáte se na zámořskou plavbu; 2) jste potenciální či jistá cumberbitch; 3) Hornblower vám přišel moc akční.(31.1.2012)

Úplnou náhodou jsem přepla na tento film a zaujalo mě to, bavilo a pořád na to musím myslet. Viděla jsem tu poslední část a to ještě ne úplně od začátku, a to pro mě svědčí o kvalitě tohoto filmu. Doufám, že se mi podaří zhlédnout celou sérii a napíšu pak pořádný komentář.(22.3.2012)

Velmi slušně natočený seriál BBC, který zcela neromanticky popisuje jak útrapy i radosti dlouhé cesty z Anglie do Austrálie, tak i lidské zrání nafoukaného, sobeckého mladíka. Doporučuji zejména příznivcům napjatých plachet britského námořnictva 19. století. 70%(27.4.2010)