Reklama

Reklama

Portréty: Vladimír Morávek, režisér

(TV film)
  • Česko Vladimír Morávek, režisér
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2005, 15 min

Obsahy(1)

Vladimír Morávek bezesporu patří k našim nejvýraznějším divadelním režisérům, tvůrcům autorského typu - i když se opírá především o cizí texty, vždy se jedná o jejich neotřelou, novou interpretaci. Morávek své diváky šokuje i uhranuje. V jeho pojetí představuje divadlo událost, svátek, vyvolává pocit jedinečného a neopakovatelného setkání herců a diváků. Jeho divadlo je velkolepé, miluje největší klasiky (Čechov, Shakespeare, Dostojevskij), ale přitahuje jej i tvorba současných českých dramatiků (J. A. Pitínský, A. Goldflam, H. Krejčí?). Morávkovy inscenace jsou obrazotvorné, naplněné výtvarnými gesty, ale stejně tak hudbou, ruchy a slovem. Nejvyšší exprese vyvolané všemi divadelními prostředky doprovází okamžiky ticha a křehkých momentů. Jeho režisérský rukopis je furiantsky rozmáchlý, zároveň i citlivý a opatrný. V roce, kdy natáčíme jeho portrét se uzavírá v jeho profesním životě jakýsi oblouk - on, který vzešel z Divadla na provázku se tam od letošní sezony vrací jako umělecký šéf. Všechno nasvědčuje tomu, že po éře královéhradecké se začíná rodit nová etapa pro brněnské divadlo i pro tohoto invenčního divadelníka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

papilon395 

všechny recenze uživatele

Zvláštně oduševnělý člověk, který svým hlasem i figurou vyzařuje vnitřní klid. Tuším, že uvnitř musí schovávat múzy i běsy a nějaké pnutí, které dokáže přetavit v úžasná představení. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nikdy mi osoba tohoto člověka nebyla blízká. Má své příznivce, má i ty, co ho oceňují, ale mě ničím nezaujal. Navíc film "Nuda v Brně" je pro mě velká, nebetyčná trapárna.***(4.12.2010) ()

Reklama

Viviane 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnotím spíš portrétovanou osobu. Morávkův portrét by se dal natočit lépe, těch 15 minut je hodně limitujícich. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama