Reklama

Reklama

Skaut má holá kolena

Obsahy(1)

Člen družin Lišáků a později Jestřábů režisér Břetislav Rychlík, držitel skautské průkazky číslo 021515 a skautské přezdívky Rychlonožka, natočil film o chlapeckém oddílu Junáků - skautů ze slováckého městečka Veselí nad Moravou. Oddíl existoval v krátkém období znovuobnovení skautingu v letech 1968-1970, ze které také pochází amatérský film ze života Kima, Ferina, Bakiho, Velkého Ona, Pyropa, Užovky a dalších neboli film, který byl impulsem k natočení snímku Skaut má holá kolena. A tak se v srpnu roku 2005 dvacet jedna dnes dospělých mužů sjelo na místa, kde jako kluci naposledy tábořili před komunistickým zrušením skautingu u nás, aby společně hledali ztracené ideály klukovství a současně pátrali po poselství, které uprostřed tábořiště zakopali světu a budoucím generacím. Spolu také prostřednictvím hravých i dramatických situací zjišťovali, co se s nimi během normalizace i nedávných let stalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Lumpus 

všechny recenze uživatele

Jsem sice skaut ale i tak u tohoto dokumentu jsem se nudil. Jistě setkání po tolika letech je zázrak,ano skautská minulost nebyla zrovna nejsvětlejší,ale myslím si že celkové zpracování stojí za velké kulové.Režie ,kamera,střich,zvuk všechno jak amatérský film a nezáleží přímo na tom že to je dokument. Tedy za nápad provést toto setkání a za připomenutí skautské minulosti v česku za dob totality dávám 3 hvězdy ()

fragre odpad!

všechny recenze uživatele

Ten námět není vůbec špatný, totiž dohledat své spolubratry ze skautského oddílu a podívat se jak naložili se životem a jak život (v normalizačním režimu) naložil s nimi. Ale pan Rychlík to nezvládl. Jako dokument je to řídké a zřejmě aby tu řídlkou polívku zahustil a získal "dramatický moment" , dopustil se pan Rychlík (dle mého názoru) křivárny. To když začal svého bývalého skautského vůdce dusit dotazy (vlastně obviněními) na jeho konformnost vůči režimu, neřkuli spolupráci s ním a to tak nechutně a vehementně, že jej vypudil od táborového ohně. Sám jsem byl členem podobného oddílu, který po srpnu 1970 změnil se z oddílu vodních skautů v oddíl branného vodáctví Svazarmu. Nevím co náš vůdce musel vyplňovat za papíry, či na jaké schůze musel chodit aby kryl naši další činnost, která běžela dále dle skautského programu. Ale díky jeho "kolaboraci" jsme několik dalších let skautovali a absolvovali vodácké tábory na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku. Takových oddílů, které místo aby se rozešly, získaly nějaké krytí, bylo spousta a předpokládám, že oddíl, jehož členem byl pan Rychlík, byl na tom podobně. Leč po letech, zapomněv na jakékoliv kamarádství, se pan Rychlík začne takhle moralistně ofrňovat. To je na přeshubudání. ()

Reklama

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Tezko pochopi nekdo kdo neni skaut nebo ten, kdo neco vic o zruseni skautingu, pronasledovani skautskych cinitelu a premene tehdejsich oddilu na pionyrske nebo na jine zajmove krouzky aby myslenka vychovy mladych lidi se nesla dal za jakehokoli rezimu. Opravdu setkani po 35 letech je zazrak. A bylo z toho citit to spravna atmosfera klukovskych let a bezstarostenoho zivota. ()

farmnf odpad!

všechny recenze uživatele

Dokumenty miluji a tvoří polovinu z mých 8000 filmů. Takto bezpojmově, bezduše a amatérsky i nudně dovede natočit dokument pouze 1 magor - Břetislav Rychlík. Nebylo mu dost, že se podílel na zkurvení Cirkusu Havel? Máme dokumentaristy krásné, některým z nich jsem napsal osobní pochvalu a oni se kupodivu ozvali a odpověděli , Díky. Tomuhle troubovi s 8-mi metrovým nosem bych napsal asi tolik: Vyser se na to! Dějiny a národ to ocení. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím tu ideje bývalých skautů. Hodnotím jakýsi divný pokus o dokument, který se v mých očích pokusil o křivárnu na skautském vůdci. Mimoto je to celé plytké, můžu vzít 15 let staré videozáznamy z našich táborů, sestříhat je, a vydávat za lepší dokument, než je toto. Junáci si zaslouží lepší dokument, který by česká televize mohla pouštět na svatého Jiří. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama